2014-03-06 17:14:21
Φωτογραφία για ΙΣΑ: Συνάντηση με Φορείς Πανυγειονομικού Μετώπου για την ΠΦΥ και με τον ΕΟΠΥΥ για τις ΙΕΕ
Δημοσιεύθηκε Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2014 16:27

Συνάντηση ΙΣΑ και ιατρικών φορέων για τις ΙΕΕ στον ΕΟΠΥΥ

Συνάντηση για τις Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες (ΙΕΕ) είχε ο ΙΣΑ, μαζί με τον ΠΙΣ και άλλους συλλόγους και φορείς στον ΕΟΠΥΥ, μετά από πρόσκληση του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ κ.Γαρύφαλλου. Τον Πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη εκπροσώπησε ο Ταμίας του ΙΣΑ και Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ Φώτης Πατσουράκος, ενώ στη συνάντηση παρευρέθησαν επίσης ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος και ο Αντιπρόεδρος Γρηγόρης Ροκαδάκης, ο Πρόεδρος της ΠΟΣIΠY Θεόδωρος Χατζηπαναγιωτου και ο Γ.Γραμματέας Γιάννης Κλεινάκης, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Γιώργος Μπάκας και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εργαστηριούχων Φυσιοθεραπευτών Γιώργος Τσαγρής.

Η εξ αρχής ξεκάθαρη θέση του ΙΣΑ και του Πανυγειονομικού Μετώπου ήταν ότι τόσο η εκκαθάριση όσο και ο ιατρικός έλεγχος, πρέπει να διεξάγονται από τον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ και τους υπαλλήλους του, διότι στον Οργανισμό πρέπει να υπάγεται αυτή η κρατική ελεγκτική αρμοδιότητα. Καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή ως αδιανόητο, τον κρατικό έλεγχο που οφείλει να κάνει ο Οργανισμός στη Δημόσια Υγεία, να τον επιβάλει σε ιδιωτικό επίπεδο και να υποχρεώνει τους γιατρούς να τον πληρώσουν!!!


Κατά τη χθεσινή συνάντηση, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης την από 27/2/2014 απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την οποία, η εκκαθάριση της ανοιχτής περίθαλψης θα γίνει από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, ενώ ο ιατρικός έλεγχος θα παραμείνει στις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. Επίσης συζητήθηκε ο διαχωρισμός στις συμβάσεις, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα υπογραφής τους με τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, μόνο ως προς τον ιατρικό έλεγχο.

Ο κ.Γαρύφαλλος διευκρίνισε τα επιμέρους αντικείμενα των ελέγχων στις τέσσερις κατηγορίες (βιοπαθολόγους, ακτινολόγους, φυσιοθεραπευτές, κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς) , λέγοντας ότι το ίδιο μοντέλο θα ακολουθηθεί και στα πολυϊατρεία.

Αναλυτικότερα, στους βιοπαθολόγους, ο έλεγχος θα περιλαμβάνει την επαλήθευση του ΑΜΚΑ, την ενεργότητα της κοινωνικής ασφάλισης την ημερομηνία διεξαγωγής της εξέτασης, την ταυτοπροσωπία και τη δυναμική του εργαστηρίου ως προς τις υποδομές, το προσωπικό και τον εξοπλισμό για τη διενέργεια της αντίστοιχης εξέτασης που τίθεται προς έλεγχο. Το κύριο μέρος του ελέγχου θα αφορά τη δικαιολόγηση ή μη, των εξετάσεων στις οποίες έχουν υποβληθεί οι ασθενείς, αντίστοιχα με τα μηχανήματα του κάθε εργαστηρίου που ελέγχεται, και με εξαίρεση τις εξετάσεις που αποστέλλονται στο συνεταιρισμό (βάσει του ΠΔ84/2001). Τέλος θα ελεγχθεί το ύψος και ο όγκος των εξετάσεων, με ανώτατο όριο τις πέντε αιμοληψίες ανά 15λεπτο.

Στους ακτινολόγους, θα ελέγχεται η ορθότητα της εκτελεσθείσας εξέτασης, ως προς τη διάγνωση βάσει των ΘΠΣ, δηλαδή θα επιβεβαιώνεται ή όχι, αν έπρεπε να διενεργηθεί η συγκεκριμένη εξέταση.

Στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, εκτός από την υποδομή και τον εξοπλισμό, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δήλωσε ότι θα διεξαχθεί αναλυτικότερος έλεγχος, μια και η κατηγορία των συγκεκριμένων παρόχων είναι αυτοπαραπέμποντες, χωρίς όμως αυτή να έχει προσδιοριστεί. Από τους γιατρούς ζητήθηκε, πριν υπογραφούν οποιεσδήποτε συμβάσεις, να υπάρξει σαφής περιγραφή του αντικειμένου που θα περιλαμβάνει ο έλεγχος, και να διενεργείται μέσα από το e-ΔΑΠΥ και όχι μέσα από τον έλεγχο των παραπεμπτικώνπου θα κάνουν οι ΠΕΔΙ. Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε ότι ο ιατρικός έλεγχος των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών θα γίνει κυρίως ηλεκτρονικά.

Ο ΙΣΑ ζήτησε για άλλη μία φορά από τον ΕΟΠΥΥ, επισταμένως την άμεση απόδοση των δεδουλευμένων τους, ενώ ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δήλωσε ότι το rebate και το clawback θα εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες και θα συμψηφιστούν με τις τρέχουσες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους, καθώς και με το 10% των οφειλουμένων το 2013, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, το ίδιο να ισχύσει και με τα 10% του 2012. Από τους εκπροσώπους όλων των Ιατρικών Συλλόγων και φορέων τονίστηκε για ακόμη μία φορά η αναγκαιότητα αποπληρωμής των τρεχουσών οφειλών που και πάλι καθυστερούν 6μήνες. Υπενθυμίζουμε ότι από τέλος Αυγούστου 2013, τα περισσότερα εργαστήρια και οι περισσότεροι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι και πάλι απλήρωτοι.

Συνάντηση ΙΣΑ – Επαγγελματικών ενώσεων - Πανυγειονομικού Μετώπου

Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων, ο συμψηφισμός αυτών κα η απόδοση όλων των ανεξόφλητων ποσών των μικρών ταμείων που μπήκαν μετά το 2012 προς τους γιατρούς, καθώς και η απόρριψη της πρότασης του ΕΟΠΥΥ στο προσχέδιο των νέων συμβάσεων και ο διαχωρισμός των συμβάσεων των ΙΕΕ μόνο για τον ιατρικό έλεγχο, ήταν και τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τους γιατρούς στη χθεσινοβραδινή συνάντηση του ΙΣΑ με όλους τους εκπροσώπους και τους φορείς των Επαγγελματικών Ενώσεων και του Πανυγειονομικού Μετώπου. Επίσης συζητήθηκε ως πρώτη προτεραιότητα η άρση του πλαφόν στη συνταγογράφηση και στα παραπεμπτικά και η διενέργεια εξετάσεων βάσει των ΘΠΣ και των πρωτοκόλλων κλινικής παραπεμπτικογραφίας.

Κύριο αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι νέες συμβάσεις των συμβεβλημένων γιατρών και εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ, τις οποίες ο ΙΣΑ τις έχει επανειλημμένα ζητήσει σε συλλογικό επίπεδο και από μηδενική βάση.

Μετά τους 3.000 που πετάχτηκαν εν μια νυκτί από το σύστημα της ΠΦΥ και με την επικείμενη κατάργηση όλων των συμβάσεων των υπόλοιπων συμβεβλημένων, όπως αυτή προβλέπεται από το Ν.4238/17-2-2014, ο ΙΣΑ, μαζί με τις Επαγγελματικές Ενώσεις και το Πανυγειονομικό Μέτωπο ζητούν από το Υπουργείο υγείας να προσδιοριστεί ΤΩΡΑ το καθεστώς εργασίας τους στις νέες συμβάσεις, οι όροι της σύμβασης, ο τρόπος πληρωμής, καθώς και ο αριθμός των γιατρών που θα απορροφηθούν ως συμβεβλημένοι ανά ειδικότητα και ανά περιοχή. Το αίτημα των εκπροσώπων του ΙΣΑ και των Επαγγελματικών ενώσεων είναι οι συμβάσεις να είναι ανοιχτές για όλους τους γιατρούς που το επιθυμούν, να γίνουν συλλογικά και να έχουν κυλιόμενο πλαφόν ανά ειδικότητα, χρόνο και περιοχή. Αν οι γιατροί ως τις 17 Μαρτίου δεν έχουν απαντήσεις, σκοπεύουν να προβούν σε επίσχεση εργασίας μέχρι να λάβουν απαντήσεις.

Οι εκπρόσωποι όλων των φορέων δήλωσαν ότι εφεξής στη διεκδίκηση των συλλογικών τους δικαιωμάτων στη νέα σύμβαση, θα τους εκπροσωπεί η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης που συγκροτήθηκε υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για το σκοπό αυτό.

Παράλληλα, σύσσωμοι όλοι οι φορείς καταδίκασαν κάθε μη θεσμοθετημένη εκπροσώπηση του ιατρικού σώματος προς το Υπουργείο και το ΕΟΠΥΥ και συμφώνησαν ότι επίσημο πανελλαδικό όργανο εκπροσώπησης για τις νέες συμβάσεις των κλινικοεργαστηριακών και εργαστηριακών γιατρών είναι η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, ενώ στο τραπέζι του διαλόγου με τους ιθύνοντες της υγείας ο ιατρικός κόσμος εκπροσωπείται από τα θεσμικά του όργανα, δηλαδή τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας και μόνον αυτά.

Αίτημα σύσσωμου του ιατρικού σώματος είναι να παρουσιάσει το Υπουργείο Υγείας τον υγειονομικό χάρτη των πραγματικών ανθρωπογεωγραφικών αναγκών – αν υπάρχει – και βάσει αυτού να προχωρήσουν οι προσλήψεις των γιατρών στο ΠΕΔΥ.

Παράλληλα, μιλώντας για την ανάγκη της αυτοκάθαρσης στο ιατρικό σώμα, οι εκπρόσωποι των φορέων συμφώνησαν ότι οι μεμονωμένες περιπτώσεις των επίορκων που «υπερσυνταγογραφούν» ή παρανομούν, δεν πρέπει να μολύνουν τους χιλιάδες γιατρούς που κάνουν ευσυνείδητα το ιατρικό λειτούργημα.

Ο ΙΣΑ αναμένει τις περαιτέρω ενέργειες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για να ενημερώσει τους γιατρούς μέλη του και βρίσκεται σε επιφυλακή για την ισότιμη διεκδίκηση των δικαιωμάτων όλων των κλινικών, κλινικοεργαστηριακών και εργαστηριακών γιατρών στην ΠΦΥ ώστε να μην αδικηθεί κανείς άλλο.

Τον Πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη, εκπροσώπησε ο ταμίας του Ι.Σ.Α κ. Φώτης Πατσουράκος. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι: ο Πρόεδρος της Ένωσης Ακτινολόγων-Απεικονιστών και μέλος ΔΣ ΙΣΑ κ.Νικόλαος Μπατάκης, ο Πρόεδρος της Σ.Ε.Υ.Π - Ε.Ο.Π.Π.Υ Αττικής και μέλος Δ.Σ του Ι.Σ.Α κ. Παναγιώτης Ψυχάρης, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Κ.Ε. και της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιων ΚαρδιολόγωνΦώτης Πατσουράκος, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υκαι Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Ιδιωτών πυρηνικών Γιατρών Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Τάσος Τσάτσος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εργαστηριακών Γιατρών Π.Ε.Ε.Β.ΙΣπύρος Κραμποβίτης, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αλλεργιολόγων Ζωή Δεμέστιχα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγγειοχειρουργών Ελλάδος Αναστάσιος Χρονόπουλος, ο Πρόεδρος Επ. Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων Τηλέμαχος Ανθόπουλος, ο Πρόεδρος Επ . Ένωσης Γαστρεντερολόγων Ελλάδας, Παναγιώτης Κασαπίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττική Κωνσταντίνος Νταλούκας, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων Θεόδωρος Γεωργακόπουλος, ο επίτιμος Πρόεδρος της ΠΟΣΥΠΙ Λεωνίδας Αναγνώστου, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΙΔΙΚ Δημήτρης Παπανδρέου, ο Γεν. Γραμματέας της ΠΟΣΙΠΥ Γιάννης Κλεινάκης, η εκπρόσωπος της ΕΨΕ Ευαγγελία Μαρκάκη, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Φυσικής Ιατρική και Αποκατάστασης Νίκος Σταμούλης και το μέλος ΔΣ Δημήτρης Εργελετζής, η Γεν.Γραμματέας της Ένωσης ΩΡΛ Όλγα Κεσίδου, ο Γενικός Γραμματέας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας Ανάργυρος Πλακιώτης, η ειδική γραμματέας και εκπρόσωπος της Π.Ε.Ι.Β Μαρία Παπακωνσταντίνου, ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων Ανδρέας Θωμόπουλος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Φυσιοθεραπευτών κ. Γεώργιος Τσαγρής και ο Ταμίας Ιωάννης Γκουβάτσος ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών Γιώργος Μπάκας και ο αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Ευσταθίου. 

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γ.Γ. της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ κ. Χρήστος Παπασιδέρης μετά από πρόσκληση του Ι.Σ.Α. χωρίς να τοποθετηθεί επί των αποφάσεων.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΙΣΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ        Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ          ΣΤ.ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ