2014-03-06 21:10:09
Φωτογραφία για Αποσπάσματα συνέντευξης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη
Αποσπάσματα συνέντευξης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη, στον Realfm και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. Για την ενοποίηση του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου «H Δημοκρατική Αριστερά έχει ήδη προχωρήσει στη συγκρότηση της Προοδευτικής Συνεργασίας. Είναι μια προσπάθεια για τη συγκρότηση  αυτού του χώρου, η οποία προωθείται συστηματικά και καταγράφει τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα. Βεβαίως, η προσπάθεια αυτή δεν ολοκληρώνεται με τις ευρωεκλογές. Εκτείνεται και πέραν των ευρωεκλογών, άρα  θεωρώ ότι αυτό που έχει επιτευχθεί, μέχρι αυτή την ώρα, είναι πάρα πολύ σημαντικό.  Στην προσπάθεια για τη συγκρότηση αυτού του χώρου της προοδευτικής συνεργασίας,  προσέρχονται δυνάμεις οι οποίες κυρίως ανήκουν στην  κοινωνία, στην κοινωνία των πολιτών. Βεβαίως υπάρχουν  πρόσωπα τα οποία προσδιορίζονται  με πρόσφατη και παλαιότερη πολιτική ιδιότητα».

Για τη δυνατότητα συνεργασίας των δυνάμεων της κεντροαριστεράς


«Αυτό  προϋποθέτει συγκεκριμένα πράγματα τα οποία δεν υπάρχουν. Η κίνηση για παράδειγμα  των 58, με την όποια κατάληξη είχε, θυμηθείτε ότι ήταν μία πρόσκληση για μια συνάντηση σε κοινό ευρωψηφοδέλτιο με το ΠΑΣΟΚ. Δεν ήταν δυνατόν η ΔΗΜΑΡ  να προσέλθει σε μια τέτοια κίνηση, για το λόγο ότι το μεν ΠΑΣΟΚ συμμετέχει  του κυβερνητικού σχήματος, μετέχει στην κυβέρνηση. Δεν θα μπορούσε  να προσέλθει η ΔΗΜΑΡ όταν αυτή η πρόσκληση αφορούσε σε μια μετάβαση χωρίς αναφορά  στη συγκεκριμένη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα του σήμερα. Μια πραγματικότητα που καθορίζει αποφασιστικά και τα ζητήματα της ύστερης και μεταμνημονιακής Ελλάδας.

Πράγματι  υπάρχει ένα θέμα συγκέντρωσης όλων αυτών των δυνάμεων που αναφέρονται στην κεντροαριστερά, αλλά για να έχουμε αποτελέσματα, καθολικού χαρακτήρα, θα πρέπει να συντρέχουν οι πολιτικοί όροι και οι  προϋποθέσεις  που πριν από λίγο, ανέφερα. Βεβαίως υπάρχει και η κίνηση του κ. Θεοδωράκη  με το τίτλο "Το Ποτάμι" αλλά με ποιο πολιτικό περιεχόμενο, στη βάση ποιας πολιτικής προγραμματικής δέσμευσης είναι δυνατό να υπάρξει αυτή η συνάντηση στην οποία αναφέρεται η προσπάθεια του κ. Θεοδωράκη; »

Σχετικά με τον αν υπάρχει η διάθεση προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο μια  μελλοντική πιθανή κυβερνητική συνεργασία.

«Αυτό είναι συνάρτηση του πως θα καταλήξει η πολιτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα καταγράφεται με πολλές εσωτερικές πολιτικές αντιφατικότητες, καταγράφεται με μια ασάφεια πολιτικής θέσης, αναφορικά με όλα εκείνα τα οποία αναφέρονται στην κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα και στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Το τι θα συμβεί κάποιους μήνες ή κάποιο χρόνο μετά, αυτό είναι σε συνάρτηση με το πια πολιτική θα έχει ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα εξακολουθεί να θητεύει στον αριστερό λαϊκισμό και στην δημαγωγία και στην αντίφαση αναφορικά με κρίσιμα ζητήματα  τα οποία έχουν σχέση την πορεία της κοινωνίας και την εξέλιξη της χώρας, ιδιαίτερα μέσα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατόν κανείς να μιλάει για συμμαχίες και για συνθέσεις με βάσει του τι πρόκειται να συμβεί σε  ένα απροσδιόριστο μέλλον, απροσδιόριστο κυρίως στη βάση, ποια θα είναι  η πολιτική η οποία θα προσδιορίζει τα πράγματα».

Για την άποψη ότι η κυβέρνηση πρέπει να θέσει το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου στον Γερμανό Πρόεδρο Γιόακιμ Γκάουκ που βρίσκεται στην Αθήνα.

«Αναμφισβήτητα ναι. Αυτό έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η κυβέρνηση χρεώνεται αρνητικά το γεγονός ότι δεν έχει θέσει το θέμα.

Η έκφραση συγγνώμης για όσα έχει πράξει η Γερμανία από πλευράς του Προέδρου της Γερμανικής Δημοκρατίας βεβαίως καταγράφεται ως ένα θετικό γεγονός αλλά δεν αρκεί αυτό.

Η συγγνώμη πρέπει να εκφραστεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Οι γερμανικές αποζημιώσεις, η απόδοση, η επιστροφή στη χώρα του ποσού του δανείου είναι μία υποχρέωση από τη μεριά της Γερμανίας.

Οφείλει η κυβέρνηση να το θέσει με έμφαση, με ένταση αλλά και με την αναγκαία πολιτική επίταση. Είναι αναγκαίο να επιστρέψει η Γερμανία αυτά που λεηλάτησε από την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ