2012-04-19 19:39:56
Φωτογραφία για Χρεοκοπία Ισπανίας, Ιταλίας βλέπει η Moody's αν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά
Τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ισπανίας και της Ιταλίας αν οι αποδόσεις τωνομολόγων τους παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα σημερινά επίπεδαεπισημαίνει αναλυτής της Moody.

 Όπως αναφέρει ο Ενάμ Αχμέντ, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων και των δύοχωρών «βρίσκονται πάνω από τα βιώσιμα επίπεδα, δεδομένης της αποδυναμωμένηςκατάστασης των δημοσιονομικών των δύο κρατών».

 Εκτιμά ακόμη ότι «με τις τρέχουσες οικονομικές και δημογραφικές προβλέψεις καιλαμβάνοντας υπόψη την συμπεριφορά της κυβέρνησης σχετικά με τα προβλήματαχρέους, η Ισπανία μπορεί να φτάσει το χρέος ως το 97% του ΑΕΠ προτού καταστείμη βιώσιμο». Προσθέτει ότι το κόστος δανεισμού για την Ισπανία που είναι πάνωαπό 5,7%, «θα ανεβάσει σημαντικό την πιθανότητα χρεοκοπίας».

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, η ανάλυση της Moody’s αναφέρει ότι θα πρέπει να μειώσει το κόστοςδανεισμού για τα 10ετή ομόλογα στα 4,2%, για να επιστρέψει σε βιώσιμα επίπεδα.


Αντιθέτως, δημοσκόπηση του Reuters δείχνει ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντωνεκτιμούν ότι η Ισπανία και η Ιταλία δεν θα χρειαστεί να προσφύγουν στονμηχανισμό διάσωσης παρά την κρίση χρέους που αντιμετωπίζουν. Πάντως τα οικονομικάτους προβλήματα ίσως σταθούν η αιτία η ύφεση στην ευρωζώνη να συνεχιστεί μέχριτα μέσα του έτους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις 29 οικονομολόγων το πιο πιθανόν είναιοι δύο χώρες να μην χρειαστούν τελικά οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό.Σύμφωνα με την ενδιάμεση εκτίμηση, μόνο το 25% θεωρεί ότι η Ισπανία θαπροσφύγει στον μηχανισμό βοήθειας. Mόλις το 13% δίνουν πιθανότητα να κάνει τοίδιο και η Ιταλία, λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις αποκτούν σταδιακά περισσότεραεργαλεία για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει βοήθεια για την Ισπανία και τηνΙταλία, απλούστατα γιατί οι δύο χώρες είναι πολύ μεγάλες για να διασωθούν.

«Μετά την εμπειρία με την Ελλάδα και άλλες χώρες, η ισπανική κυβέρνηση είναιαρκετά πιο προνοητική», σχολίασε ο Άλαν Κλαρκ, οικονομολόγος της Scotiabank και προσθέτει: «γνωρίζουν πόσο άσχημα μπορούν να γίνουν τα πράγματα καιέτσι νομίζω ότι θα είναι ακόμα πιο προνοητική. Το ίδιο θα κάνει και η ΕΚΤ».

Συνολικά 70 οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ευρωζώνη θα παραμείνει σε ήπια ύφεσημέχρι τα μέσα του έτους και θα αρχίσει να ανακάμπτει από το τρίτο τρίμηνο τουέτους, τρεις μήνες αργότερα σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του Μαρτίου.

Επιτυχημένη πώληση ομολόγων

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η Ισπανία προχώρησε την Πέμπτη στην έκδοση διετών και10ετών ομολόγων, αντλώντας συνολικά 2,54 δις ευρώ, στο υψηλότερο σημείο τουστόχoυ που είχε θέσει. Η προσφορά για το διετέςομόλογο υπερκαλύφθηκε 3,3 φορές σε σχέση με ποσοστό κάλυψης 2,0 στηνπροηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία και για το 10ετές ομόλογο κατά 2,4 φορέςέναντι 2,2, υποδηλώνοντας ότι οι ισπανικές τράπεζες εκμεταλλεύονται στο έπακροτη φθηνή ρευστότητα που παρείχε η ΕΚΤ.

Η Γαλλία άντλησε 7,97 δις ευρώ από την δημοπρασία μεσοπρόθεσμων καιμακροπρόθεσμων τίτλων, με την έκδοση να υπερκαλύπτεται περίπου κατά τρειςφορές.

Newsroom ΔΟΛ
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ