2014-03-04 15:34:08
Φωτογραφία για 10 προτάσεις για να ξαναγίνει ο Πύργος πρωτεύουσα
Πολλοί οι υποψήφιοι μέχρι στιγμής...αλλά καμία πρόταση, κανένα σχέδιο καμιά προοπτική για τον Πύργο και την Ηλεία. Το πρόβλημα του τόπου μας δεν είναι να επιλέξουμε αυτούς που θα εκλεγούν, μιας και κάποιοι θα εκλεγούν, αλλά το τι θα πράξουν αυτοί όταν εκλεγούν.

Πίστευα πάντα πως πολίτες αυτού του τόπου σε αντίθεση με τους πολιτικούς γνωρίζουν τι θέλουν και ελπίζουν από τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ζητούν απλά πράγματα και εφικτές λύσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, την αισθητική και την καθημερινότητα των πόλεων και των χωριών. Πράξεις της δημοτικής αρχής που τις περισσότερες φορές δεν απαιτούν χρήματα αλλά φαντασία, δημιουργικότητα, οργάνωση και συμμετοχή των ιδίων των πολιτών.

Η πίστη μου έγινε βεβαιότητα με ένα απλό πείραμα. Έφτιαξα πριν δύο ημέρες ένα ερωτηματολόγιο με απλές ερωτήσεις για το τι θέλουν οι δημότες του Πύργου. Τη διαβούλευση αυτή την ανάρτησα στη δική μου φτωχή σελίδα http://www.katsimpelis.gr/ για να δείξω πως οι πολίτες και διψούν και εύκολα μπορούν να εκφραστούν παρόλο που η πανάκριβη σελίδα του Δήμου μας δεν τους δίνει αυτή τη δυνατότητα.


Δέχτηκα σε δύο μέρες δεκάδες συμπληρωμένα ερωτηματολόγια με εκπληκτικές προτάσεις τα οποία αποτέλεσαν την πηγή αυτού του άρθρου. Οι πολίτες θέλουν να ακουστεί η άποψή τους, θέλουν να συμμετέχουν. Η εποχή μας εξάλλου δίνει τη δυνατότητα σε όλους να δημοσιοποιούν τις απόψεις τους στο διαδίκτυο. Δεν φτάνει όμως πάντα η στείρα κριτική αν δεν συνοδεύεται από πρόταση. Αν το δικό μου πείραμα γινόταν οργανωμένα είναι σίγουρο πως πλήθος ιδεών, προτάσεων, παρατηρήσεων και παραπόνων θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενα επεξεργασίας και εμπλουτισμού και πολλά από αυτά θα υλοποιούνταν. Γιατί τους πολίτες δεν θα πρέπει να τους θυμούνται λίγο πριν τις εκλογές. Στους πολίτες ανήκει αυτή η πόλη και όχι σε αυτούς που διαγωνίζονται έχοντας ή μη τις ικανότητες να τους υπηρετήσουν.

Ας διαβάσουν σήμερα οι υποψήφιοι μερικές από τις απλές, εφικτές προτάσεις των πολιτών κι ας γίνουν αυτές η βάση ενός δημόσιου διαλόγου. Δεν περιμένουμε εξάλλου από τον επόμενο Δήμαρχο Πύργου να μας φτιάξει την υπόγεια ζεύξη Κατακόλου - Μπάρι ή θέρετρο σκι με τεχνητό χιόνι για να παίζουμε χιονοπόλεμο.

Περιμένουμε όμως να ενδιαφερθεί και να δώσει μεγάλη βαρύτητα στην γενικότερη εικόνα της πόλης. Από την είσοδό μέχρι την έξοδό της και ειδικά το κέντρο της που περισσότερο μοιάζει με μια υπαίθρια κατασκήνωση παρά με κέντρο πρωτεύουσας νομού. Η καθαριότητα της πόλης και η προάσπιση της δημόσιας υγείας είναι βασική υποχρέωση και ευθύνη του δήμου.

1. Η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει κυρίως να αναπτύξει… σχέση εμπιστοσύνης με τους δημότες. Να θεσμοθετήσει ένα άτυπο συμβούλιο που θα απαρτίζεται από κάθε ζωντανή συλλογικότητα, θα συνεδριάζει τακτικά και θα αποτελείται από τα μέλη των εμπορικών και επιχειρηματικών συλλόγων, των επιστημονικών, πολιτιστικών, αγροτικών συλλόγων από εκπροσώπους των νέων του κάθε χωριού, από εκπροσώπους των ανέργων, των φοιτητών .. και κάθε ενεργό πολίτη που θέλει να προσφέρει. Οι προτάσεις του συμβουλίου αυτού θα οργανώνονται και θα τίθενται άμεσα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

2.Η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να έχει οικονομική διαφάνεια και να κάνει άμεσα πράξη τα όσα προαναγγέλει και όχι να περιμένει να εξαντλεί τετραετίες για να επισκευάσει τα σχολικά κτίρια ή να ρίξει....άσφαλτο σε καμιά λακκούβα.

3.Από τον Πύργο λείπει πράγματι η αισθητική της παλιάς πόλης και η αγάπη των κατοίκων της γι' αυτήν. Αν όντως οι Πυργιώτες αγαπούσαμε την πόλη μας ουσιαστικά και όχι με μια εγωιστικά τοπικιστική νοοτροπία δεν θα επιτρέπαμε σε κανέναν να την κακομεταχειριστεί έτσι. Δεν μπορεί μέσα στην πόλη να έχουμε ακαθάριστα οικόπεδα, μισοτελειωμένες οικοδομές, απεριποίητες οικίες, ακάλυπτους χώρους που έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους.. Θα πρέπει να τεθεί ένας κανονισμός και όταν δεν δύναται ο πολίτης να κάνει κάτι δεν χρειάζονται πρόστιμα.Θα αναλαμβάνουν δράση οι υπηρεσίες του Δήμου.

4.Σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης οι πολίτες ζητούν έναν Δήμο ευέλικτο, με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη διοίκηση. Όλες οι συναλλαγές των πολιτών να μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω του διαδικτύου (πληρωμές, δηλώσεις, αιτήσεις, παράπονα). Για σοβαρά θέματα να διοργανώνονται τακτικές ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις και δημοψηφίσματα σε όλα τα Τοπικά διαμερίσματα. Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να μεταδίδονται ζωντανά και μέσα από το διαδίκτυο.

5.Σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης οι πολίτες ζητούν την πάταξη της γραφειοκρατίας, την καθιέρωση προθεσμίας λίγων ημερών για την έκδοση των απαιτούμενων εγγράφων με αίτηση που θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας. Να μειωθούν τα δημοτικά τέλη και να ιδρυθούν ειδικά γραφεία για Δωρεάν συμβουλευτική στήριξη των επιχειρήσεων, των αγροτών, των ανέργων.

6.Να δοθεί προτεραιότητα σε Συμπράξεις Δημόσιου με Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ) για τα έργα υποδομών, να ιδρυθούν Κέντρα Ενημέρωσης Επισκεπτών για τα αξιοθέατα, τις υποδομές και τις υπηρεσίες του Δήμου Πύργου και να διανέμονται ξενόγλωσσα φυλλάδια για τον τόπο μας σε όλους τους επισκέπτες που αποβιβάζονται στο Κατάκολο. Έτσι θα διαφημίσουμε τον τόπο μας στα εκατομμύρια των τουριστών και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να επισκέπτεται μερίδα από αυτούς και την πόλη του Πύργου και όχι μόνο το Κατάκολο και την Αρχαία Ολυμπία.

7.Σε θέματα ποιότητα ζωής θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος για τις Παιδικές Χαρές ώστε και τα ατυχήματα να αποφεύγονται και αυτές να είναι περιφραγμένες και προστατευμένες. Να δημιουργηθούν πάρκα και σχολές δραστηριοτήτων για παιδιά κάθε ηλικίας. Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για το 9o Δημοτικό Σχολείο Πύργου και να διαμορφωθούν σωστά οι σχολικές αυλές ώστε να αποτελούν χώρους πολλαπλών δραστηριοτήτων με εθελοντές και συλλόγους που μπορούν να παρέχουν εκπαιδευτικά προγράμματα εξωσχολικών δραστηριοτήτων.

8.Όλα τα δημοτικά κτίρια και τα σχολεία μπορούν να γίνουν ενεργειακά αυτόνομα. Να δοθεί προτεραιότητα στην αναβάθμιση του καταφυγίου αδέσποτων ζώων και να ενημερωθούν οι δημότες για τα δικαιώματα των ζώων. Να δημιουργηθούν άμεσα δύο μεγάλοι χώροι στάθμευσης στο κέντρο του Πύργου και να γίνει ανάπλαση όλων των πεζοδρομίων του Δήμου. Ποδηλατόδρομοι παντού, πράσινες στέγες, ανάπλαση προσόψεων κτηρίων.

9.Μια σημαντική πολιτιστική εκδήλωση που θα είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης όπως για παράδειγμα τα Ανθεστήρια θα πρέπει όχι μόνο να αναβιώσει αλλά και να οργανωθεί με τη συσνεισφορά όλων των πολιτών.

Τέλος θα πρέπει να ενισχυθούν οι δομές αλληλεγγύης με Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, ίδρυση νέων Βρεφονηπιακών σταθμών, ενίσχυση της βοήθειας στο Σπίτι ηλικιωμένων, δημιουργία της Δημοτικής Συγκοινωνίας με ευέλικτα mini-bus και Κοινωνικό Παντοπωλείο/Φαρμακείο/Φροντιστήριο. Tέλος κάτι που θα μπορούσε να γίνει άμεσα Δίκτυο Wi-Fi παντού…πιθανόν να είμαστε η μόνη πρωτεύουσα νομού που δεν έχει.

Θα τον αλλάξουμε τον Πύργο

Του Αθανάσιου Κατσίμπελη - Δάσκαλου - M.Ed., Νομικού
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ