2014-03-23 19:38:04
Φωτογραφία για BofA: Στρατηγικές άμυνας έφερε η oυκρανική κρίση
Oι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές υιοθετούν επιφυλακτικότερη στάση έναντι του κινδύνου εξαιτίας των γεωπολιτικών προβλημάτων και της Ουκρανίας, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα (Μάρτιος) της BofA -Merrill Lynch, μεταξύ των fund managers.

Στην έρευνα του διεθνούς οίκου, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 7 και 13 Μαρτίου 2014, συμμετείχαν 214 θεσμικοί επενδυτές που διαχειρίζονται 636 δισ. δολάρια.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της BofA, το 81% των επενδυτών (ποσοστό 4 φορές υψηλότερο από το Φεβρουάριο) χαρακτηρίζουν την γεωπολιτική αστάθεια ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη σταθερότητα των χρηματοοικονομικών αγορών.

Παράλληλα συνεχίζουν να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις προοπτικές των αναδυόμενων αγορών και ιδιαίτερα την Κίνα.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, οι fund managers αύξησαν τις τοποθετήσεις σε ρευστά διαθέσιμα και μείωσαν την έκθεσή τους στις μετοχές. Το 16% των fund managers υιοθετεί overweight σύσταση για τα ρευστά διαθέσιμα, έναντι 12% το Φεβρουάριο.


Επιπλέον η βαρύτητα των ρευστών διαθεσίμων στα χαρτοφυλάκια είναι στο 4,8%.

Kαθώς ούτε ο πληθωρισμός ούτε η ύφεση συνιστούν απειλή θεωρούμε πως το ράλι των μετοχών κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει, εκτιμά ο Michael Hartnett, chief investment strategist στην BofA Merrill Lynch.

Παρατηρούμε σημάδια ότι η πρόσφατη ευφορία στο κλίμα για την Ευρώπη φθίνει. Αν και η ανάκαμψη στην Ευρώπη παραμένει στο παιχνίδι, οι αγορές κατά πάσα πιθανότητα θα εισέλθουν σε φάση συσσώρευσης πριν λάβουν την ανιούσα, αναφέρει ο John Bilton, European investment strategist.

Περισσότερο συγκρατημένοι εμφανίζονται οι fund managers για την ανάκαμψη των εταιρικών κερδών. Το 40% θεωρεί ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων θα αυξηθούν, έναντι ποσοστού 45% ένα μήνα πριν.

Ένα 12% δεν πιστεύει ότι τα εταιρικά κέρδη θα αυξηθούν πάνω από 10%, ενώ το Φεβρουάριο το ποσοστό ήταν μόλις 4%.

Επιπλέον το 34% των fund managers εκτιμά ότι οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων είναι «υπο-μοχλευμένοι». Σε ό,τι αφορά την κλαδική διάρθρωση η έρευνα του διεθνούς οίκου καταδεικνύει προτίμηση σε ενεργειακές εταιρίες, utilities αλλά όχι τράπεζες.

Οι hedge fund managers μείωσαν την μόχλευση αλλά και την έκθεση σε μετοχές. Η σταθμισμένη έκθεσή τους σε μετοχές έχει υποχωρήσει στο 29% από 38% τον Ιανουάριο και στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2012.

Από την έρευνα της BofA Merrill Lynch προκύπτει πως το 47% των fund managers σε Ασία-Ειρηνικό, Ιαπωνία και αναδυόμενες αγορές εκτιμούν πως η οικονομία της Κίνας θα αποδυναμωθεί περαιτέρω. Το ποσοστό αυτό ήταν 41% το Φεβρουάριο.

Αυξημένο στο 31% είναι και το ποσοστό των ερωτηθέντων που υιοθετούν underweight θέση για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών. Ωστόσο ποσοστό 49% εξ αυτών (έναντι 36% τον Ιανουάριο) θεωρούν ότι οι αναδυόμενες αγορές είναι οι πιο υποτιμημένες συνολικά.

Επιπροσθέτως το ποσοστό των ερωτηθέντων που πιστεύει ότι οι αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσου να υποαποδίδουν το προσεχές έτος έχει μειωθεί κατά 3%, στο 21%.
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εργοτέλης-Ολυμπιακός 0-1
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Εργοτέλης-Ολυμπιακός 0-1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ