2014-03-06 10:44:08
Φωτογραφία για Μια ισχυρή, αν και μικρότερη και ασφαλή Τράπεζα Κύπρου
Ο CEO της Τράπεζας Κύπρου ανέλυσε το πλάνο για εξυγίανση της τράπεζας. Το καθήκον μας είναι να οδηγήσουμε το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου από μια κακώς χρηματοδοτούμενη τράπεζα σήμερα σε μια ισχυρή, αν και μικρότερη και ασφαλή Τράπεζα, δήλωσε ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του Συγκροτήματος Τζον Πάτρικ Χούρικαν.

Σε ομιλία του σε παρουσίαση σε θεσμικούς επενδυτές που διοργάνωσε η CISCO, με τίτλο "Παγκόσμια Διαχείριση Κεφαλαίων", που αποτελεί την πρώτη από μια σειρά παρουσιάσεων μέσα στο 2014, ο κ. Χούρικαν αναφέρθηκε στο "ταξίδι" του τους τελευταίους τέσσερις μήνες στο τιμόνι του συγκροτήματος.

"Το σημαντικό είναι να επιστρέψουμε στις συνήθεις τραπεζικές εργασίες", τόνισε, προσθέτοντας ότι η Τράπεζα στοχεύει να παρουσιάσει τον όμιλο ως μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία. "Αλλά έχουμε ένα ταξίδι μπροστά μας μέχρι να συνθέσουμε τα κομμάτια (της πρότασης)", συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε στη δύσκολη πορεία της Κύπρου και της Τράπεζας μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, που επέφεραν τη άνευ προηγουμένου λύση της μετατροπής καταθέσεων σε κεφάλαιο, το οποίο "αφαίρεσε το μόνο συστατικό που δημιουργεί το τραπεζικό περιβάλλον, αυτό της εμπιστοσύνης".

"Έχοντας ένα πραγματικό σύννεφο να επικρέμαται πάνω από την τράπεζα και τη χώρα ξεκινήσαμε ένα ταξίδι για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που είναι έμφυτη στον καπιταλισμό, δηλαδή η πίστη ότι οι αποταμιεύσεις μετατρέπονται σε δάνεια δημιουργίας πλούτου και είναι η κινητήρια δύναμη για ανάπτυξη σε μια οικονομία", είπε.

Αναφέρθηκε στην στρατηγική της Τράπεζας, η οποία στοχεύει στην εξυπηρέτηση των Κύπριων πελατών αλλά και των ξένων που έρχονται στην Κύπρο. "Αυτή είναι στην ουσία η στρατηγική που θα ακολουθήσουμε, να κάνουμε δηλαδή την Τράπεζα Κύπρου αυτό που πρέπει να είναι, μια τράπεζα για τους Κύπριους", συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις παγκόσμιες επενδυτικές προοπτικές, ο κ. Χούρικαν είπε ότι πρέπει να γίνονται επενδυτικές επιλογές ύστερα από λεπτομερή ανάλυση καθώς "ο κόσμος είναι γεμάτος από επενδυτικούς κινδύνους".

"Όταν έλθει η ώρα να παρουσιάσουμε σε σας την επενδυτική υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου, είτε είναι σε κεφάλαιο, είτε στα ομόλογά μας, θα σας παρουσιάσουμε τα στοιχεία, το τι αναμένουμε να πράξουμε και το τι πράξαμε", κατέληξε.

Ο Ευγένιος Αντωνίου, Διευθυντής Διαχείρισης Κεφαλαίων της Τράπεζας Κύπρου αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής διεθνών επενδυτικών στρατηγικών, λέγοντας ότι "πάντα τονίζουμε και δίνουμε έμφαση στη διαφοροποίηση και στη διαχείριση κινδύνου".

Αναφέρθηκε στην πορεία των κυπριακών ασφάλιστρων κινδύνου (CDS) που υποχώρησαν κάτω από τα επίπεδα του Μαρτίου 2013 όταν η Κύπρος είχε υπογράψει τη συμφωνία για τη οικονομική στήριξη με τους διεθνείς δανειστές της.

"Αυτό", είπε, "μας διδάσκει ότι μια παγκόσμια επενδυτική στρατηγική είναι πολύ σημαντική ειδικά για θεσμικούς επενδυτές προκειμένου, να πετυχαίνει τους στόχους τους σε συσχετισμένο με το επίπεδο κινδύνου".

Ο κ. Αντωνίου σημείωσε πως η παγκόσμια οικονομική κρίση μας δίδαξε ότι οι κατηγορίες των ομολόγων και μετοχών συσχετίζονται ολοένα και περισσότερο σε καιρούς υψηλού κινδύνου. Έφερε ως παράδειγμα το συσχετισμό μεταξύ των αμερικανικών ομολόγων και μετοχών λόγω των ανησυχιών της μείωσης της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Σημείωσε δε πως οι παγκόσμιοι θεσμικοί επενδυτές αύξησαν τον καταμερισμό περιουσιακών στοιχείων τους σε εναλλακτικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια.

"Ωστόσο οι επενδύσεις θα πρέπει να γίνονται σε ρευστοποιήσιμες εναλλακτικές επενδύσεις, καθώς κάποιες εναλλακτικές επενδύσεις μπορούν να καταστούν μη ρευστοποιήσιμες σε περιόδους κρίσης", είπε, υπογραμμίζοντας πως ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων πρέπει να είναι ταυτόχρονα και διαχειριστής κινδύνου.

Από την πλευρά του ο Άντριου Ντρίνιν Διευθυντής GAIA Products & Business Development του διεθνούς οίκου Schroder, που διαχειρίζεται αμοιβαία κεφάλαια πέραν των €307 δισεκατομμυρίων αναφέρθηκε στην εκρηκτική αύξηση που παρουσιάζουν οι εναλλακτικές ρευστές επενδύσεις, οι οποίες από τα 50 δις δολάρια πριν την κρίση έφθασαν στα $500 δις σήμερα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για εκτόξευσή τους μέχρι και τα $2 τρις σε πέντε χρόνια, σημειώνοντας ότι μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση οι επενδυτές επιζητούν καταμερισμό του ρίσκου και διαχείριση κινδύνου.

"Μετά την κρίση του 2008 η προσδοκία από τα αντισταθμιστικά κεφάλαια (hedge funds) διατηρούν την ανάγκη για διαφοροποίηση, αλλά αφορά και την διαχείριση του κινδύνου. Οι επενδυτές αναμένουν λιγότερα κέρδη αλλά και πολύ λιγότερους κινδύνους. Οι επενδυτές προσπαθούν να μειώσουν τον κίνδυνο", είπε.
24h.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ