2012-04-18 04:52:05
Φωτογραφία για Αλλάζει κλίμα η Τρίπολη
Μια εντελώς διαφορετική, «πράσινη» εικόνα θα έχει αποκτήσει η Τρίπολη μέχρι το τέλος της χρονιάς, καθώς η δημοτική Αρχή έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες για τη... μεγαλύτερη ανάπλαση που έχει επιτελεστεί ποτέ στην ιστορία της πόλης, ενώ ταυτόχρονα προχωρά στη δημιουργία αστικού βιολογικού λαχανόκηπου για τους πολίτες.

Αντικείμενο της ανάπλασης θα είναι μια επιφάνεια που αγγίζει συνολικά τα 12.500 τετραγωνικά μέτρα και η οποία σήμερα καλύπτεται από άσφαλτο και τσιμέντο, ακριβώς στο κέντρο της πόλης, δηλαδή στην πλατεία Πετρινού, αλλά και σε δύο από τις πιο εμπορικές οδούς, την Εθνικής Αντιστάσεως και την Τάσου Σεχιώτη.

Σύγχρονη παρέμβση

Τα «γκρίζα» υλικά του πυκνοδομημένου αστικού ιστού θα αφήσουν τη θέση τους σε μαρμάρινες επιφάνειες, γρανιτένιους κυβόλιθους, θάμνους και δένδρα. Η ανάπλαση έχει σχεδιαστεί ειδικά για να συνάδει με τις αρχές των σύγχρονων περιβαλλοντικών παρεμβάσεων στα αστικά συγκροτήματα. Τα υλικά που θα τοποθετηθούν στην πλατεία και τις οδούς θα επιτρέπουν τη ρύθμιση του αστικού κλίματος, απαλύνοντας το λεγόμενο «φαινόμενο της θερμικής νησίδας», δηλαδή την εκτόξευση της θερμοκρασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ένα ζήτημα πολύ κρίσιμο για πόλεις με μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας, όπως είναι η Τρίπολη.


Η αποπεράτωση της ανάπλασης θα έχει μεγάλα οφέλη για το αστικό περιβάλλον της αρκαδικής πρωτεύουσας και -πάνω από όλα- αναμένεται να βελτιώσει αισθητά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της. Πέρα από την αισθητική αναβάθμιση του κέντρου της Τρίπολης, η πεζοδρόμηση των κεντρικών οδών και η ανάπλαση της πλατείας αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας νέας κουλτούρας αστικής κινητικότητας, που θα αποκλείει τα Ι.Χ., προκρίνοντας την κυκλοφορία πεζή, αλλά και με ποδήλατο.

Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει στην πλατεία Πετρινού, η οποία αναμένεται να παραδοθεί στους Τριπολιτσιώτες μέσα στο εφετινό καλοκαίρι. «Η πλατεία αναμορφώνεται πλήρως και φτάνει πλέον σε έκταση τα 6,5 στρέμματα. Θα υπάρξουν φυτεύσεις περισσότερων από 20 δένδρων, ενώ θα τοποθετηθεί μια νεροσυρμή, ένα επίμηκες σιντριβάνι με συνεχώς τρεχούμενο νερό. Οι παρεμβάσεις αυτές θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα στη βελτίωση του αστικού κλίματος, ενώ η θετική αλλαγή θα είναι και αισθητική, καθώς θα αναδειχθεί το κτίριο του Μαλλιαροπούλειου Θεάτρου, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα», δηλώνει ο δήμαρχος Τρίπολης, Γιάννης Σμυρνιώτης.

Οι πεζοδρομήσεις

Η ανάπλαση της πλατείας θα στοιχίσει 1,47 εκατ. ευρώ, ενώ στο 1,45 εκατ.ευρώθα ανέλθει το κόστος των πεζοδρομήσεων, οι εργασίες των οποίων θα ξεκινήσουν μέχρι τα τέλη Μαΐου. «Οι Τριπολιτσιώτες αντιλαμβάνονται πλήρως την αξία των πεζοδρόμων. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η πεζοδρόμηση μιας άλλης οδού, της Δεληγιάννη, δημιούργησε ένα νέο πόλο έλξης για τους νέους της πόλης. Το ίδιο θα γίνει και με τους νέους πεζόδρομους», επισημαίνει ο δήμαρχος Τρίπολης.

Η επιφάνεια της πεζοδρόμησης θα ανέλθει στα 6.000 τετραγωνικά μέτρα, καθώς -εκτός από την Τάσου Σεχιώτη και την Εθνικής Αντιστάσεως- η κυκλοφορία των αυτοκινήτων θα διακοπεί και στις τρεις κάθετες οδούς που συνδέουν τους δύο κεντρικούς δρόμους. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μπράιβικ: Θα το ξαναέκανα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μπράιβικ: Θα το ξαναέκανα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ