2014-02-13 19:32:29
Φωτογραφία για Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΣΤΗ ΓΓΠΣ
Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για  πρόστιμο 150.000 ευρώ που επιβλήθηκε στον τότε Γενικό Γραμματέα Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών Διομήδη Σπινέλη, για διαρροή προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων φορολογουμένων, ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας

Στην προσφυγή του ο Υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι η εν λόγω απόφαση της Αρχής λόγω του μεγάλου ύψους της, παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, ενώ το πρόστιμο είναι παράνομο, καθώς υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο που είναι, σύμφωνα με το νόμο 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τα 50.000.000 δραχμές, δηλαδή το ποσό των 146.735 ευρώ. Ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ακόμη ότι  απόφαση της Αρχής έχει παντελώς αόριστη αιτιολογία και παράνομη, καθώς επιβάλλει την εφαρμογή των συστάσεων της Αρχής «αμελλητί», κάτι που είναι ανέφικτο.


Ο Διομήδης ΣπινέληςΣημειώνεται ότι η Αρχή είχε επιβάλει το συγκεκριμένο πρόστιμο στη ΓΓΠΣ κρίνοντας ότι παραβίασε την υποχρέωσή της για λήψη κατάλληλων μέτρων ασφάλειας, γεγονός που οδήγησε σε διαρροή δεδομένων που αφορούν στο σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων στην Ελλάδα.

Τα προσωπικά φορολογικά δεδομένα βρέθηκαν από την Αρχή, υπό την μορφή ηλεκτρονικών αρχείων, στην κατοχή εταιρειών οι οποίες είχαν ήδη προβεί σε παράνομη επεξεργασία τους, ενώ τα αρχεία αυτά βρέθηκαν από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ, στα σπίτια στελεχών των επίμαχων εταιρειών τα είχαν πάρει προς φύλαξη.

Ακόμη, η Αρχή είχε υποχρεώσει τη ΓΓΠΣ να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των δεδομένων των φορολογουμένων, αλλά είχε ζητήσει να ενισχυθούν  και τα ήδη υπάρχοντα  μέτρα ασφαλείας.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ