2014-03-03 10:52:55
Φωτογραφία για ΥΠ.ΕΞ.: ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΗ
Ρωσικά τεθωρακισμένα στην Κριμαία

Τις τοποθετήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για την επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών στην Ουκρανία σχολιάζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. «Προχθές ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή ισχυριζόντουσαν ότι η κυβέρνηση δεν ασχολείται με τον Ελληνισμό της Ουκρανίας και έλαβαν άμεση και αποστομωτική απάντηση από την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ, τονίζοντας:

«Χθες που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, επισκέφθηκε τον Ελληνισμό της Μαριούπολης, για να μεταφέρει τη στήριξη και τη μέριμνα όχι μόνο τη κυβέρνησης, αλλά όλου του Ελληνικού λαού, τα ίδια κόμματα διαμαρτύρονται, γιατί ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών επισκέπτεται την Ουκρανία».

«Με την ίδια άνεση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ήθελαν πιο ενεργή παρουσία της Ελληνικής Προεδρίας στην ουκρανική κρίση - χωρίς να αντιλαμβάνονται πώς διαμορφώνονται οι κοινοτικές διαδικασίες και οι διεθνείς συσχετισμοί - μόλις ο κ.Βενιζέλος πήγε στο Κίεβο με συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο και για την εσωτερική πολιτική κατάσταση και για την οικονομική στήριξη της χώρας και για την κρίση με την Ρωσία, εκφράζουν την αντίθεσή τους. Θέλουν η Ελλάδα και ως χώρα και ως Προεδρία να διαφοροποιηθεί απο το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΗΕ και όλης της διεθνούς κοινότητας
. Να μην αναγνωρίσει τη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας, ώστε να μην υπάρχει διεθνής συνομιλητής και επιπλέον να ανακαλέσει τον Πρέσβη της στο Κίεβο. Κάτι που φυσικά δεν λέει ούτε η Ρωσία που μετέχει στις σχετικές διεθνείς επαφές» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Αυτή είναι η κοινή γραμμή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Θέλουν μία Ελλάδα απομονωμένη, εκτός ευρωπαϊκών συσχετισμών, που, με αφορμή κάθε διεθνές πρόβλημα, μειώνει το διπλωματικό της κεφάλαιο και εκθέτει σε αυξημένους κινδύνους τα εθνικά της συμφέροντα. Η δική μας αντίληψη είναι τελείως διαφορετική και επιτρέπει στην Ελλάδα να μετέχει αξιόπιστα στο Ευρωπαϊκό και διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι, θωρακίζοντας τα εθνικά συμφέροντα. Αν είχαν αποφύγει την κριτική στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα είχαν προστατεύσει και την αξιοπιστία τους και τη στοιχειώδη εθνική ενότητα. Δυστυχώς, θέλησαν να εκτεθούν, παρασυρόμενα από φτηνές μικροκομματικές σκοπιμότητες, ασυγχώρητες στον τομέα αυτό», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

Ρωσικά τεθωρακισμένα στην Κριμαία

Ουκρανοί συνοριοφύλακες ανέφεραν σήμερα κινήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα γύρω από τη Σεβαστούπολη και ότι η Ρωσία έχει μπλοκάρει τις επικοινωνίες, μέσω κινητών τηλεφώνων σε ορισμένες περιοχές της Κριμαίας.

Οι συνοριακοί φρουροί είδαν, επίσης, να αναπτύσσονται θωρακισμένα οχήματα στη ρωσική πλευρά μίας στενής διώρυγας που χωρίζει τη Ρωσία και την ουκρανική περιοχή της Κριμαίας.

Εκπρόσωπος των Ουκρανών συνοριοφρουρών διευκρίνισε ότι ρωσικά πλοία κινούνται εντός και γύρω από το λιμάνι της Σεβαστούπολης, όπου ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.

Η ανάπτυξη των ρωσικών τεθωρακισμένων λαμβάνει χώρα κοντά σε λιμάνι της ρωσικής πλευράς του πορθμού του Κερτς, απέναντι από την πόλη Κερτς της νότιας Ουκρανίας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Ουκρανία έπληξε το ρούβλι

Το χρηματιστήριο της Μόσχας άνοιξε με πτώση άνω του 5% και το ρούβλι Ρωσίας κάνει βουτιά σε ιστορικό χαμηλό σήμερα με τις χρηματαγορές στη Ρωσία να είναι πανικόβλητες απέναντι σε μια πιθανή ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.

Οι δύο δείκτες του χρηματιστηρίου της Μόσχας, ο Micex και ο RTS κατρακύλησαν αντίστοιχα κατά 5,89% και 7,08% με την έναρξη των συναλλαγών. Η ισοτιμία του ευρώ ξεπέρασε το πολύ συμβολικό όριο των 50 ρουβλίων, πρωτοφανές γεγονός, και η ισοτιμία του δολαρίου αυξήθηκε έως 36,85 ρούβλια, ξεπερνώντας το ρεκόρ του το 2009.

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για την Ουκρανία

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες εν μέσω της κλιμακούμενης ανησυχίας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την ώρα που οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία κινούνται σε τεντωμένοι σχοινί. 

Η Μόσχα, που δεν αναγνωρίζει την προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας, προχώρησε στη ντε φάκτο κατάληψη της Κριμαίας, χαρακτηρίζοντας «αναγκαία» τη δράση στη χερσόνησο λόγω της απειλής των υπερεθνικιστών.

Οι δυτικές κυβερνήσεις, όμως, εντείνουν τις πιέσεις τους προς το Κρεμλίνο και απειλούν τη Ρωσία με οικονομικές κυρώσεις και αποπομπή από τη G8.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι ηγέτες της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και της Πολωνίας Μπράνισλαβ Κομορόφσκι εξέφρασαν την Κυριακή τη «σοβαρή ανησυχία» τους για την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, χαρακτηρίζουν παραβίαση του διεθνούς δικαίου που αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

«Οι ηγέτες τόνισαν ότι ο διάλογος μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, με διεθνή διευκόλυνση ανάλογα με την περίπτωση» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ