2012-04-17 16:08:04
Φωτογραφία για «Ψαλίδι» σε ΟΤΑ, Ταμεία, ΔΕΚΟ, νοσοκομεία...!!!
ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 6,3 ΔΙΣ.Από τη συνολική εξοικονόμηση ύψους 5,5% του ΑΕΠ το 3% προβλέπεται να κοπεί από τη γενική κυβέρνηση.Στο γραφείο του Φ. Σαχινίδη βρίσκεται η μελέτη για την εξέλιξη των δαπανών Οι φορείς της γενικής κυβέρνησης (ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ) θα υποστούν τις μεγαλύτερες περικοπές δαπανών τη διετία 2013-2014. Από τη συνολική εξοικονόμηση ύψους 5,5% του ΑΕΠ ή 11,5 δισ. ευρώ το 3% του ΑΕΠ ή 6,3 δισ. ευρώ θα κοπούν από τη γενική κυβέρνηση.

Τα μεγέθη του προϋπολογισμού για το σκέλος των δαπανών και τη διαχρονική τους εξέλιξη όπως αποτυπώνονται στην καταγραφή που ετοίμασε το ΚΕΠΕ για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών (η σχετική έκθεση βρίσκεται στο γραφείο του Φίλιππου Σαχινίδη) δείχνουν ότι δεν μπορεί να προκύψουν οι τόσο υψηλές περικοπές που έχουν συμφωνηθεί στο Μνημόνιο χωρίς να... πειραχτούν αποδοχές και συντάξεις.

Ετσι αναμένεται να έχουμε νέο «ψαλίδισμα» συντάξεων, κύριων και επικουρικών, κατάργηση προνοιακών επιδομάτων και αντικατάστασή τους από ένα για το 20% του φτωχού πληθυσμού όπως έχει προτείνει το ΔΝΤ, κλείσιμο φορέων με απολύσεις προσωπικού, ενώ δεν αποκλείονται και περαιτέρω οριζόντιες μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.


Τα στοιχεία δείχνουν πως οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις στην κεντρική διοίκηση φθάνουν στο 10% του ΑΕΠ και αν συμπεριληφθούν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης οι δαπάνες αυτές ανεβαίνουν στο 25% περίπου του ΑΕΠ ή κοντά στα 50 δισ. ευρώ.

Η μελέτη του ΚΕΠΕ στην αρχική της μορφή (καταγραφή δαπανών) είναι έτοιμη και σε δεύτερη φάση η έκθεση με τις προτάσεις για τους τομείς όπου μπορεί να γίνουν οι εξοικονομήσεις θα πρέπει να δοθεί στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ 15 και 31 Μαΐου, ώστε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Η νέα κυβέρνηση θα έχει περιορισμένα χρονικά περιθώρια καθώς, σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου, οφείλει να περιλάβει το πρόγραμμα μείωσης δαπανών ύψους 5,5% του ΑΕΠ για τη διετία 2013-2014 στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2016, το οποίο θα παρουσιαστεί το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου.

Τριβές

Οπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για το σοβαρότερο ζήτημα που θα κληθεί να διευθετήσει η νέα κυβέρνηση αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της και θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει τριβές και αντιδράσεις με το... καλημέρα.

Αρκεί να αναφέρουμε πως, όπως προκύπτει από τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, οι περικοπές δαπανών 11,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να γίνουν ως εξής:

3% του ΑΕΠ ή 6,3 δισ. ευρώ από τις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης. 1,5% του ΑΕΠ ή 3,1 δισ. ευρώ από τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (επιδόματα και συντάξεις). 1% του ΑΕΠ ή 2,1 δισ. ευρώ από τη διοικητική μεταρρύθμιση (π.χ. μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων). ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

Νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις

Ερχεται νέος γύρος μειώσεων σε συντάξεις, μισθούς και επιδόματα. Φέτος οι δαπάνες για συντάξεις αναμένεται να διαμορφωθούν στα 31,2 δισ. από 3,16 δισ. ευρώ πέρυσι. Αντιπροσωπεύουν το 31% των συνολικών κρατικών δαπανών για το τρέχον έτος και θεωρείται βέβαιο ότι η τρόικα θα απαιτήσει «γενναίες» περικοπές στη διετία 2013?2014.

Μάλιστα για το συγκεκριμένο διάστημα το ΔΝΤ έχει ζητήσει να μπει μαχαίρι στις υψηλές συντάξεις ώστε να προκύψει εξοικονόμηση από 2,1 έως και 4,2 δισ. ευρώ.

Για τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων φέτος έχει προϋπολογιστεί κονδύλι 17,9 δισ. ευρώ (από 19,6 δισ. ευρώ πέρυσι). Με το ενιαίο μισθολόγιο τα περιθώρια για περαιτέρω «ψαλίδισμα» των αμοιβών είναι περιορισμένα. Οπως σημειώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, περιθώρια υπάρχουν σε ορισμένες ΔEKO και νομικά πρόσωπα του Δημοσίου.

Σημαντικές περικοπές θα γίνουν και στα προνοιακά - κοινωνικά επιδόματα, για τα οποία εφέτος έχουν προϋπολογιστεί 14,1 δισ. ευρώ.

Το ψαλίδισμα είναι αναμενόμενο, όπως προκύπτει από τις εκθέσεις του ΔNT και της Kομισιόν. Σε αυτές σημειώνεται πως υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες εξοικονομήσεων μέσω της αντικατάστασης των περισσότερων από τα υπάρχοντα προγράμματα κοινωνικών παροχών με ένα ενιαίο σύστημα χορήγησης ενός ελάχιστου επιδόματος. Το επίδομα αυτό θα χορηγείται στο 20% του πληθυσμού με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Κώστας Τσαχάκης / ΕΘΝΟΣ  communenews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
e-Επιλογές (15-4-2012)
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
e-Επιλογές (15-4-2012)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ