2014-03-06 13:04:10
Φωτογραφία για Σχολεία Κρήτης: Συνεχώς αυξάνονται τα θύματα εκφοβισμού από τους συμμαθητές τους
Στο στάδιο της ολοκλήρωσης η έρευνα για το bullying στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη. Εφιάλτης για ένα μεγάλο αριθμό μαθητών είναι το σχολείο, καθώς πέφτουν θύματα εκφοβισμού από τους συμμαθητές τους Το φαινόμενο, γνωστό ως bullying, έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, καθώς σύμφωνα και με τα στοιχεία του υπουργείου παιδείας, πάνω από το 10% του συνόλου των μαθητών γίνεται θύμα επιθετικής παρενόχλησης από συνομήλικους ή παιδιά διαφορετικών ηλικιών. Η αναλογία των εμπλεκομένων σε περιστατικά βίας αγοριών – κοριτσιών είναι 3 προς 1 με τα αγόρια να υπερτερούν σε περιστατικά σωματικής βίας και τα κορίτσια σε περιστατικά λεκτικής. Οι μαθητές που ασκούν βία, δηλαδή οι θύτες, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 5% του συνόλου των μαθητών.

Tα περιστατικά ενδοσχολικής βίας εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα στο δημοτικό και το γυμνάσιο, ενώ στο λύκειο μειώνονται. Οι μισοί από τους μαθητές-θύματα δεν αναφέρουν πουθενά το γεγονός, ενώ οι υπόλοιποι συνήθως το αναφέρουν σε φίλους τους και σπανιότερα στους εκπαιδευτικούς ή τους γονείς τους.


Στην Κρήτη το φαινόμενο φαίνεται πως κινείται στα πλαίσια του μέσου πανελλαδικού όρου, ωστόσο είναι σε εξέλιξη έρευνα που γίνεται στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα αποτυπώσει την ακριβή εικόνα και αναμένεται να ολοκληρωθεί και να ανακοινωθεί σύντομα.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ανησυχητικά για την έκταση του φαινομένου στα σχολεία του νησιού.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

Πρόσφατα δημιουργήθηκε Παρατηρητήριο για την πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού σε πανελλαδικό επίπεδο, που στόχο έχει να ενώσει και να συντονίσει τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης, κάθε σχολείο έχει έναν εκπαιδευτικό που έχει ρόλο παρατηρητή, ώστε να διαπιστώνει αν υπάρχουν φαινόμενα εκφοβισμού και σε τι ποσοστό, να ενημερώνει το συντονιστή και να οργανώνει παρεμβατικές δράσεις.

Συντονιστής σε επίπεδο Περιφέρειας είναι ο δάσκαλος Νίκος Μεντζίνης, ο οποίος μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση τόνισε πως το Παρατηρητήριο επικεντρώνεται σε δράσεις πρόληψης και μετρίασης του φαινομένου, ενώ συνεργάζεται με δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης για την περίθαλψη παιδιών που έχουν υποστεί βία. «Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας γι’ αυτά τα παιδιά. Ήδη έχουν τοποθετηθεί φέτος κάποιοι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί σε ορισμένα σχολεία. Είναι βέβαια ένα μικρό βήμα αυτό, σημαντικό όμως, ωστόσο δεν υπάρχουν δομές φιλοξενίας αν χρειαστεί».

Όπως τονίζει ο ίδιος η ενδοσχολική βία δεν αφορά σωματικά τραύματα αλλά ψυχολογικά κυρίως και τα παιδιά που την έχουν υποστεί «κουβαλάνε» αυτό το φορτίο και στην ενήλικη ζωή τους, δεν είναι εύκολο να ξεπεράσουν τη βία που έχουν υποστεί. Γι’ αυτό ακριβώς χρειάζεται η συνεργασία όλων, εκπαιδευτικών, φορέων, τοπικής αυτοδιοίκησης για να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο υποστηρικτικό και θεραπευτικό για τα παιδιά αυτά. «Η σχολική βία δεν απασχολεί μόνο το σχολείο. Απασχολεί την ελληνική οικογένεια, την ελληνική κοινωνία, όλους μας. Τα παιδιά αυτά μπορεί να χρειάζεται να επισκέπτονται ψυχολόγο ή ψυχίατρο για όλη την υπόλοιπη ζωή τους», σημειώνει.

Τι μορφές όμως έχει ο σχολικός εκφοβισμός στην Κρήτη;

«Μπορεί να είναι ρατσιστική βία, σεξουαλική, είτε βία μέσω του διαδικτύου. Ο εκφοβισμός που στοχεύει στους αδύναμους ξεκινάει από τη λεκτική βία και μπορεί να καταλήξει σε σωματική. Καθημερινά υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, αλλά οι εκπαιδευτικοί μέσω και του Παρατηρητηρίου πλέον, κάνουν ό,τι μπορούν για την επίλυσή τους», τονίζει ο κ. Μεντζίνης.

ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ

'Ένας στους τρεις μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού, ενώ ένας στους δύο μαθητές έχει υπάρξει μάρτυρας σε ανάλογα περιστατικά.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε  το «Χαμόγελο του Παιδιού σε 16.227 μαθητές από έξι ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) ένας στους τρεις μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού, ενώ ένας στους δύο μαθητές γίνεται μάρτυρας τέτοιων περιστατικών.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση στα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού με ποσοστό 31,98%, ενώ πρώτη είναι η Λιθουανία σε ποσοστό 51,65%, δεύτερη η Εσθονία με 50,20%, τρίτη η Βουλγαρία με 34,66%, πέμπτη η Λετονία με 25,21% και έκτη η Ιταλία με 15,09%.

Σπρωξίματα, κλωτσιές, μπουνιές, βρισιές, συκοφαντίες, chat με απειλητικό περιεχόμενο, sms, e-mail, χειρονομίες και απειλές είναι μέρος μίας καθημερινότητας που βιώνουν κάποιοι μαθητές και τις περισσότερες φορές δεν τολμούν να τις εκμυστηρευτούν σε γονείς και καθηγητές.

Εξάπλωση του φαινομένου bullying διαπιστώνει και έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής που εκδηλώνεται σκόπιμα, απρόκλητα και επαναλαμβανόμενα, στο σχολείο αλλά ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και εξαπλώνεται σαν επιδημία. Ποσοστό 8,5% των εφήβων αναφέρουν ότι υφίστανται σχολικό εκφοβισμό (bullying) τουλάχιστον 2 με 3 φορές το μήνα, ενώ 1 στους 6 (15,8%) ότι εκφοβίζουν οι ίδιοι άλλους με την ίδια συχνότητα. Οι μαθητές που εκφοβίζουν άλλους είναι κυρίως αγόρια ενώ εκείνοι που υφίστανται εκφοβισμό είναι τόσο αγόρια όσο και κορίτσια.
goodnet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ