2014-03-07 21:10:44
Φωτογραφία για Ένοπλοι σκορπούν τον τρόμο στην Κριμαία! - Βίντεο από τη στιγμή επίθεσης σε δημοσιογράφους - Οι Ρώσοι απειλούν την ΕΕ: Οι κυρώσεις θα φέρουν αντίποινα
Η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να επιβάλει σταδιακά κυρώσεις στη Ρωσία, στην περίπτωση που δεν συμμορφωθεί, άναψε νέες... φωτιές στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εξαπέλυσε ξεκάθαρη επίθεση εναντίον της ΕΕ, τονίζοντας σε δηλώσεις του ότι αν επιβληθούν κυρώσεις στη χώρα του, θα ακολουθήσουν αντίποινα.

"Η Ρωσία δεν αποδέχεται τη γλώσσα των κυρώσεων και των απειλών» και θα προχωρήσει σε αντίποινα εάν τής επιβληθούν κυρώσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Μόσχα επέκρινε τις Βρυξέλλες ότι υιοθέτησαν μια "εξαιρετικά αντιπαραγωγική θέση" παγώνοντας τις διμερείς διαπραγματεύσεις της για ένα καθεστώς ταξιδιών απαλλαγμένων από την υποχρέωση θεωρήσεων διαβατηρίων, που θα καταστήσουν τις μετακινήσεις πολιτών των δύο μερών δυσκολότερες.

Την ίδια ώρα, στην Κριμαία ένοπλοι σκορπούν τον τρόμο, με επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και παρατηρητών του ΟΑΣΕ.


Σε βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύο, φαίνονται άγνωστοι ανδρες με κουκούλες να μεταφέρουν κάτι που δεν φαίνεται επακριβώς τι είναι σε ένα λευκό φορτηγάκι. Απέναντί τους είναι πέντε δημοσιογράφοι και καταγράφουν τη σκηνή. Με το που τους βλέπουν ότι μαγνητοσκοπούν τι γίνεται, φαίνονται να κατευθύνονται προς το μέρος τους και στη συνέχεια να δέχονται επίθεση.

Την επίθεση καταγράφει μια κοπέλα με το κινητό της. Κατόπιν, οι μασκοφόροι φαίνεται ότι κυνηγουν και την κοπελα, για να της πάρουν το τηλέφωνο. Βλέπουμε έναν δημοσιογραφο να είναι πεσμένος στην άσφαλτο, στο δρόμο και από πάνω του ένας κουκουλοφόρος να του βάζει ένα πιστόλι στον κρόταφο.

Όπως κατήγγειλαν οι Βούλγαροι δημοσιογράφοι το περιστατικό έγινε έξω από τα γραφεια του Associated Press στην Συμφερόπολη.

Ο Βούλγαρος δημοσιογραφος που λέει ότι ήταν παρών στο περιστατικό, διηγήθηκε λίγο αργότερα την περιπέτειά σε ψηφιακό κανάλι της Κριμαίας. "Καθόμαστε σε ένα εστιατόριο και είδαμε ένοπλους μασκοφόρους να μπαίνουν στο απέναντι κτίριο. Άρχισαν να βγάζουν εξοπλισμό που προφανώς άνηκε σε τηλεοπτικό στούντιο. Έβγαλα φωτογραφίες με το τηλέφωνό μου και ένας μασκοφόρος με πλησίασε, με έριξε στο έδαφος μου έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο και πήρε το τηλέφωνό μου και την κάμερα του φίλου μου. Στη συνέχεια μπήκαν σε ένα φορτηγάκι χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας και εξαφανίστηκαν", είπε.

Κοντά στο χωριό Τσονγκάρ, ένα από τα δυο σημεία πρόσβασης στη χερσόνησο, περίπου δέκα ένοπλοι εμπόδισαν τα δύο οχήματα που μετέφεραν τους 40 παρατηρητές, τα οποία ακολουθούνταν από περίπου 15 πολιτικά ουκρανικά αυτοκίνητα, να περάσουν στην Κριμαία.

Ένας από τους παρατηρητές, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο: "Θα προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε με τους άνδρες αυτούς. Προσπαθούμε απλώς να περάσουμε στην Κριμαία έπειτα από αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης και βάσει της εντολής του ΟΑΣΕ".

Πολλοί ένοπλοι που φορούσαν στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά, είχαν καλυμμένο το πρόσωπό τους και κρατούσαν τουφέκια βρίσκονταν μπροστά από τα οχήματα κοντά σε ένα οδόφραγμα που είχαν στήσει χρησιμοποιώντας τσιμεντόλιθους.

Χθες Πέμπτη οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ είχαν επίσης εμποδιστεί να περάσουν στην Κριμαία από άλλο πέρασμα. Σύμφωνα με μια δυτική διπλωματική πηγή, οι άνδρες που τους εμπόδισαν ήταν «δύο ομάδες ενόπλων. . . (έμοιαζαν) επαγγελματίες και καλά εκπαιδευμένοι».

Αφού πέρασαν το βράδυ στην ουκρανική πόλη Χερσόν, η αποστολή του ΟΑΣΕ αποφάσισε να αποπειραθεί να περάσει στην Κριμαία από άλλον δρόμο, πιο δυτικά, όμως και πάλι δεν τα κατάφερε.
πηγη
pestanea
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ