2014-02-11 15:21:05
Φωτογραφία για Ασφάλιση σεισμού: Μήπως οι ασφαλιστές πρέπει να βγουν μπροστά;
Γράφει ο Λάμπρος Καραγεώργος

Πολλά γράφτηκαν για τους σεισμούς της Κεφαλονιάς και το δράμα των κατοίκων εκεί. Υπάρχει όμως κάτι που κανείς δεν ομολογεί φωναχτά. Ποιο είναι αυτό; Ότι αν πριν ένα χρόνο περίπου το Υπουργείο Οικονομικώνείχε προχωρήσει θαρραλέα στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και είχε καταστήσει υποχρεωτική την ασφάλιση σεισμού τώρα όλοι οι πληγέντες θα είχαν αποζημιωθεί, στο ακέραιο και θα άρχιζαν να επισκευάζουν τα σπίτια τους.

Αυτό θα ήταν εφικτό εάν η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω απέναντι στο πολιτικό κόστος, όπως ειπώθηκε τότε. Ποιο πολιτικό κόστος. Ο κάτοικος της Κεφαλονιάς θα είχε δώσει 150 ευρώ για ένα χρόνο και θα έπαιρνε σήμερα 100.000 ευρώ αποζημίωση για να φτιάξει πάλι το σπίτι του. Τόσο απλό είναι!

Ωστόσο τελικά η ρύθμιση δεν προχώρησε γιατί το Υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση γενικότερα ασχολείται με την «μεγάλη πολιτική» και είχε άλλες προτεραιότητες όπως π.χ. να βάλει νέους φόρους στο ακίνητο για να δημοσιονομικούς λόγους.


Και όμως το «σεισμόσημο» όπως το αποκάλεσαν υποτιμητικά τότε «έγκριτα» μέσα μαζικής ενημέρωσης ίσως είναι η μοναδική επιβάρυνση που πιάνει τόπο. Όπως τώρα στην περίπτωση της Κεφαλονιάς.

Αν λοιπόν σκέφτονταν και σκέφτονται το καλό του τόπου ας μειώσουν ένα άλλο φόρο και να επιβάλλουν το ασφάλιστρο σεισμού. Λύσεις υπάρχουν, οι προτεραιότητες όμως μοιάζουν να είναι και εδώ άλλες.

Ενώ λοιπόν επιβάρυναν τον μέσο έλληνα με ένα σωρό χαράτσια που πάνε στο βαρέλι χωρίς πάτο που λέγεται χρέος ή μάλλον αδιέξοδη πολιτική διαχείρισης του χρέους , η σημερινή κυβέρνηση αρνήθηκε το μόνο «φόρο» που ήταν για τον καλό των πολιτών. Τι να πει κανείς Η ασφαλιστική αγορά πάντως θα πρέπει να υπενθυμίσει την πρόταση της . Το έχει χρέος απέναντι στους πολίτες τους οποίους θέλει να προστατέψει. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου και το διοικητικό συμβούλιο πρέπει να βγουν μπροστά και να εξηγήσουν ΤΩΡΑ την πρόταση τους. Μία πρόταση που με παραλλαγές υλοποιείται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και εξετάζεται ακόμη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΤΩΡΑ πρέπει να εξηγήσει γιατί ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να ανακουφίζει από καταστροφές. Όχι μετά. Ας "βγάλουν" τους κατοίκους που αποζημιώθηκαν ήδη στην Κεφαλονιά από ασφαλιστικές εταιρείες, να μιλήσουν… Αυτοί ξέρουν καλύτερα!
nextdeal.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ