2014-04-02 13:06:03
Φωτογραφία για «Ναυμαχία» στη Βουλή μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για το πλοίο ασφαλείας
Εγκρίθηκε επί της αρχής το «πλοίο ασφαλείας» με αρνητική ψήφο ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ- ΚΚΕ - Το μεσημέρι η επί των άρθρων ψήφιση.

Τοποθέτηση Λευτέρη Αυγενάκη

Εγκρίθηκε εχθές, επί της αρχής, το άρθρο 25 του νομοσχεδίου «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» που αφορά στο πλοίο ασφαλείας, παρά την αντίδραση και αρνητική ψήφο ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ. Ένταση υπήρξε μεταξύ του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλη με αφορμή την επίμαχη διάταξη.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Λ. Αυγενάκη:

«Στο τρίτο μέρος του νομοσχεδίου θα σταθώ κυρίως στην ρύθμιση που αφορά στην εξασφάλιση της ελάχιστης απαιτούμενης ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών με την υπόλοιπη χώρα ή πιο απλά το «πλοίο ασφαλείας».

Καταρχήν, ξεκινάμε με το δεδομένο ότι ήδη αυτή την ώρα που συζητούμε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία έχει ξεκινήσει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από εχθές, Δευτέρα
. Όπως κάθε φορά έτσι και τώρα, λόγω της απεργίας των ναυτικών κινδυνεύουν, τα προϊόντα και δη τα κηπευτικά της Κρήτης, να μείνουν εκτός αγοράς, αφού δεν υπάρχει τρόπος να μεταφερθούν. Συσκέψεις επί συσκέψεων, αγωνία και παρακλήσεις από μια ευαίσθητη επαγγελματικά ομάδα, τους αγρότες, προς μια άλλη τους λιμενεργάτες να επιτρέψουν να αποπλεύσει πλοίο ώστε να μην καταστραφούν οικονομικά. Και αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο.

Αρκεί να σας αναφέρω ότι οι απώλειες εισοδήματος τριών ομάδων παραγωγών της Ιεράπετρας, από την απεργία των ναυτικών ανέρχονται σε ποσό ύψους 19.089 ευρώ ημερησίως από τη μείωση του εμπορίου των ευπαθών αγροτικών προϊόντων τους. Το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς της περιοχής όμως είναι πολλαπλάσιο, καθώς αυτό το ποσό αφορά τις συγκεκριμένες τρεις ομάδες παραγωγών. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους παραγωγούς του Τυμπακίου και των Χανίων. Φανταστείτε τις απώλειες για όλους τους νομούς.

Σε αυτούς τους παραγωγούς τι απαντά σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ; Και σας καλώ να πάρετε ξεκάθαρη θέση εδώ και τώρα! Δεν μπορεί να «πατάτε» συνεχώς σε δύο βάρκες! Δεν μπορεί να είστε και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα!

Εδώ βέβαια τίθεται ένα μεγάλο ζήτημα προτεραιοτήτων. Για την αριστερά προέχουν οι λαϊκοί αγώνες. Για την δική μας ιδεολογία, οι λαϊκοί αγώνες είναι σεβαστοί, όσο σεβαστό είναι το δημόσιο συμφέρον και κυρίως όσο το δικαίωμα στην απεργία δεν πρέπει να θίγει τα δικαιώματα άλλων πολιτών ή άλλων ελευθέρων επαγγελματιών. Και ξεκάθαρα πλέον, είναι καιρός να πέσουν οι μάσκες, διότι οι κύριοι συνάδελφοι της αριστεράς έχουν πολεμήσει αυτή την διάταξη με κάθε μέσο. Διότι τάσσονται με όσους επιλέγουν την κατάχρηση ενός δημοκρατικότατου δικαιώματος, βεβαίως, της απεργίας να εγκλωβίζουν αυτά τα προϊόντα και σε περιόδους που η παραγωγή βρίσκεται στο ζενίθ με προϊόντα που για κάθε μέρα που χάνεται αυτομάτως σημαίνει και οικονομική ζημία.

Εμείς οι νησιώτες Βουλευτές, ζούμε το πρόβλημα στα νησιά και εισπράττουμε την αγωνία των πολιτών, των παραγωγών, των ανθρώπων που οικονομικά δεν είναι ισχυροί, δεν είναι τραστ, δεν είναι δίκτυα, δεν είναι όμιλοι, δεν ανήκουν στην καπιταλιστική νομενκλατούρα. Αντιθέτως είναι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, είναι παραγωγοί τυροκομικών, κτηνοτροφικών προϊόντων, είναι παραγωγοί ευπαθών προϊόντων. Είναι άνθρωποι που παίζεται η ζωή τους, διότι θα παραλάβουν ή δεν θα παραλάβουν τα φάρμακα ή τα όποια αναλώσιμα χρειάζονται για να κάνουν τη θεραπεία τους.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους ασθενείς, ιατροφαρμακευτικά προϊόντα, καύσιμα, τυροκομικά προϊόντα και βέβαια μην ξεχνάμε ότι ξεκίνησε ήδη δειλά δειλά η τουριστική περίοδος. Έτσι θα καλοσωρίσουμε όσους επέλεξαν την Κρήτη και τα νησιά μας, για να περάσουν τις ελάχιστες μέρες ξεκούρασης;

Το πλοίο ασφαλείας είναι αίτημα των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα και το οποίο χαιρέτησα εξ’ αρχής και υπερθεμάτισα με όλες μου τις δυνάμεις και κακώς που έκανε πίσω την τελευταία στιγμή ο προηγούμενος Υπουργός Ναυτιλίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι αυτό το άρθρο είναι εξαιρετικά κομβικό, είναι κοινωνικής σημασίας και για αυτό ζητώ όπως το έκανα και ένα χρόνο πριν, να στηριχθεί απ όλους τους Βουλευτές, ανεξαρτήτως κομματικής ή άλλης ταυτότητας.

Κυρίως, έχω την περιέργεια -φαντάζομαι και όσοι μας παρακολουθούν- να δω τι τελικά θέση θα πάρετε συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του ΚΚΕ που εκλέγεστε από νησιωτικές περιοχές της χώρας μας.
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τι προκαλεί δυσπεψία
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τι προκαλεί δυσπεψία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ