2012-04-20 21:18:01
Φωτογραφία για Τσουνάμι έσωσε αρχαία ελληνική πόλη από τους Πέρσες
Χάρη σε ένα τσουνάμι σώθηκε από τους Πέρσες η αρχαία ελληνική πόλη Ποτιδαία στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής το χειμώνα του 479 π.χ., καθώς οι εισβολείς δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτό υποστηρίζει μελέτη Γερμανών επιστημόνων που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ και η οποία προειδοποιεί για κίνδυνο επανάληψης του φαινομένου.

Ο Κλάους Ράιχερτερ, του Πανεπιστημίου του Άαχεν και οι συνεργάτες του ανέτρεξαν στον Ηρόδοτο ο οποίος είχε κάνει λόγο για «απόσυρση» της θάλασσας από την Ποτίδαια και εμφάνιση γιγαντιών κυμάτων στη Χερσόνησο της Κασσάνδρας.

ΟΙ επιστήμονες επαλήθευσαν τις περιγραφές του Ηροδότου συλλέγοντας δείγματα εδάφους από την Κασσάνδρα τα οποία επιβεβαίωσαν το θαλάσσιο φαινόμενο.

Ομοίως οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη Μένδη έβγαλαν στο φως όστρακα παλαιότερης εποχής που πιθανότατα μεταφέρθηκαν από τη θάλασσα εξαιτίας παλλιροϊκών κυμάτων.

Οι επιστήμονες καλούν την ένταξη του Θερμαϊκού Κόλπου στη λίστα των περιοχών που κινδυνεύουν από τσουνάμι.

Ο ερευνητής θα παρουσιάσει τη μελέτη του στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Σεισμολογίας (SSA) στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ