2014-02-11 11:34:35
Φωτογραφία για ΡΟΜΠΣΟΝ : ΔΕΝ ΤΟ... ΚΟΥΝΑΕΙ Ο ΜΟΓΙΕΣ, ΕΝΑ ΓΚΟΛ ΘΑ ΤΟ... ΒΑΛΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!
Ο θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπράιαν Ρόμπσον, μιλάει στο "onsports.gr" για το… γκολ που θα βάλει ο Ολυμπιακός στους «κόκκινους διαβόλους» στο Τσάμπιονς Λιγκ και τον… αμετακίνητο Ντέιβιντ Μόγιες από τον πάγκο τους!

Ο Μπράιαν Ρόμπσον έχει γράψει ιστορία με τη φανέλα των πρωταθλητών Αγγλίας, αφού είναι ο παίκτης που έχει υπάρξει περισσότερα χρόνια αρχηγός τους από οποιονδήποτε άλλον και φορούσε τη διάσημη φανέλα με τον αριθμό «7» που αργότερα πήγε σε Ντέιβιντ Μπέκαμ και Κριστιάνο Ρονάλντο.

Σήμερα, είναι παγκόσμιος πρεσβευτής του ιστορικού σωματείου της Πρέμιερ Λιγκ και μοιράζεται τις σκέψεις του για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε μια χρονιά που δεν εξελίσσεται καλά για τον σύλλογο μετά την απόσυρση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον από την προπονητική και τη νέα εποχή με τον Ντέιβιντ Μόγιες στην τεχνική ηγεσία.

Ο 57χρονος άλλοτε ποδοσφαιριστής και προπονητής ήταν παίκτης του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στη Γιουνάιτεντ από το 1986 μέχρι το 1994 και τονίζει τη μεγάλη δύναμη που είχε σαν άνθρωπος και κόουτς ο Σκωτσέζος.


Δεν κρύβει ότι μετά τον Φέργκιουσον η Γιουνάιτεντ έχει μπει σε ένα μεταβατικό στάδιο και χρειάζεται χρόνος για να βρει και πάλι το δρόμο της, αλλά είναι πεπεισμένος ότι αυτό μπορεί να γίνει και με τον Μόγιες εξηγώντας γιατί η διοίκηση θα τον στηρίξει.

Ο Μπράιαν Ρόμπσον δείχνει να σέβεται σε μεγάλο βαθμό τον Ολυμπιακό, τον οποίο χαρακτηρίζει έμπειρη ομάδα και παραδέχεται ότι έχει εντυπωσιαστεί από τις εμφανίσεις του φέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά όπως λέει, θα είναι απογοήτευση για τους «κόκκινους διαβόλους» αν δεν τον περάσουν.

Ένα πρώτο σχόλιό σας για την κλήρωση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τον Ολυμπιακό «Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές ομάδες πάνε πολύ καλύτερα στο Τσάμπιονς Λιγκ και είναι δύσκολοι αντίπαλοι ακόμη και για τις μεγάλες ομάδες, αφού μπορούν να τις ανταγωνιστούν. Οπότε, όλοι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξέρουν ότι θα πρέπει να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να μπορέσουν να πάρουν ένα καλό αποτέλεσμα εναντίον του Ολυμπιακού».

Τι περιμένετε από αυτές τις αναμετρήσεις;

«Περιμένουμε δύσκολο παιχνίδι και ειδικά στην Ελλάδα, αφού (ο Ολυμπιακός) είναι έμπειρη ομάδα. Θα ήταν ωραίο να πετύχουμε ένα εκτός έδρας γκολ. Ξέρουμε ότι οι οπαδοί είναι παθιασμένοι για το ποδόσφαιρο και θα δημιουργήσουν μια ωραία ατμόσφαιρα. Οπότε, θα είναι ένας δύσκολος αγώνας».

Θα μπορούσατε να προβλέψετε το σκορ, είτε στο «Γ. Καραϊσκάκης», είτε στο «Ολντ Τράφορντ»;

«Δεν θα προέβλεπα κάποιο σκορ, αλλά γνωρίζουμε τις δυσκολίες της αναμέτρησης. Δεν θα προέβλεπα, όμως, οποιοδήποτε σκορ».

Έχετε παρακολουθήσει προηγούμενα ματς της Γιουνάιτεντ και του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ;

«Ναι, έχω δει. Ταξιδεύω στα εκτός έδρας παιχνίδια με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πηγαίνω σε όλα τα εντός. Τους έχω παρακολουθήσει (τον Ολυμπιακό). Είναι πολύ έμπειρη ομάδα, ειδικά στο Τσάμπιονς Λιγκ και ακόμη και για τη Γιουνάιτεντ είναι δύσκολη ομάδα να την κερδίσεις. Η ατμόσφαιρα είναι πάντα πολύ καλή και έχω παρακολουθήσει τον Ολυμπιακό και στην τηλεόραση στο Τσάμπιονς Λιγκ. Έχουν κάνει πολύ καλές εμφανίσεις φέτος. Είναι μια δύσκολη κλήρωση, αλλά θα είναι απογοήτευση για τη Γιουνάιτεντ αν δεν περάσει».

Έχει, όμως, πιθανότητες ο Ολυμπιακός εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ;

«Ναι, πιστεύω ότι μπορούν να σκοράρουν ένα γκολ, αλλά όλα εξαρτώνται από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τους Γουέιν Ρούνεϊ και Ρόμπιν φαν Πέρσι. Θα είναι μια δύσκολη σειρά για τον Ολυμπιακό».

Υπάρχει κάποιος παίκτης του Ολυμπιακού που έχετε ακούσει;

«Δεν γνωρίζω τους παίκτες του. Έχω δει, όμως, στιγμιότυπα στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου έχουν φέρει κάποια καλά αποτελέσματα. Δεν συγκράτησα τα ονόματα των ποδοσφαιριστών, αλλά ξέρω ότι έχουν τεχνική ομάδα που παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο».

Ποιος αγώνας του Ολυμπιακού φέτος σας έχει εντυπωσιάσει περισσότερο;

«Περισσότερο τον Ολυμπιακό τον είδα στη φάση των ομίλων και ήταν εντυπωσιακό που πέρασε από το γκρουπ. Είναι αποφασιστική ομάδα και έχουν ταλαντούχους παίκτες. Θα είναι δύσκολα για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ».

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δείχνει να έχει προβλήματα φέτος. Πιστεύετε ότι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό μετά την αποχώρηση του Σερ 'Αλεξ Φέργκιουσον;

«Ναι, νομίζω ότι είναι μια μεταβατική περίοδος για τον Ντέιβιντ Μόγιες και τους παίκτες από τη στιγμή που ο Ντέιβιντ Μόγιες έχει διαφορετικές ιδέες. Αλλά έδειξαν κάποια καλά στοιχεία κατά τη διάρκεια της σεζόν. Έπαιξαν πολύ καλά στο Τσάμπιονς Λιγκ και δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα εκεί. Αλλά στην Πρέμιερ Λιγκ χρειάζεται χρόνος. Υπήρχαν και τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της χρονιάς για πολλούς λόγους, αλλά υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση. Πάντα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εμφανίζεται δυνατή από τα μέσα της χρονιάς και μετά και όλοι ελπίζουμε ότι έτσι θα γίνει και φέτος».

Θεωρείτε ότι ο Ντέιβιντ Μόγιες χρειάζεται χρόνο για να δείξει τη δουλειά του;

«Ναι, είμαι σίγουρος ότι χρειάζεται. Η διοίκηση της ομάδας θα έχει υπομονή για τον Μόγιες για να μπορέσει να αφήσει το στίγμα του στην ομάδα και στο πώς θέλει να παίξει αυτή. Η Γιουνάιτεντ δεν είναι σύλλογος που διώχνει τους προπονητές σύντομα. Πάντα κρατάει τον προπονητή και προσπαθεί να τον βοηθήσει να βγάλει αυτό που περιμένει. Είμαι σίγουρος ότι έτσι βλέπει και τον Ντέιβιντ Μόγιες. Θα του δοθεί πολύς χρόνος για να δώσει στην ομάδα αυτά που έχει».

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ήταν για πολλά χρόνια προπονητής σας στη Γιουνάιτεντ. Ποιο ήταν το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του;

«Ήταν εξαιρετικός άνθρωπος και προπονητής και σπουδαίος στο να βρίσκει κίνητρα. Θα μπορούσα να μιλάω για μισή ώρα για τον Σερ Άλεξ και όλη τη δύναμη που είχε. Κάποια στιγμή ξέραμε ότι θα αποσυρόταν και η Γιουνάιτεντ θα έπρεπε να προχωρήσει. Αυτό πρέπει να κάνει τώρα. Πρέπει να προχωρήσει και να αποδείξει ότι ήταν σωστό αυτό που έκανε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον».

Έχετε δηλώσει ότι πολλοί παίκτες της Γιουνάιτεντ δεν αποδίδουν καλά φέτος. Ποιος μπορεί να είναι ο λόγος για αυτό;

«Δεν ξέρω. Υπάρχει ένας καινούριος προπονητής και είναι μια νέα ομάδα με νέες στρατηγικές και νέους ρόλους. Κάποιες φορές βλέπεις κάποιους παίκτες και αναρωτιέσαι: Πώς μπορεί να έπαιζαν καλά πέρσι και φέτος όχι; Πρέπει να κοιτάνε τον εαυτό τους και να του δίνουν κίνητρα για να κερδίσουν το πρωτάθλημα ξανά. Πιστεύω ότι όταν μια ομάδα κερδίζει το πρωτάθλημα είναι φυσιολογικό να μην πάει καλά στην αρχή της επόμενης περιόδου. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι βγήκαν κατά λάθος πρωταθλητές. Κάτι ανάλογο έγινε και με τη Μάντσεστερ Σίτι στην αρχή της περασμένης σεζόν και η Γιουνάιτεντ της πήρε το πρωτάθλημα. Και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησε κάπως έτσι (φέτος)».

Κατά καιρούς βγαίνουν φήμες για τον Γουέιν Ρούνεϊ (για παραμονή στο Ολντ Τράφορντ και μεταγραφή σε άλλη ομάδα). Θεωρείτε ότι θα μείνει για πάντα στη Γιουνάιτεντ, όπως ο Πολ Σκόουλς, ο Φιλ Νέβιλ και ο Ράιαν Γκιγκς;

«Το ελπίζω. Ο Γουέιν Ρούνεϊ έχει αποδείξει ότι είναι παγκοσμίου φήμης επιθετικός. Έχει κάνει καλή σεζόν και είναι ο μόνος παίκτης της Γιουνάιτεντ που έχει παίξει στο επίπεδο που μπορεί. Το θέμα είναι τι θα γίνει το καλοκαίρι. Θα ήταν ωραίο να δω τον Γουέιν Ρούνεϊ να μένει στον σύλλογο και να υπογράφει νέο πολυετές συμβόλαιο».

Η γνώμη σας για τον Αντνάν Γιανουζάι που έκανε το... μπαμ φέτος, ποια είναι; Μπορεί να γίνει αστέρας στο μέλλον;

«Ναι, αν και είναι μόλις 18 ετών έχει μεγάλες δυνατότητες. Αλλά όπως όλα τα νέα παιδιά, πρέπει να είναι προσγειωμένος και να συνεχίζει να δουλεύει σκληρά στους αγώνες. Αλλά μπορεί να γίνει ένας πολύ καλός παίκτης αν το κάνει αυτό».

Υπήρξατε για πολλά χρόνια παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ποιον αγώνα της θυμάστε περισσότερο;

«Όταν παίξαμε το 1991 με την Μπαρτσελόνα στο Ρότερνταμ και κατακτήσαμε το Κύπελλο Κυπελλούχων. Η Μπαρτσελόνα ήταν εξαιρετική ομάδα τότε. Οπότε το να την κερδίσεις σε έναν ευρωπαϊκό τελικό ήταν μια σπουδαία στιγμή για μένα».

Είστε ο παίκτης που υπήρξε αρχηγός της Γιουνάιτεντ τα περισσότερα χρόνια από οποιονδήποτε άλλον. Πώς τα ζήσατε;

«Νιώθω πολύ περήφανος για αυτό. Όταν κοιτάς όλους τους εξαιρετικούς παίκτες που ήταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ξέρεις ότι είναι ένας σπουδαίος σύλλογος για να δουλεύεις για αυτόν. Πάντα υπάρχουν καλοί παίκτες στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ελπίζω ότι βοήθησα κάποια από τα νέα παιδιά που ήρθαν, όπως τον Γκιγκς και τον Μπέκαμ, να προχωρήσουν. Ήταν όλα εξαιρετικά χρόνια και ήταν και αυτοί αρχηγοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, επίσης. Ήταν τιμή μου να είμαι αρχηγός της Γιουνάιτεντ για όσα χρόνια ήμουν εγώ».

Ήσασταν το «7» της Γιουνάιτεντ. Ποιος παίκτης πιστεύετε ότι ήταν καλύτερος με αυτόν τον αριθμό; Εσείς, ο Μπέκαμ ή ο Ρονάλντο;

«(Γέλια)! Δεν ξέρω ποιος είναι καλύτερος. Ήταν εξαιρετικό που είδα αυτά τα «7» μετά από μένα. Πολλοί εξαιρετικοί παίκτες το φόρεσαν. Ο Ρονάλντο είναι φανταστικός παίκτης και μαζί με τον Μέσι είναι οι δύο καλύτεροι ποδοσφαιριστές στον κόσμο. Και ο Μπέκαμ είχε μια φανταστική καριέρα με την Αγγλία και τον σύλλογο. Είναι σπουδαίο «7» επίσης. Και οι δύο προσπάθησαν για το καλύτερο. Οπότε θα ήταν καλύτερα να μην το σχολιάσω».

Είστε παγκόσμιος πρεσβευτής της Γιουνάιτεντ αρκετά χρόνια τώρα. Θα θέλατε να μας πείτε κάτι για αυτό;

«Ναι, είμαι πρεσβευτής του συλλόγου εδώ και επτά χρόνια. Είναι ένας σπουδαίος ρόλος και κάτι το οποίο θα με εμπόδιζε από το να επιστρέψω στην προπονητική. Αυτή τη στιγμή, απολαμβάνω τη δουλειά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δουλεύω με συνεργάτες διαφήμισης, πάω σε όλα τα ματς, είμαι στο κανάλι, το ίδρυμα. Είναι πολλά πράγματα που κάνω, ταξιδεύω σε όλον τον κόσμο. Απολαμβάνω αυτόν τον ρόλο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και για αυτόν τον λόγο αυτή τη στιγμή δεν θα έλεγα ότι θα επέστρεφα στην προπονητική».

Ποια είναι, όμως, τα πλάνα σας για το μέλλον;

«Να συνεχίσω να δουλεύω σαν παγκόσμιος πρεσβευτής στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη δουλειά μου στο κανάλι. Είναι μια δουλειά που βλέπω σαν πρόκληση και αν και θα ήθελα να επιστρέψω στην προπονητική, αυτή τη στιγμή βλέπω τον εαυτό μου μόνο στον ρόλο που έχω στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ».

Έμαθα ότι σκαρφαλώσατε στο βουνό Κιλιμάντζαρο για φιλανθρωπικό σκοπό. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία για εσάς;

«Ήταν μια απίστευτη εμπειρία. Ήταν πολύ δύσκολα, όμως. Αλλά για αυτό επέλεξα να το κάνω, για να μαζευτούν όσο το δυνατόν πιο πολλά χρήματα για το ίδρυμα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ήταν μια φανταστική εμπειρία, παρόλο που ήταν σκληρό».

Είχατε ένα πρόβλημα με την υγεία σας τα τελευταία χρόνια. Είναι όλα καλά τώρα;

«Πάνε τρία χρόνια τώρα. Όλα είναι καλά μέχρι στιγμής. Έχω την υποστήριξη από τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ από όλον τον κόσμο».

Η σχέση σας με την Ελλάδα ποια είναι;

«Ξέρω αρκετά καλά την Ελλάδα. Πριν από μερικά χρόνια ήρθα με την Αγγλία και παίξαμε μεταξύ μας. Ήμουν τυχερός που σκόραρα γκολ όταν κερδίσαμε 2-1 (8/2/89) στην Ελλάδα. Έχω έρθει στην Αθήνα δύο φορές. Είναι μια πολύ καλή χώρα και ένας εξαιρετικός προορισμός για διακοπές. Γνωρίζω ότι εκεί, οι οπαδοί είναι παθιασμένοι για το ποδόσφαιρο».

Για τους Έλληνες τι έχετε να πείτε; Γνωρίζετε κάποιον άνθρωπο από την Ελλάδα;

«Ναι, έχω γνωρίσει Έλληνες σε νυχτερινά μαγαζιά και ρεστοράν. Υπάρχει και ένα ελληνικό εστιατόριο στο Μάντσεστερ που πηγαίνω συχνά. Έχω κάποιες επαφές με την Ελλάδα».

Η γνώμη σας για τους ανθρώπους στην Ελλάδα ποια είναι;

«Είναι πολύ φιλικοί, πολύ παθιασμένοι για το ποδόσφαιρο. Έτσι, ξέρω ότι όταν έρθει η Γιουνάιτεντ στην Ελλάδα θα έχει καλή υποδοχή και θα υπάρχει μια εξαιρετική ατμόσφαιρα στο παιχνίδι».
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
HONDA NC750D Integra
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
HONDA NC750D Integra
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ