2014-02-14 15:38:06
Φωτογραφία για Ηλεία: Ξανά στο προσκήνιο η εγκατάσταση δεματοποιητή στις Λίμνες
Της Πηγής Γιακουμελου

Χωρίς να απαντά ξεκάθαρα στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και πώς... θα το χειρισθεί ο δήμος του Πύργου, μίλησε το μεσημέρι της Πέμπτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος, Μάκης Παρασκευόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις αποφάσεις των δικαστηρίων που δικαιώνουν τον δήμο για την εγκατάσταση του δεματοποιητή στη θέση «Λίμνες».

Παρά το γεγονός πως η δημοτική αρχή Πύργου έχει λάβει απόφαση στο δημοτικό της συμβούλιο για τη μεταφορά των απορριμμάτων στη Φυλή, ο δήμαρχος Πύργου δεν φάνηκε ξεκάθαρος για το αν τελικά θα επιλέξει την παραπάνω μέθοδο ή αν θα προχωρήσει σε άλλες λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με δεδομένη την τεράστια οικονομική δαπάνη που χρειάζεται η μεταφορά στη Φυλή καθώς και την παύση λειτουργίας της προσωρινής έκτασης που είχε παραχωρήσει η Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης στη θέση «Χάλκοβα», ύστερα από τη χθεσινή παρέμβαση του δασαρχείου Πύργου.


Αξίζει να σημειωθεί πως η μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΑΔΑ Φυλής Αττικής στοιχίζει στο δήμο του Πύργου τουλάχιστον 250.000 ευρώ, ενώ εκεί έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μόλις 2,5 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων, που του δίνει το δικαίωμα να αδειάζει τους κάδους για μικρό χρονικό διάστημα.

«Είναι σαφές ότι έχουμε τη δυνατότητα μεταφοράς των σκουπιδιών για ένα μικρό διάστημα στη Φυλή και για όσους χαιρέκακα μας έλεγαν γιατί καθυστερούμε, τους παραπέμπω σε προχθεσινή δήλωση του Σγουρού που έλεγε ότι η Φυλή έχει πολύ μικρό χρόνο ζωής. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα έχουμε τη δυνατότητα μεταφοράς και ταυτόχρονα την εγκατάσταση του δεματοποιητή μας. Παράλληλα δουλεύουμε για αδειοδότηση και σε δύο άλλους χώρους. Κάνουμε ό,τι μπορούμε και σε λίγες μέρες θα σας καλέσουμε στην έναρξη εργασιών του ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλλιά. Εκεί, θα δούμε ποια δημοτική αρχή αδράνησε και ποια προχώρησε όσο οποιαδήποτε άλλη σε όλη την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος και σημείωσε «Αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετές επιλογές έτσι ώστε τα σκουπίδια να μη μείνουν στους δρόμους».

«Να εφαρμοστούν οι νόμοι»

Παράλληλα ο κ. Παρασκευόπουλος επεσήμανε πως οι νόμοι θα πρέπει να εφαρμοστούν, λαμβάνοντας υπόψη τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί και είναι, όπως τόνισε, καταλυτικές για το ζήτημα εγκατάστασης του δεματοποιητή στη θέση «Λίμνες», όπου επεσήμανε ότι: «Θα έλεγα να προσέξουν αυτοί οι οποίοι θα προσπαθήσουν να επιλέξουν το πρόβλημα των σκουπιδιών για να κερδοσκοπήσουν πολιτικά. Ευτυχώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο αποφάσεις οι οποίες είναι καταλυτικές. Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηλείας επί ασφαλιστικών μέτρων και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της αίτησης αναστολής για τις Λίμνες. Και οι δύο είναι αποφάσεις οι οποίες κρίνουν επι της ουσίας το θέμα. Κρίνουν ότι ο δήμος Πύργου είχε νόμιμο δικαίωμα να προχωρήσει στην εγκατάσταση του δεματοποιητή, ότι παράνομα εμποδίστηκε μέχρι τώρα και οι νόμοι θα πρέπει να εφαρμοστούν».

Ο κ. Παρασκευόπουλος, συνεχίζοντας τις δηλώσεις του, ανέφερε πως δεν υπάρχουν περιθώρια στο ζήτημα με τα σκουπίδια και φαίνεται να «κλίνει» προς την κατεύθυνση των «Λιμνών» για την εγκατάσταση του δεματοποιητή, με δεδομένο πάντα τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να αποφύγουμε εντάσεις και συγκρούσεις αλλά θα προστατέψουμε με κάθε τρόπο και θυσία το δικαίωμα του πολίτη στη δημόσια υγεία. Οι πολίτες ή τα κέντρα εκείνα που θα επιχειρήσουν να οργανώσουν αντιστάσεις και αντιδράσεις με μοναδικό στόχο τις επόμενες εκλογές, να γίνουν δηλαδή οι εκλογές μέσα στα σκουπίδια, θα αποτύχουν. Θα τους εμποδίσει η ίδια η κοινωνία και η ίδια η πολιτεία», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος του Πύργου.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πύργου, Λάμπης Αριστειδόπουλος, ανέφερε: «Θέλω να θυμίσω ότι ο σύνδεσμος διαχείρισης απορριμμάτων, ο δήμος Πύργου και ο δήμος Ήλιδας είναι αυτοί οι οποίοι σήκωσαν το βάρος της επίλυσης του μεγάλου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων που ταλανίζει το Νομό μας πάρα πολλά χρόνια, τουλάχιστον τα τελευταία 20 και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε».

patrisnews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ