2014-03-04 18:16:39
Φωτογραφία για ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΥΠΟΙΚ: «Κατ' ελάχιστον» μια δήλωση επαρκούς προόδου αναμένεται από την τρόικα

Παραμένει η διαφωνία για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών μεταξύ διοικητή της ΤτΕ Γιώργου Προβόπουλου και τρόικας και μετά τη νέα συνάντηση. 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, με αρχηγό το ΔΝΤ, επιμένουν ότι οι ανάγκες είναι υψηλότερες από τα 6 δισ. ευρώ που υπολογίζει η ΤτΕ, χωρίς ωστόσο να τεκμηριώνουν επαρκώς τη θέση τους αυτή.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η διαφορά στον υπολογισμό αφορά τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε χωρίς, ωστόσο, οι εκπρόσωποι της τρόικας να δώσουν λεπτομέρειες στην Τράπεζα της Ελλάδος. Από την πλευρά της η ΤτΕ, σίγουρη για τους υπολογισμούς και τη μεθοδολογία που χρησιμοποίησε, τεκμηρίωσε απόλυτα το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών για κάθε τράπεζα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΤτΕ αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να προχωρήσει σε ανακοινώσεις των stress tests.


ΥΠΟΙΚ: «Κατ' ελάχιστον» μια δήλωση επαρκούς προόδου αναμένεται από την τρόικα

Η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, οι αλλαγές στα εργασιακά και ειδικά το θέμα των ομαδικών απολύσεων, αλλά και η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις στο Δημόσιο αποτελούν τα θέματα που βρίσκονται  στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων Κυβέρνησης - τρόικας.

Τα ζητήματα αυτά θα εξετασθούν αύριο Τετάρτη στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευγ. Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, όπου θα οριστικοποιηθούν οι ελληνικές θέσεις έναντι των διεκδικήσεων της τρόικας.

Η αυριανή συνάντηση θα  επικεντρωθεί και στη βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος, με την Κυβέρνηση να δέχεται πιέσεις από ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ για διανομή περιορισμένου «κοινωνικού μερίσματος». Ανώτατο  στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε πως η επίτευξη συμφωνίας στο προσεχές Eurogroup με την τρόικα για το επικαιροποιημένο μνημόνιο δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και ότι η ελληνική πλευρά αναμένει «κατ' ελάχιστον» μια δήλωση της τρόικας περί επαρκούς προόδου των διαπραγματεύσεων.

Το ίδιο στέλεχος εστίασε στις διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών και ανάφερε πως ο Γ. Στουρνάρας θα παραμείνει στην Αθήνα το αργότερο έως το πρωί της Κυριακής, καθώς θα πρέπει να μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου ως προεδρεύον του Ecofin έχει την Τρίτη σημαντική συζήτηση για την ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης.

Παρασκευή και Σάββατο τρόικα και υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσουν ζητήματα σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και τα δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου 2015 -2017. Εάν μέχρι την Κυριακή δεν υπάρξει συμφωνία για το επικαιροποιημένο μνημόνιο τότε η έγκριση για τη δόση θα δοθεί από το Eurogroup είτε σε επόμενη συνεδρίασή του (στην Αθήνα την 1η Απριλίου), είτε το πιθανότερο μέσω τηλεδιάσκεψης. Σε κάθε περίπτωση η δόση θα εκταμιευτεί τμηματικά, καθώς θα είναι συνδεδεμένη με προαπαιτούμενα.

Πάντως, πληροφορίες από την πλευρά της τρόικας αναφέρουν πως υπάρχουν ακόμη τα χρονικά περιθώρια για μια συμφωνία σε επίπεδο στελεχών έως το Eurogroup της Δευτέρας.

ΑΜΠΕ

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ