2014-02-06 21:58:10
Φωτογραφία για Ελ. Ράπτη: «Λύση υπέρ της συνέχισης λειτουργίας της Ε.Λ.Β.Ο»
Στο πλαίσιο των εργασιών κοινοβουλευτικού ελέγχου η Βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. κ. Έλενα Ράπτη κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα «Λύση υπέρ της συνέχισης λειτουργίας της Ε.Λ.Β.Ο».

Η κ. Ράπτη σημειώνει πως εδώ και αρκετό διάστημα το ζήτημα της Ε.Λ.Β.Ο. μπαινοβγαίνει στις ατζέντες των συζητήσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα χωρίς να διαφαίνεται μια οριστική λύση προς όφελος της συνέχισης λειτουργίας της εταιρείας. Αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αυτής εκκρεμότητας είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας να απαξιώνεται και οι εργαζόμενοι σε αυτήν να παραμένουν απλήρωτοι και να έχουν μπροστά τους ένα αβέβαιο μέλλον.

Αναφέρει για το 2012 υπήρξε θετική εισήγηση για τη βιωσιμότητα της εταιρείας, η οποία στη συνέχεια κλονίστηκε, όχι από έλλειψη προοπτικής αλλά επειδή το ελληνικό κράτος δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του απέναντι σε αυτή και πως η προτεινόμενη αναδιάρθρωση της εταιρείας έχει ήδη συντελεστεί σταδιακά στο βάθος όλων αυτών των ετών.


Η κ. Έλενα Ράπτη ρωτά τον υπουργό αν είναι υπέρ της συνέχισης λειτουργίας της ΕΛΒΟ και αν έχει υποβάλλει στην τρόικα συγκεκριμένη πρόταση υπέρ της συνέχισης λειτουργίας της και με ποια μορφή και όρους. Ρωτά επίσης πότε θα κριθεί οριστικά το θέμα της συνέχισης λειτουργίας της εταιρείας και αν είναι στις προθέσεις του υπουργείου να διορίσει νέα διοίκηση στην εταιρεία και σε ποιο χρονικό διάστημα. Τέλος, ρωτά αν έχει υπολογίσει τα πιθανά διαφυγόντα κέρδη για το δημόσιο από την αδράνεια της εταιρείας και την πιθανή εξοικονόμηση αμυντικών δαπανών από την λειτουργία της και ποιο είναι το σχέδιο εξόφλησης των οφειλομένων στους απλήρωτους εργαζόμενους της εταιρείας.

-----------------------------------------------------------------------

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Κύριε Υπουργέ,

Εδώ και αρκετό διάστημα το ζήτημα της Ε.Λ.Β.Ο. μπαινοβγαίνει στις ατζέντες των συζητήσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα χωρίς να διαφαίνεται μια οριστική λύση προς όφελος της συνέχισης λειτουργίας της εταιρείας. Αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αυτής εκκρεμότητας είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας να απαξιώνεται και οι εργαζόμενοι σε αυτήν να παραμένουν απλήρωτοι και να έχουν μπροστά τους ένα αβέβαιο μέλλον.

Διαβάζοντας τα στοιχεία της έκθεσης των συμβούλων μπορεί κάποιος να διαπιστώσει πως το 2012 εισηγήθηκαν θετικά για τη βιωσιμότητα της εταιρείας, η οποία στη συνέχεια κλονίστηκε, όχι από έλλειψη προοπτικής αλλά επειδή το ελληνικό κράτος δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του απέναντι σε αυτή.

 

Επειδή λοιπόν η συζήτηση στρέφεται πλέον παραδόξως προς μια πρόταση ριζικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας, θα ήθελα να σας θυμίσω, αν και είμαι βέβαιη πως ήδη το γνωρίζετε, πως η προτεινόμενη αναδιάρθρωση της εταιρείας έχει ήδη συντελεστεί σταδιακά στο βάθος όλων αυτών των ετών, αφού το προσωπικό της μειώθηκε κατά 70%, (από 1200 άτομα σε 360), οι μισθοί κατά 40% και το λειτουργικό της κόστος σε κάτω από 15 εκ ευρώ για το 2014. Αναρωτιέται κάποιος εύλογα λοιπόν: είναι δυνατόν να μην είναι βιώσιμη μια εταιρεία με σημαντικές διεθνείς συνεργασίες, με αποκλειστικότητες κατασκευής τύπων οχημάτων, με διεκδίκηση μεγάλων συμφωνιών και με άδεια και εμπειρία συναρμολόγησης πολεμικών οχημάτων; Είναι δυνατόν να μην είναι εθνικό συμφέρον να παραμείνει ενεργή και μάλιστα να στηριχθεί μια εταιρεία με τη δυνατότητα παραγωγής χιλιάδων τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που μπορεί να εξοικονομήσουν τεράστια ποσά αμυντικών δαπανών; 

 

Τέλος, γνωρίζετε υποθέτω πως αυτή η εκκρεμότητα λειτουργίας ή μη της εταιρείας, έχει ήδη κοστίσει την καταγγελία της σύμβασης με το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου που περιλάμβανε την παραγωγή διαφόρων τύπων φορτηγών με ανεκτέλεστο έργο ύψους 20 εκ ευρώ, ενώ και η κατάπτωση των εγγυητικών δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο της θέση της εταιρείας.

Με την απόλυτη βεβαιότητα πως παρακολουθείτε το θέμα με την ίδια ευαισθησία,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,

1. Είστε υπέρ της συνέχισης λειτουργίας της ΕΛΒΟ και, αν ναι, έχετε υποβάλλει στην τρόικα συγκεκριμένη πρόταση υπέρ της συνέχισης λειτουργίας της και με ποια μορφή και όρους;

2. Πότε θα κριθεί οριστικά το θέμα της συνέχισης λειτουργίας της εταιρείας;

3. Είναι στις προθέσεις του υπουργείου σας να διορίσει νέα διοίκηση στην εταιρεία και αν ναι, σε τι χρονικό διάστημα;

4. Έχετε υπολογίσει τα πιθανά διαφυγόντα κέρδη για το δημόσιο από την αδράνεια της εταιρείας και την πιθανή εξοικονόμηση αμυντικών δαπανών από την λειτουργία της;

5. Υπάρχει και, αν ναι, ποιο είναι το σχέδιο εξόφλησης των οφειλομένων στους απλήρωτους εργαζόμενους της εταιρείας;
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ