2014-03-17 22:15:57
Φωτογραφία για ΣΥΡΙΖΑ - Ομιλία του Γαβριήλ Σακελλαρίδη - Το πρόγραμμα της ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΟΛΗΣ για το Δήμο Αθηναίων...!!!
  Φίλες και Φίλοι

 Ξεκινώντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους προσκεκλημένους, εκπροσώπους φορέων και κοινωνικών οργανώσεων, 

 που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Χαιρετίζουμε όλο τον κόσμο, άντρες και γυναίκες, που μαζεύτηκαν σήμερα εδώ, για να δώσουν στην Ανοιχτή Πόλη δύναμη, αισιοδοξία και πείσμα.

Η Ανοιχτή Πόλη ξεκινάει. Και ξεκινάει δυνατά και αισιόδοξα.

Η Ανοιχτή Πόλη δεν είναι χτεσινή στην πόλη μας. Είναι μια ζωντανή παράταξη με συνέχεια. Μια παράταξη με κινηματική δράση και προγραμματική επάρκεια. Για οκτώ χρόνια, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα και την Ελένη Πορτάλιου, υπήρξε η μοναδική αντιπολίτευση της δημαρχίας Κακλαμάνη και Καμίνη. Έχει δώσει μάχες για την Πόλη.

Για τους ελεύθερους χώρους, για την κοινωνική συνοχή, για την δημοκρατία στην γειτονιά.

Στις εκλογές αυτές, η Ανοιχτή Πόλη κάνει το μεγάλο βήμα. Καλεί τους πολίτες να έχουν μεγάλες προσδοκίες από τον δήμο και να κάνουν την επόμενη μέρα των εκλογών εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη. Η Αθήνα έχει τις δυνατότητες και οι πολίτες έχουν την δύναμη για να φέρουν μια πραγματικά μεγάλη αλλαγή. Έχουν την δύναμη να πάρουν την πόλη στα χέρια τους.


Τον Μάιο θα κερδίσουμε τις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα και από το Σεπτέμβριο θα είμαστε η νέα δημοτική αρχή στην πόλη.

Τώρα είναι η μεγάλη στιγμή.

Τώρα είναι η δικιά μας ευκαιρία.

Φίλες και Φίλοι,

τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μας υποβάλλουν πολύ συχνά ένα ερώτημα: Η ψήφος για τον Δήμο της Αθήνας έχει πολιτικό ή αυτοδιοικητικό χαρακτήρα; Την απάντηση την έχει δώσει η ίδια η ζωή. Όχι εμείς. Όλοι γνωρίζουν ότι οι δημοτικές εκλογές έχουν και βαθύ πολιτικό χαρακτήρα. Μόνο που κάποιοι το αφήνουν αυτό για το βράδυ των εκλογών. Και φυσικά αναλόγως με τα αποτελέσματα. Όταν το 2010 ο κ. Παπανδρέου πανηγύριζε μαζί με τον κύριο Καμίνη, δηλώνοντας ότι επιβεβαιώθηκε η πολιτική του, έλεγε το προφανές: ότι οι εκλογές είναι πολιτικές. Και όταν ο κ. Καμίνης ως Δήμαρχος Αθηναίων υποστήριζε την υπερψήφιση του 2ου Μνημονίου, λειτουργούσε πολιτικά.

Είναι φανερό, ότι οι υποστηρικτές της σημερινής καταστροφικής πολιτικής θέλουν ο κόσμος μπροστά στην κάλπη να ξεχάσει τι έζησε την προηγούμενη μέρα και τι θα ζήσει την επόμενη. Και αυτή είναι μια υποκριτική, αλλά και πολιτικότατη αντιμετώπιση των εκλογών.

Αλλά ας μην γελιόμαστε. Και μνημόνια να μην υπήρχαν, οι δημοτικές εκλογές, ειδικά στο Δήμο της Αθήνας, είχαν πάντα και θα συνεχίσουν να έχουν και ένα σαφώς πολιτικό χαρακτήρα.

Όμως εμείς δεν θεωρούμε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές απλά ένα δημοψήφισμα. Ούτε θα βγούμε να πούμε κάτι τέτοιο, για να προσεταιριστούμε την οργή της τραυματισμένης κοινωνίας. Γιατί το δημοψήφισμα τελειώνει μόλις ολοκληρωθεί η καταμέτρηση. Ενώ, για μας, η μάχη για να γίνει η Αθήνα πόλη των κατοίκων της ξεκινάει με τις εκλογές. Με την συνειδητή απόφαση των Αθηναίων να φέρουν την Άνοιξη στην πόλη.

Σίγουρα η κάλπη για την Αθήνα θα στείλει πολιτικό μήνυμα. Μήνυμα αντίστασης, αξιοπρέπειας, ανατροπής και δημιουργίας. Μήνυμα που θα ακουστεί και θα συζητηθεί. Όχι μόνο σε όλη την χώρα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Παράλληλα, όμως, η κάλπη θα δώσει εντολή. Εντολή να μπει μπροστά ένα εναλλακτικό σχέδιο για την πόλη. Ένα σχέδιο για την Πρωτεύουσα και τις γειτονιές της. Μιλάμε για την πόλη, στην οποία ζουν την καθημερινότητά τους εκατομμύρια άνθρωποι από ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Μιλάμε για την πόλη, από την οποία περνάνε κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες, και η οποία έχει να τους δώσει πολύ περισσότερα πράγματα από μια σύντομη επίσκεψη στην Ακρόπολη και σε πέντε γραφικά στενάκια. Και για να είναι αυτή η πόλη βιώσιμη, φιλική και ζωντανή, για να μπορεί να αναπτυχθεί και να ομορφύνει, για να μπορέσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματά της, χρειάζεται ένα σχέδιο που θα έχει στο επίκεντρό του το πολυτιμότερο κεφάλαιο της: τους ανθρώπους της! Τις δυνατότητες και τις ανάγκες τους.

Δεν ζητάμε ψήφο για να πανηγυρίσουμε ένα αποτέλεσμα. Θέλουμε κάτι περισσότερο. Θέλουμε συνειδητή και ώριμη ψήφο για την μεγάλη αλλαγή που έχει στερηθεί η Αθήνα. Ψήφο για μια νέα συμμαχία Δήμου και πολιτών. Για μια μεγάλη στροφή στον άνθρωπο και το περιβάλλον που ζει.

---

Ο κ. Καμίνης διαχειρίστηκε τον Δήμο για μία θητεία. Και η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Απογοήτευσε τους προοδευτικούς πολίτες που τον στήριξαν. Γιατί, σε δύσκολες στιγμές, όταν η κρίση χτύπησε την πόλη, αυτός ήταν ένας αόρατος δήμαρχος. Την περίοδο που η πόλη είχε ανάγκη περισσότερο από ποτέ έναν δήμαρχο με διάθεση, όραμα και προοδευτικό προσανατολισμό, ο ίδιος επέλεξε να είναι ένας καλός και ήσυχος μαθητής του μνημονίου. Και το χειρότερο που κατάφερε, είναι ότι συρρίκνωσε τις προσδοκίες που θα έπρεπε να έχουν οι πολίτες  από μία δημοτική αρχή.

Ο κ. Καμίνης κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές υποσχόμενος αστικές αναπλάσεις, βιώσιμη κινητικότητα, συμμετοχικές διαδικασίες, 7 μικρούς δήμους  στα 7 διαμερίσματα. Σήμερα παραδίδει μηδενικό έργο. Για το οποίο μάλιστα υπερηφανεύεται. Θεωρεί μεγάλο επίτευγμα της θητείας του, το ότι μειώθηκαν οι δαπάνες του Δήμου, κατά τον ίδιο τρόπο που οι υπουργοί της κυβέρνησης θεωρούν εξοικονόμηση την εξαφάνιση του κράτους πρόνοιας, της υγείας και της παιδείας. Οι χιλιάδες απολύσεις στο δήμο και η έλλειψη πόρων για παρεμβάσεις στην πόλη είναι νοικοκύρεμα στο κενό. Νοικοκύρεμα στον πάτο του βαρελιού. Και πίσω από αυτό το νοικοκύρεμα κρύβονται προσωπικά και οικογενειακά δράματα ανθρώπων.

Μπράβο κ. Καμίνη τα καταφέρατε.

Δεν πρόκειται, όμως, για νοικοκύρεμα κ. Καμίνη, αλλά για απόσυρση του δήμου από την πόλη. Απόσυρση που προσπαθείτε να καλύψετε προεκλογικά με υπερπροβολή μελλοντικών σχεδίων, όπως ακριβώς έκαναν και όλοι οι προηγούμενοι δήμαρχοι, κάτι που σίγουρα θα ενοχλούσε και εσάς προσωπικά, αν δεν ήσασταν σήμερα αυτός που το πράττει.

Από την άλλη όμως, ακόμα και μέσα στην κρίση, πήρατε την σκυτάλη από τον κ. Κακλαμάνη και δεν πάψατε να εξυπηρετείτε συμφέροντα ισχυρών ιδιωτών. Από το σχεδιαζόμενο Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος, μέχρι την εκχώρηση του Εθνικού Κήπου. Από το real estate ιδιωτών με λεφτά του ΕΣΠΑ, μέχρι φωτογραφικές ρυθμίσεις για μεγαλομαγαζάτορες.

Αλλά ούτε καν αυτά που δεν χρειάζονται χρήματα δεν κάνατε. κ. Καμίνη.

Δεν μιλήσατε για τις απολύσεις και τη συρρίκνωση των υπηρεσιών.

Δεν μιλήσατε για την αιθαλομίχλη στην πόλη, εφιαλτικό αποτέλεσμα του αυξημένου φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Συρθήκατε απρόθυμα στο θέμα ιδιωτικοποίησης του νερού και δεν πήρατε καμία πρωτοβουλία.

Δεν μιλάτε ούτε για το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των απορριμμάτων. Δεν μιλάτε για την καύση των απορριμμάτων, που προωθείται στο λεκανοπέδιο από ισχυρότατα συμφέροντα.

Δεν μιλάτε για το Ελληνικό, ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα υπερτοπικής σημασίας, που αφορά ωστόσο την Πόλη.

Αντίθετα:

Πρωτοστατήσατε ενάντια στις απεργίες των εργαζομένων των Δήμων, μιλώντας μάλιστα για λύση με το στρατό στην αποκομιδή.

Ανακοινώσατε ο ίδιος την βίαιη εκδίωξη των «αγανακτισμένων» από το Σύνταγμα.

Μηνύσατε και στείλατε τα ΜΑΤ σε άστεγους, που βρήκαν κατάλυμα σε κλειστό καφενείο του δήμου, όταν η θερμοκρασία ήταν 5 βαθμοί.

Υποστηρίξατε το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Που σημαίνει άλλο ένα χτύπημα στα συνοικιακά μαγαζιά και τις εργασιακές σχέσεις των εμποροϋπαλλήλων.

Προσφερθήκατε να παραχωρήσετε έκταση στον Ελαιώνα για να φιλοξενηθεί κέντρο κράτησης μεταναστών. Δηλαδή, αυτό για το οποίο η Ελλάδα αποδοκιμάζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τις Διεθνείς Οργανώσεις, που ασχολούνται με το ζήτημα της μετανάστευσης.

Και δυστυχώς, κ. Καμίνη, αντί να προβάλετε μια άλλη νοοτροπία στα ζητήματα κοινωνικού αποκλεισμού, συμπλεύσατε στις λογικές των επιχειρήσεων-σκούπα. Και έτσι, καθόλου τυχαία, χαίρετε της υποστήριξης του κ. Λοβέρδου, του εμπνευστή της φασίζουσας διάταξης για τις οροθετικές γυναίκες.

Κύριε Καμίνη θα σας το πούμε καθαρά. Από την στιγμή που εκλεγήκατε, διαλέξατε πλευρά. Αντί να είστε ο βασικός σύμμαχος των πολιτών απέναντι σε κάθε κεντρική εξουσία, επιλέξατε να είστε ο αντιπρόσωπος της κυβέρνησης και της πολιτικής της ενάντια στους πολίτες. Κάνατε ότι και οι προκάτοχοί σας. Γίνατε το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στην πόλη. Για μας, και πολιτικά αλλά και αυτοδιοικητικά, αυτή η «κακιά συνήθεια» των δημάρχων της Αθήνας τελειώνει εδώ. Διεκδικούμε να είστε ο τελευταίος εκπρόσωπος αυτού του μοντέλου δημάρχου.

Υπάρχουν, όμως, κι άλλοι δύο υποψήφιοι που έρχονται από τον χώρο του Μνημονίου. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος και ο κ. Κακλαμάνης, προέρχονται κι αυτοί από τον χώρο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά γιατί όλοι γνωρίζουν, ότι αυτοί ψήφιζαν στην Βουλή όσα εφάρμοζε ο κ. Καμίνης στον Δήμο.

Σήμερα, πετάνε την ευθύνη από πάνω τους, και έρχονται να ζητήσουν την ψήφο των Αθηναίων. Έρχονται να προβάλλουν την κοινωνική τους ευαισθησία για τους άστεγους, τους άνεργους, τους ανασφάλιστους, τους φτωχούς, τους άρρωστους που δεν έχουν φάρμακα. Έρχονται να τους σφίξουν το χέρι και να δηλώσουν στο πλευρό τους. Έρχονται να δηλώσουν τον έρωτά τους για την πόλη. Λες και αυτό που μας έχει βρει είναι κάποιο φυσικό φαινόμενο. Χωρίς υπαίτιους, χωρίς συνενόχους, χωρίς ανομολόγητους στόχους να λεηλατηθεί ο δημόσιος πλούτος και η κοινωνία.

Αλήθεια, κύριε Σπηλιωτόπουλε και κύριε Κακλαμάνη, αν μέχρι τις εκλογές η κυβέρνηση φέρει στη βουλή κι άλλα μέτρα τι θα κάνετε;

Θα μπείτε στην αίθουσα, θα ψηφίσετε ως βουλευτές για να μην πέσει η κυβέρνηση;

Και μετά; Θα ξαναφορέσετε τη μάσκα του υποψήφιου δήμαρχου;

Και ο κ. Καμίνης, και ο κ. Σπηλιωτόπουλος και ο κ. Κακλαμάνης έχουν και ένα ακόμα κοινό. Το τεράστιο πλεόνασμα υποκρισίας και υποτέλειας. Προβάλλουν αυτές τις μέρες την προπαγάνδα των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, ότι τα μνημόνια τελείωσαν. Ακόμα και ως υποψήφιοι Δήμαρχοι είναι πιστοί υποστηρικτές του κυβερνητικού προεκλογικού success story. Μιας εξόφθαλμης απάτης που κανείς δεν πιστεύει πλέον, παρά την εκκωφαντική μονοφωνία των μεγάλων Μέσων Ενημέρωσης. Χρόνια ακούμε για το τέλος της κρίσης το ...άλλο εξάμηνο. Αφού δεν υπάρχει άρτος, μοιράζουν ψέματα. Για να ψηφίσει ο κόσμος με απάθεια και αδιαφορία. Αν το καταφέρουν, αμέσως μετά, αντί να μιλούν για το τέλος των μνημονίων, θα πουν ότι οι πολίτες εγκρίνουν την πολιτική τους. Εμείς καλούμε τους πολίτες να ψηφίσουν με μνήμη. Γιατί, το αν η ελπίδα θα γίνει πράξη, εξαρτάται από αυτούς και μόνο.

Φίλες και Φίλοι,

παρουσιάζοντας απόψε τους βασικούς άξονες τους προγράμματος της Ανοιχτής Πόλης, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω εξ αρχής μερικά πράγματα.

Κατά την πρόσφατη ιστορία των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες έχουμε ακούσει απίστευτα φούμαρα. Το φύτεμα ενός εκατομμυρίου δέντρων, την αναβίωση των Αρχαίων Παναθηναίων, την λειτουργία πίστας Φόρμουλα 1 στα όρια του Δήμου. Αυτό που βλέπουμε στο τέλος κάθε θητείας, είναι η καθημερινή ζωή στις γειτονιές να γίνεται χειρότερη. Και τα όποια έργα έγιναν, να έχουν σχέση αποκλειστικά με ισχυρά συμφέροντα και κερδοσκοπία. Στους  πολίτες μένουν, τελικά, μόνο τα χρέη, όπως συνέβη με την Ολυμπιάδα.

Εμείς λέμε ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνει στο όνομα των πολιτών, χωρίς την συμμετοχή των ίδιων των πολιτών. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά της δικιάς μας αντίληψης για τον δήμο. Τόσα χρόνια στα κινήματα πόλης το ζήσαμε ξανά και ξανά. Ο δήμος να είναι απέναντι στους πολίτες. Να είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Στην καλύτερη περίπτωση να τους αγνοεί. Στην χειρότερη να τους λοιδορεί και να τους επιτίθεται.

Όμως, είτε μιλάμε για τον Δήμο είτε για την χώρα, όποια και αν είναι η ερώτηση, για μας η απάντηση είναι ο άνθρωπος. Η έξοδος από την κρίση δεν θα έρθει, παρά μόνο όταν η χώρα αξιοποιήσει τους ανθρώπους της αντί να τους στέλνει στην ανεργία και την μετανάστευση. Και αυτό ακριβώς θέλουμε να κάνουμε και στον δήμο.

Αυτές οι ζωντανές δυνάμεις υπάρχουν. Υπάρχουν στα δίκτυα και τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, που ξεφυτρώνουν παντού. Υπάρχουν στις λαϊκές συνελεύσεις, που συγκροτούνται με αυθόρμητο τρόπο, όταν κάτι απειλεί την γειτονιά. Υπάρχουν στην ανάγκη των ανθρώπων να προσφέρουν, να επικοινωνήσουν, να συναντηθούν πολλοί μαζί για έναν καλό σκοπό. Υπάρχουν στην άνθιση της καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσα στην κρίση. Αυτές τις δυνάμεις θέλουμε να ενεργοποιήσει ο Δήμος. Και μόνο μέσα από μια τέτοια συμμαχία, που θα επιστρατεύει όλα τα διαθέσιμα αποθέματα πείσματος, ενέργειας και καινοτομίας, θα μπορέσει η πόλη να σταθεί στα πόδια της και να προχωρήσει.

Να λοιπόν η διαφορά μας από τους άλλους. Δεν ποντάρουμε στην αδιαφορία και στην απάθεια των κατοίκων της πόλης. Αντίθετα. Απευθυνόμαστε στην ενεργητικότητά τους. Και την συμμαχία αυτή δεν την ζητάμε μόνο τώρα, για να πετύχουμε την αλλαγή στον Δήμο. Την ζητάμε και από εκεί και πέρα. Για να πετύχουμε την αλλαγή στην πόλη. Για να πετύχουμε την αλλαγή στη ζωή μας. Αυτή την αλλαγή θα την χτίσουμε μαζί.

Πριν ξεκινήσω την παρουσίαση του προγράμματός μας θα ήθελα να σταθώ σε ένα σημείο το οποίο θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό για να το αφήνουμε σε αυτούς που λαϊκίζουν: Το ζήτημα της ασφάλειας. Η ασφάλεια είναι ένα καθολικό δικαίωμα όλων των πολιτών, το οποίο προφανώς και είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα μας. Το δικαίωμα όλων των πολιτών στην ασφάλεια δεν επιτρέπεται να αφήνουμε να το διαχειρίζονται αυτοί που επενδύουν στο φόβο, αυτοί που επέτειναν το αίσθημα ανασφάλειας στις γειτονιές της πόλης μας, μέσω της αδυναμίας τους να διαχειριστούν το ζήτημα και μέσω της πολιτικής τους. Οι ίδιοι που διετέλεσαν Δήμαρχοι, Υπουργοί και βουλευτές της Κυβέρνησης, δεν ευθύνονται για την ανασφάλεια, μας λένε. Ποιος ευθύνεται; Η Ανοιχτή Πόλη και ο Σακελλαρίδης.

Τέρμα όμως πια με την υποκρισία! Ας σοβαρευτούμε επιτέλους.

Για την προστασία του δικαιώματος της ασφάλειας όλων των πολιτών, υπάρχει μία αναγκαία και μία ικανή συνθήκη. Η αναγκαία συνθήκη είναι η σωστή, οργανωμένη και επαγγελματική αστυνόμευση στις περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα. Δεν νοείται η αστυνόμευση να επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στη βιτρίνα της πόλης για το «φαίνεσθαι» και, την ίδια στιγμή, το οργανωμένο έγκλημα στις γειτονιές να εξαπλώνεται ανενόχλητο. Η αστυνόμευση στις γειτονιές, από αστυνομικούς καλά εκπαιδευμένους, οι οποίοι θα γνωρίζουν τη γειτονιά, είναι απαραίτητη και προς αυτή την κατεύθυνση θα πιέσουμε την όποια ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Όμως δεν αρκεί μόνο αυτό. Η ικανή συνθήκη είναι να αναστρέψουμε την εγκατάλειψη των γειτονιών. Η παρέμβαση του Δήμου στις υποβαθμισμένες γειτονιές θα πρέπει να ξεκινήσει από τη συνεννόηση με τους κατοίκους, που ζουν σ' αυτές. Μέσα από συνελεύσεις και πρωτοβουλίες στη γειτονιά. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη λειτουργία του δημόσιου χώρου, τα αναγκαία έργα αστικών αναπλάσεων μικρής κλίμακας, τους ηλεκτροφωτισμούς. Όλα τα μέσα που διαθέτουμε για αποκτήσει η γειτονιά ζωή και να εξαφανίσουμε τις «σκοτεινές γωνίες», στις οποίες βρίσκει χώρο και αναπτύσσεται το έγκλημα.

Σήμερα, όμως, δεν ήρθαμε εδώ να μιλήσουμε για αυτούς, που μας έφεραν ως εδώ, αλλά να παρουσιάσουμε το δικό μας σχέδιο για την πόλη.

Βασική προτεραιότητα μας είναι μία. Οι ανθρώπινες ανάγκες. Με βάση αυτό το κριτήριο καθορίζονται οι προτεραιότητες μας. Με βάση αυτό το κριτήριο ιεραρχούνται οι παρεμβάσεις μας στην πόλη.

Βασικός μας τρόπος, για να γίνει πράξη αυτό το σχέδιο, είναι η ίδια η συμμετοχή του κόσμου. Πιστεύουμε βαθιά πως η πόλη χρειάζεται να αλλάξει. Όμως, για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί η βοήθεια και η συμβολή χιλιάδων συμπολιτών μας.

Θα ήθελα να σας πω πως το πρόγραμμα για μας δεν είναι ένα κλειστό κείμενο. Σήμερα παρουσιάζουμε τους βασικούς άξονες. Το συνολικό κείμενο του προγράμματος θα παραμένει σε διαβούλευση με τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες μέχρι την τελευταία στιγμή. Θα ακολουθήσουν πολλές θεματικές παρουσιάσεις, όπου θα μπορέσουμε να εξηγήσουμε με περισσότερη λεπτομέρεια και να συζητήσουμε τις θέσεις μας με τους πολίτες. Διότι, από μια τέτοια αντίληψη οργανωμένου διαλόγου και συμμετοχής, η πόλη μόνο όφελος μπορεί να έχει.

Έτσι λοιπόν, απέναντι σε προγράμματα φτιαγμένα για να εξωραΐσουν τους υποψήφιους και όχι για να αλλάξουν την Αθήνα, απέναντι σε επιλογές φθαρμένες και αποτυχημένες, η Ανοιχτή Πόλη καταθέτει σήμερα την δική της εναλλακτική πρόταση. Μια προγραμματική πρόταση που αντιμετωπίζει την πόλη ως πεδίο αντιστάσεων και δημιουργίας.

Οι προτάσεις μας έχουν διαρθρωθεί σε πέντε άξονες.

Ο πρώτος άξονας είναι η στήριξη της κοινωνίας. Η αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης στην πόλη, και η επιστράτευση των δυνάμεων της αλληλεγγύης.

Δεν μηδενίζουμε το έργο κανενός, ακόμα και το πιο ελάχιστο. Διαφωνούμε, όμως, κάθετα με την λογική, που μετράει τις κοινωνικές ανάγκες, ανάλογα με την διαθεσιμότητα των χορηγών φιλανθρωπίας. Όταν η κρίση είναι εδώ, και πλήττει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων και των νοικοκυριών, ο δήμος οφείλει να έχει μια ξεκάθαρη στρατηγική απέναντι στο πρόβλημα. Να γίνει ασπίδα προστασίας για όσους υποφέρουν και κινδυνεύουν. Το σύνθημά μας είναι «κανείς μόνος του στην κρίση». Κανένας άστεγος σε παγκάκι, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, κανένα παιδί νηστικό στο σχολείο.

• Χρειαζόμαστε ένα πολύπλευρο δημοτικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας απλωμένο στις γειτονιές της πόλης. Με κέντρα αλληλεγγύης στις γειτονιές, που θα συλλέγουν και θα διανέμουν τρόφιμα, ρούχα ή είδη πρώτης ανάγκης. Με δημιουργία σημείων σε κάθε διαμέρισμα, όπου οι πολίτες θα απευθύνονται για τις άμεσες ανάγκες τους. Και θα βρίσκουν συμβουλές, κατευθύνσεις και επαφή με τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης.

Χρειαζόμαστε ακόμα τη στενή συνεργασία με τις δομές αλληλεγγύης που μέσα στην κρίση πολλαπλασιάζουν την δράση τους και αυξάνουν συνεχώς την εμπειρία τους. Αυτή η δράση καλύπτει πολλούς επιμέρους τομείς. Αφορά την τροφή, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό. Ο Δήμος μπορεί να βοηθήσει και να βοηθηθεί από την συνεργασία με αυτό το κίνημα. Κανείς δεν δρα ανταγωνιστικά με τον άλλον, κανείς δεν περισσεύει.

• Οι παιδικοί σταθμοί είναι το καλύτερο παράδειγμα για το πως η κρίση διαλύει τις κοινωνικές υπηρεσίες. Σήμερα παιδικοί σταθμοί κλείνουν. Το προσωπικό έχει ελλείψεις και είναι κακοπληρωμένο. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες υποβαθμίζονται και το παιδαγωγικό έργο ακυρώνεται από τις υπεράριθμες τάξεις παιδιών, όπου ανακατεύονται διαφορετικές ηλικίες.

Προτεραιότητα της Ανοιχτής Πόλης είναι να ενισχυθεί το δίκτυο των παιδικών σταθμών του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών. Σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, η στέγαση και η σίτιση του μέγιστου δυνατού αριθμού παιδιών, σε ένα περιβάλλον επαρκές, ασφαλές και πολιτισμένο, αποτελεί βασικό προγραμματικό μας στόχο.

Στόχος μας είναι η ίδρυση πέντε νέων ιδιόκτητων Παιδικών Σταθμών προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια των υποδομών. Ιδιαίτερα στις περιοχές του 2ου, του 4ου και του 6ου Διαμερίσματος. όπου παρατηρούνται, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περισσότερες αιτήσεις που απορρίφθηκαν λόγω έλλειψης παιδικών σταθμών. 

Διερευνούμε επίσης την δυνατότητα συγκρότησης μιας επιπλέον κεντρικής μονάδας μαγειρείων σύμφωνα με σχετική πρόταση του Πολυτεχνείου. Ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε φαγητό των παιδιών, αλλά και των αστέγων της Αθήνας.

•         Ένας άλλος κοινωνικό τομέας που χρειάζεται ανασυγκρότηση, είναι τα δημοτικά ιατρεία. Το οποία σήμερα είναι πρακτικά ανύπαρκτα, και μάλιστα την ώρα που οι κρατικές δομές πρωτοβάθμιας υγείας καταργούνται.

Η Αθήνα χρειάζεται πραγματικό δίκτυο δημοτικών ιατρείων. Δίκτυο στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι όσοι ζουν και εργάζονται στην πόλη μας. Χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση. Ιδιαίτερα οι ανασφάλιστοι.

Στην βάση αυτή, πρέπει να τους εξασφαλιστούν πόροι, υποδομή και προσωπικό ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα. Να υπάρξει συνεργασία με άλλες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, με νοσοκομειακές και πανεπιστημιακές κλινικές, αλλά και με τα κοινωνικά ιατρεία που λειτουργούν στην Αθήνα. Τα δημοτικά ιατρεία μπορούν να παίξουν κεντρικό ρόλο στην παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις από ουσίες – προβλήματα του κόσμου που γιγαντώνονται σήμερα μέσα στην κρίση.

•         Στο ζήτημα των αστέγων υπάρχει επιτακτική ανάγκη για αξιοπρεπείς λύσεις, σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις. Με ενίσχυση των δομών του Δήμου. Με παροχή κινήτρων σε μικρούς ιδιοκτήτες για παραχώρηση χρήσης της ιδιοκτησίας τους, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν χρησιμοποιείται και επιβαρύνεται με χαράτσια και πάγιες δαπάνες.. Με δημιουργία επαρκών χώρων ημερήσιας φροντίδας για τους άστεγους. Με την αναβάθμιση της λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου. Με ότι χρειάζεται για να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής επιβίωση αυτών των ανθρώπων.

Υπάρχουν ακόμα πολλοί τομείς όπου είναι αναγκαία η δράση και η παρέμβαση του Δήμου:

•         Το θέμα της κατοικίας, όπου πρώτη μας μέριμνα θα είναι η νομική στήριξη όσων απειλούνται με πλειστηριασμούς. Και η άσκηση πολιτικής πίεσης προς κάθε κατεύθυνση για το θέμα αυτό.

•         Το θέμα της τροφής, όπου ο Δήμος πρέπει να υιοθετήσει επιτέλους θετική στάση απέναντι στο κίνημα χωρίς μεσάζοντες, τα συνεργατικά παντοπωλεία, τα αγροτικά συνεταιριστικά εγχειρήματα, τις λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων. Και να διασφαλίσει ένα πιάτο φαγητό για όλα τα παιδιά των παιδικών σταθμών, για τα παιδιά στα σχολεία που το έχουν ανάγκη, για τους άπορους που δεν μπορούν να το εξασφαλίσουν στον εαυτό τους.

•         Τα σχολεία, που πρέπει να συντηρούνται με επάρκεια και να δεθούν με τη ζωή της γειτονιάς: με επιπλέον εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες στα προαύλια και τους χώρους των σχολείων. Με εφαρμογές ενεργειακής αναβάθμισης στα κτίρια που θα έχουν άμεσα ανταποδοτικό χαρακτήρα.

•         Η βοήθεια στους ηλικιωμένους και στα άτομα με αναπηρίες. Σε ζητήματα υγείας, συμβουλευτικής υποστήριξης, αλλά και πρακτικής βοήθειας. Το απαξιωμένο σήμερα πρόγραμμα  «Βοήθεια στο σπίτι» πρέπει να αναβαθμιστεί  και να εξυπηρετεί όλους όσους δεν μετακινούνται. Και οι «λέσχες φιλίας» πρέπει επίσης να αναβαθμιστούν και να προσφέρουν σοβαρές υπηρεσίες στους απόμαχους της ζωής.

•         Οι δομές στήριξης των γυναικών: Για Ελληνίδες και μετανάστριες που βρίσκονται σε συνθήκες ανάγκης. Με ενίσχυση της λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, και την ενίσχυση του προστατευμένου ξενώνα για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

-              Θα στηρίξουμε τα δικαιώματα των συμπολιτών μας κάθε σεξουαλικής επιλογής στην ίση μεταχείριση απέναντι στην πολιτεία. Θα υποστηρίξουμε με προγράμματα και δομές άτομα που διώκονται λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, ενώ χρειάζεται και η δημιουργία ενός παρατηρητηρίου περιστατικών ομοφοβικής βίας που θα παρακολουθεί σε συνεργασία με αντίστοιχες οργανώσεις το θέμα.

-             

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να αντισταθεί η πόλη στον ρατσισμό και τον φασισμό, η δημοτική μας κίνηση θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις στην εμπέδωση της αλληλεγγύης και της συμβίωσης μεταξύ όλων των κατοίκων αυτής της πόλης.

Στεκόμαστε απέναντι στα μέτρα περιθωριοποίησης των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Είμαστε αλληλέγγυοι στους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Διεκδικούμε την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ και πηγαίνουν στο σχολείο δίπλα-δίπλα με τα ελληνόπουλα.

Αντιτασσόμαστε στη στέρηση του δικαιώματος της ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές για τους επί μακρόν διαμένοντες μετανάστες.

Εργαζόμαστε για μια έμπρακτη δημοτική πολιτική ισότητας και δικαιοσύνης σε ότι αφορά την ένταξη των μεταναστών, προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.

Προωθούμε θεσμούς πολιτικής εκπροσώπησης των μεταναστών που ζουν στην Αθήνα σε μόνιμη, πραγματικά αντιπροσωπευτική βάση.

Αρκετά με την φτηνή πολιτική καπηλεία της ξενοφοβίας. Αρκετά με τα παιχνίδια του ακροδεξιού λαϊκισμού. Θέλουμε γειτονιές ζωντανές και ανεκτικές.

Ο δεύτερος άξονας είναι η μάχη για την ποιότητα ζωής στις γειτονιές.

Ο δημόσιος χώρος δεν ανήκει στα συμφέροντα. Είναι μοχλός συνοχής και βιώσιμης ανάπτυξης στην πόλη. Αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής και διαμορφώνει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας

Είμαστε αντίθετοι με την λογική που συγκεντρώνει τους πόρους αποκλειστικά σε «εμβληματικά» έργα του κέντρου, και αφήνει τις γειτονιές στην τύχη τους. Το τουριστικό και αρχαιολογικό κέντρο έχει ανάγκη από παρεμβάσεις. Αλλά παρεμβάσεις διαφορετικού είδους και άλλης κλίμακας από αυτές που έχουμε συνηθίσει, ώστε να διασφαλίζεται μια δίκαιη ισορροπία ανάμεσα στο κέντρο και τις γειτονιές.

Η Ανοιχτή Πόλη έχει καταθέσει εδώ και αρκετό καιρό σχέδιο για πέντε μεγάλες αναπλάσεις στην Αθήνα. Η προώθησή τους είναι σήμερα ώριμη, αφού στην μελέτη τους έχουν ήδη εμπλακεί επιστημονικοί φορείς, ο Δήμος, οι συλλογικότητες και τα κινήματα των κατοίκων. Η υλοποίησή τους μπορεί να ξεκινήσει τμηματικά, με σταδιακή αξιοποίηση των διαθέσιμων χώρων και άνοιγμά τους στο κοινό.

Οι παρεμβάσεις αυτές είναι:

•       Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. Όπου προτείνουμε τη πλήρη και άμεση υλοποίηση της μελέτης του Πολυτεχνείου που προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου πάρκου περίπου 1.500 στρεμμάτων. Η σταδιακή υλοποίηση του μητροπολιτικού αυτού πάρκου μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, σύμφωνα και με το πρόσφατο ομόφωνο πόρισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας.

•       Ο Βοτανικός, όπου προτείνουμε την προσεκτική ανάπλαση της ευρύτερης πολεοδομικής ενότητας του Ελαιώνα με κριτήρια παραγωγικά, οικολογικά και κοινωνικά. Ζητάμε τη δημιουργία ενός ενιαίου υπερτοπικού πόλου πρασίνου όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Με ήπιες δραστηριότητες αθλητισμού και πολιτισμού στην καρδιά της πόλης, που θα μπορούσαν να μετατρέψουν τον Ελαιώνα σε έναν νέο τουριστικό μαγνήτη. Και με συνύπαρξη της βιοτεχνικής παραγωγής, των μεταφορών και νέων καινοτόμων παραγωγικών δραστηριοτήτων που μπορούν να αναπτυχθούν με κίνητρα στα κενά βιομηχανικά κτίρια της περιοχής.

•       Η περιοχή των Αμπελοκήπων όπου προτείνουμε την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής που ξεκινάει από τους πρόποδες του Λυκαβηττού, από τα Κουντουριώτικα, και καταλήγει πίσω από το νοσοκομείο «Ελπίς», στην οδό Κεδρηνού. Όπως μας δίδαξε πριν πολλά χρόνια και η Άννυ Βρυχέα, υπερασπιζόμαστε τις 8 πολυκατοικίες των Προσφυγικών, ως μνημεία της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης που μπορούν να αξιοποιηθούν ως Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης, ως Μουσείο της Ιστορίας του Παναθηναϊκού, χώροι κοινωνικής κατοικίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, καθώς και ως ξενώνας για τις οικογένειες των ασθενών στον «Αγιο Σάββα». Η μεταβίβαση των προσφυγικών στο ΤΑΙΠΕΔ δεν θα περάσει, τελεία και παύλα. Για το γήπεδο του Παναθηναϊκού με δεδομένο το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, καθώς το σχέδιο της "διπλής ανάπλασης" έχει εκ των πραγμάτων παγώσει, πιστεύουμε ότι μπορεί να συνεχιστεί η χρήση του γηπέδου ποδοσφαίρου της Αλεξάνδρας από τον Παναθηναϊκό, και μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες βελτιωτικές εργασίες, με σεβασμό προφανώς στην ευρύτερη περιοχή.

•       Η περιοχή της Ριζούπολης, όπου προτείνουμε τη δημιουργία φυσικού και θεματικού πάρκου με αξιοποίηση του κληροδοτήματος Προμπονά. Εκεί μπορούν να ενταχθούν αθλητικές εγκαταστάσεις και γήπεδα ποδοσφαίρου 5x5, μουσείο δισκογραφίας και στούντιο ηχογράφησης ανοιχτά στους νέους της πόλης, στο χώρο της Κολούμπια.

•       Η Ακαδημία Πλάτωνος, όπου η συνολική ανάπλαση θα αναδείξει την τεράστια αρχαιολογική σημασία της περιοχής μετατρέποντάς την σε πόλο μητροπολιτικής εμβέλειας. Η εκπόνηση μιας πολεοδομικής μελέτης, που θα περιλαμβάνει όλη την περιοχή, είναι αναγκαία στα πλαίσια της προστασίας και επιμέρους μεγάλων αδόμητων χώρων όπως οι Λαχανόκηποι και το οικόπεδο Μουζάκη και Λαναρά

 Αυτές οι πέντε παρεμβάσεις αιχμής, συμβαδίζουν, με ένα πρόγραμμα μικρών και απλών παρεμβάσεων στις γειτονιές της Αθήνας. Με σχέδια που μπορούν να υλοποιηθούν με τη συμμετοχή και προς όφελος των κατοίκων. Για εμάς, η κινητοποίηση του εθελοντισμού στην γειτονιά, η ουσιαστική συμβολή των κατοίκων μπορεί να μετατρέψει το Δήμο σε ένα εργαστήρι καινοτομίας και αισθητικής παρέμβασης.

Οι παρεμβάσεις μικρής κλίμακας στις γειτονιές μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς ακριβές εξωτερικές εργολαβίες. Αξιοποιώντας τους εργαζόμενους του Δήμου, με αναβάθμιση των τεχνικών υπηρεσιών και συνεργασίες με συνεταιρισμούς. Παραδείγματα τέτοιων παρεμβάσεων είναι τα δίκτυα πρασίνου και πεζοδρόμων που θα ενώνουν τις τοπικές συλλογικές εξυπηρετήσεις και καταστήματα, και θα παρέχουν ασφάλεια και ποιότητα ζωής σε όσους κινούνται καθημερινά στη γειτονιά. Φανταστείτε έναν πεζόδρομο σε κάθε μία δημοτική κοινότητα, που θα ενώνει το ΚΕΠ με μία εκκλησία, την εκκλησία με μία πλατεία και την πλατεία με την λαϊκή αγορά και τους εμπορικούς δρόμους.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, θα κινηθούμε ώστε με σημειακές παρεμβάσεις στις υποβαθμισμένες περιοχές σε κάθε διαμέρισμα να ξαναδώσουμε φως εκεί που σήμερα έχουν συσσωρευτεί τα προβλήματα.

Βασική μας προτεραιότητα είναι επίσης η βελτίωση βασικών υπηρεσιών για τη ζωή της πόλης όπως η καθαριότητα και ο φωτισμός. Αλλά και ο έλεγχος των διαφόρων ιδιωτικών αυθαιρεσιών που καταδυναστεύουν συχνά τη ζωή στις γειτονιές: της στάθμευσης σε πεζοδρόμια, των επεκτατικών τραπεζοκαθισμάτων, των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων. Εδώ χρειάζονται νέοι μηχανισμοί του δήμου, καθώς η κατάργηση της Δημοτικής αστυνομίας αποδυνάμωσε τις ελεγκτικές δυνατότητες της δημοτικής αρχής. Όμως δεν μπορούμε να μας κάνουν κήρυγμα για τη νομιμότητα κάθε φορά που υπερασπιζόμαστε τους πολίτες από τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς και οι ίδιοι να κλείνουν τα αυτιά τους, εκτός από τα μάτια τους στην ηχορρύπανση των κέντρων διασκέδασης στο Γκάζι, το Ρουφ, τον Κεραμεικό και τα Πετράλωνα. Εκεί δηλαδή ζήτημα νομιμότητας δεν υπάρχει;

Προωθούμε την εφαρμογή του έτοιμου σχεδίου του ΕΜΠ για ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα, μήκους πολλών χιλιομέτρων. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολύ για να υλοποιηθεί. Είναι ένα φθηνό έργο που μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα, με πλακοστρώσεις και σήμανση.

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε την μάχη για την βιώσιμη κινητικότητα. Για τον πεζό, για το ποδήλατο, για την διευκόλυνση και προώθηση των Μέσων Μαζικής μεταφοράς. Περισσότερο για τα άτομα με αναπηρία τα οποία έχουν δικαίωμα στην Πόλη όσο όλοι οι άνθρωποι.

Η πόλη χρειάζεται επιτέλους ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, φιλικό προς το περιβάλλον. Προτεραιότητες του σχεδιασμού του πρέπει να είναι η αποκέντρωση των δραστηριοτήτων, η μικρή κλίμακα, και η ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής με ανακύκλωση στην πηγή – σε επίπεδο γειτονιάς. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων και θα αντιταχθούμε σε κάθε σχέδιο που παραχωρεί την δραστηριότητα σε ιδιώτες επιχειρηματίες.

Τέλος, δεσμευόμαστε να μεριμνήσουμε για την προστασία και την ευζωία των αδέσποτων ζώων, διασφαλίζοντας την εφαρμογή των ισχυόντων νόμων και διεκδικώντας τα σχετικά κονδύλια που δικαιούται ο Δήμος

Ο τρίτος άξονας του προγράμματός μας βάζει στο επίκεντρο τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό το σχέδιο ανάταξης της πόλης θα παίξει ο πολιτισμός και η καλλιτεχνική δημιουργία. Ο δήμος έχει τρόπους να συμβάλλει και να βοηθήσει την ανάπτυξη της πολιτιστικής δημιουργίας, γεγονός που θα συμβάλλει τόσο στο ζωντάνεμα των γειτονιών και του κέντρου της πόλης.

Η Αθήνα είναι μια πόλη που κρύβει μέσα της τεράστιες δημιουργικές δυνάμεις. Η πόλη είναι η παιδεία και η κουλτούρα της. Τα κτήρια, οι πλατείες , οι δημοτικοί κινηματογράφοι, οι δημοτικές πινακοθήκες και οι βιβλιοθήκες. Το θέατρο, οι εκθέσεις και οι συναυλίες.

Η Ανοιχτή Πόλη θέτει ως προτεραιότητα την πολιτιστική πολιτική του δήμου.

Κεντρική επιλογή μας είναι να «ανοίξουμε» κάθε διαθέσιμη δημοτική υποδομή σε καλλιτεχνικές ομάδες. Και γενικότερα, να εξασφαλίσουμε –σε συνεννόηση με ιδιώτες και φορείς- χώρους και μέσα για την άνθηση της «από τα κάτω» πολιτιστικής δημιουργίας.

Θα κινηθούμε για να στηριχτούν τα μικρά θέατρα και οι θεατρικές ομάδες της Αθήνας: με διευκολύνσεις στη λειτουργία τους, με υποστήριξη σε χώρους, με παροχή όλων των διαθέσιμων μέσων ενημέρωσης του Δήμου για την δικτύωση και επικοινωνία τους με το κοινό.

Για δουλέψουμε: να αναβαθμιστεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη και να δημιουργήσει παραρτήματα – «κέντρα πληροφόρησης» σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Χώρους γνώσης για να μαζεύονται οι κάτοικοι της γειτονιάς. Για να γίνουν τα μουσικά σύνολα και η φιλαρμονική του δήμου αγγελιοφόρος πολιτισμού στις γειτονιές και τα σχολεία. Για να ξαναζωντανέψουν τα προγράμματα λαϊκής επιμόρφωσης, που ενώ κόστιζαν λίγο και πρόσφεραν πολύ, τα κατάργησαν σε μια νύχτα. Για να δουλέψουν οι δημοτικοί κινηματογράφοι ως χώροι προώθησης του εναλλακτικού πολιτισμού και της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής. Για να ξαναγίνει η σπουδαία δημοτική πινακοθήκη κέντρο πολιτισμού και εκπαίδευσης για τα σχολεία και τους δημότες.

Η καλλιέργεια του πολιτισμού στην πόλη –ολόκληρης της κληρονομιάς της και της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής- μπορεί να αποτελέσει ένα νέο «διακριτικό σήμα» για την εμπέδωση των αξιών της συνύπαρξης και του αισθήματος ασφάλειας στις γειτονιές. Μπορεί επίσης να είναι κεντρικό στοιχείο για μια νέα «ταυτότητα» της πόλης που θα προσελκύσει επισκέπτες και ποιοτικό τουρισμό.

Τέλος, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ξαναδώσουμε ζωή στο κέντρο της πόλης, θα προωθήσουμε, σε συνεργασία με ιδιοκτήτες και φορείς, τη μετατροπή κενών σήμερα ξενοδοχειων σε εστίες νεότητας, για φοιτητές και ερευνητές. Για να γεμίσει και πάλι η πόλη με ζωντάνια, καλύπτοντας ταυτόχρονα και τις βασικές ανάγκες των νέων ανθρώπων.

Ο τέταρτος άξονας των παρεμβάσεών μας αφορά την οικονομική ζωή, το εμπόριο, τον τουρισμό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς

Η Αθήνα είναι μία πόλη που ιστορικά βασιζόταν στο εμπόριο. Τα εμπορικά μαγαζιά τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στις γειτονιές, έδιναν ζωή στους δρόμους, εξυπηρετούσαν ανάγκες των πολιτών, εξασφάλιζαν εισόδημα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα λουκέτα διαδέχονται το ένα το άλλο και τα κατεβασμένα ρολά συνθέτουν την εικόνα της πόλης. Αλλά δεν πρόκειται μόνο για μια εικόνα. Αυτό που μετράει κυρίως, είναι ότι πίσω από τα κλειστά μαγαζιά κρύβονται προσωπικά και οικογενειακά δράματα.

Εμείς δεν θα συμβιβαστούμε με αυτή την κατάσταση. Δεν θα δεχτούμε τα λουκέτα ως μία αναπόφευκτη συνέπεια της πολιτικής που ψηφίζεται στη Βουλή και εφαρμόζεται στο Δήμο. Θα δώσουμε μάχη να αναζωογονήσουμε το εμπόριο στην πόλη, Γιατί εμείς ξέρουμε καλύτερα από όλους τα προβλήματα των μικροεπιχειρηματιών και τους λόγους που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση.

Για αυτό προτείνουμε:

•      Εξορθολογισμό των δημοτικών τελών, ώστε να μην επιβαρύνονται δυσανάλογα μικρές επιχειρήσεις με μικρό τζίρο, αποκλειστικά και μόνο με βάση το εμβαδόν του καταστήματος.

•      Δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων  οφειλών προς τον Δήμο, ώστε και να communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ