2014-02-27 11:23:10
Φωτογραφία για Τα «αποκαλυπτήρια» του σχεδίου ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ -τι θα γίνει στο Τοπλού
του Κ.Μπογδανίδη

Πάνω από 108 στρέμματα οικοδομήσιμης έκτασης και προϋπολογισμός 260 εκατομμύρια ευρώ με... περισσότερες από 1200 θέσεις εργασίας για την Κρήτη. Το πλήρες σχέδιο της ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ, που θα αναπτύξει τουριστικά την περιοχή της Μονής Τοπλού, παρουσίασαν χθες το απόγευμα τα στελέχη της Minoan Group στην εκτελεστική Επιτροπή της περιφέρειας Κρήτης ενόψει της συζήτησης του μεγάλου αυτού θέματος στο περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.

Τα στελέχη της αγγλικής εταιρείας με επικεφαλής τον πρόεδρο κ.Κρίστοφερ Έγκλετον έκαναν αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου στον περιφερειάρχη Στ.Αρναουτάκη και τα υπόλοιπα μελη της διευρυμένης επιτροπής καθώς η επένδυση είναι ενταγμένη στα φαστ τρακ και αναμένονται από εδώ και μετά ταχύτατες διαδικασίες.

“O Όμιλος Minoan Group Plc, θα δημιουργήσει 5 μικρά ξενοδοχειακά συγκροτήματα, δυναμικότητας 1936 κλινών και ένα γήπεδο γκόλφ 18 οπών, ενώ θα δημιουργηθούν 1.200 μόνιμες θέσεις εργασίας.» τονισε ο κ.Έγκλετον.


Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του επενδυτικού σχεδίου ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ δεν είναι άλλη από την περιβόητη επένδυση του Τοπλού που συζητείται εδώ και είκοσι χρόνια και έχει περάσει από σαράντα κύματα με αποκορύφωμα την ακύρωση του προηγούμενου σχεδίου από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Τώρα το σχέδιο, ασφαλώς πιο περιορισμένο και ρεαλιστικό, όπως είπαν οι επενδυτές, εντάσσεται στις στρατηγικές επενδύσεις και το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι το μόνο αρμόδιο όργανο να γνωμοδοτήσει επ αυτού(με βάση το Νομο για τις στρατηγικές επενδύσεις)

O κ.Έγκλετον με τους συνεργάτες του κ.Τιμ Χιλ, την περιβαλοντολόγο κ.Κατερίνα Αδάμ και τον χωροτάκτη κ.Φαίδωνα Γεωργιάδη έξηγησαν αναλυτικά στην εκτελεστική επιτροπή τι προβλέπει το σχέδιο και πως έφτιαξαν στην πραγματικότητα ένα σχέδιο διαχείρισης του χώρου που έχουν από το μοναστήρι του Τοπλού και το οποίο βασίζεται στο ΣΧΟΑΑΠ της περιοχής Ιτάνου και στο ειδικό χωροταξικό του τουρισμού, Κάτι σαν τη λογική των ζωνών ΠΕΡΠΟ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της εταιρείας με βάση το ΣΧΟΑΑΠ της περιοχής θα μπορούσαν να οικοδομηθούν 375 στρέμματα και με βάση το ειδικό χωροταξικό 464 στρέμματα.

«Εμείς επιλέγουμε να οικοδομήσουμε 108 στρέμματα μόνο» υποστήριξαν και ανέφεραν ότι ένα αρχικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται περίπου στα 260 εκατομμυρια ευρώ.

Το σχέδιο περιλαμβάνει 1 μόνο γκολφ και σύστημα αφαλάτωσης τόσο για την άρδευση όσο και για την ύδρευση.

Μετά την έγκριση της στρατηγικής μελέτης θα γίνει προεδρικό Διάταγμα και στη συνέχεια θα υποβληθεί ΜΠΕ των έργων για να δοθεί οικοδομική άδεια για τα όσα προβλέπονται.
cretalive.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ