2014-03-04 23:37:04
Φωτογραφία για Ψυχροπολεμικές δράσεις για το ΝΑΤΟ στο ζήτημα της Ουκρανίας
Σημειώνεται πως μετά την αποστρατεία του, ο Σταυρίδης διδάσκει στη Ναυτική Σχολή Πολέμου των ΗΠΑ. Ειδικότερα, και σε σχέση με τη δυνατότητα του ΝΑΤΟ να παρέμβει άρθρο του ναυάρχου και πρώην SACUER αναφέρει πως το ΝΑΤΟ πρέπει να κινηθεί τώρα στην Κριμαία, λέγοντας πως αν και αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως προκλητική κίνηση, το ίδιο είναι και η απραξία.

Μάλιστα ο ναύαρχος Σταυρίδης αναφέρει 10 συγκεκριμένες δράσεις που μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ αναφορικά με την Ουκρανία:

1. Αύξηση της ροής των πληροφοριών από την Ουκρανία, χρησιμοποιώντας δορυφόρους, πτήσεις UAV και μέσα κυβερνοπολέμου.

2. Χρησιμοποίηση του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας και υπαρχόντων συμφωνιών με την ουκρανική στρατιωτική ηγεσία, για την αμοιβαία συνεργασία σε επίπεδο πληροφοριών (στρατηγικές, τακτικές) και επίγνωσης της τακτικής κατάστασης και με τις αρχές του Κιέβου.

3. Παροχή συμβουλών στον ουκρανικό στρατό για την προετοιμασία και τις θέσεις που πρέπει να καταλάβει σε περίπτωση κλιμάκωσης της ένοπλης αντιπαράθεσης.


4. Ανάπτυξη από το ΝΑΤΟ σχεδίων έκτακτης ανάγκης, ως αντίδραση στην περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία και μερικής εισβολής στην Κριμαία. Τα σχέδια αυτά του ΝΑΤΟ μπορεί να είναι δυσκίνητα, αλλά στην περίπτωση της Λιβύης η αντίδραση ήταν πολύ σύντομη.

5. Εκχώρηση σε ένα από τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ, είτε στη Νάπολι είτε στο Brunsum στην Ολλανδία, όλης της ευθύνης για παρακολούθηση της κατάστασης στην Ουκρανία.

6. Πλήρης επάνδρωση όλων των κέντρων διαχείρισης κρίσης του ΝΑΤΟ, ειδικότερα δε του SHAPE.

7. Διασφάλιση ότι η εδαφική και ναυτική συνιστώσα διοίκησης (στο Notrhwood στη Βρετανία και στην Σμύρνη της Τουρκίας) θα πραγματοποιήσουν όλους τους απαραίτητους σχεδιασμούς της περιοχής δικαιοδοσίας τους, και τα πορίσματα των μελετών αυτών θα τα παραδώσουν στην κοινή διοίκηση (Joint Force Command).

8. Η δύναμη ταχείας αντίδρασης (ΝΑΤΟ Response Force) 25.000 περίπου ανδρών σε έδαφος,, αέρα και θάλασσα να έρθει αμέσως στο ύψιστο επίπεδο ετοιμότητας..

9. Σύγκλιση όλων των ικανοτήτων των συμμάχων του ΝΑΤΟ αναφορικά με την εξέταση επιλογών για την άμυνα της Ουκρανίας, σε περίπτωση εκδήλωσης κυβερνοεπίθεσης στην Ουκρανία, όπως είχε συμβεί και με τη Γεωργία.

10. Αποστολή ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα με σχέδια έκτακτης ανάγκης για κάθε περίπτωση.

http://ellinikiafipnisis.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ