2012-04-20 21:22:03
Φωτογραφία για Βενιζέλος: Πέντε συν τέσσερα μέτρα για τη μείωση των τιμών
Πέντε θεσμικά μέτρα και τέσσερις άμεσες παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο των προγραμματικών δεσμεύσεων... του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι ο πληθωρισμός, αλλά η ακρίβεια, προσθέτοντας ότι παρ' όλο που ο πληθωρισμός έχει πέσει και προβλέπεται να έχουμε αρνητικό πληθωρισμό τον επόμενο χρόνο, η μείωση των εισοδημάτων δημιουργεί βαριά την αίσθηση της ακρίβειας. «Το πρόβλημα δεν είναι να μην ανεβαίνουν οι τιμές, αλλά να πέσουν. Σημασία έχει το πραγματικό εισόδημα, η αγοραστική δύναμη κάθε Έλληνα πολίτη», σημείωσε.

Χαρακτήρισε επίσης «ρεαλιστικά» τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ για το «μεγάλο θέμα», που, όπως είπε, απασχολεί κάθε οικογένεια.

Αναπτύσσοντας τα θεσμικά μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε συγκεκριμένα την ανάγκη στενής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία απευθύνεται και με έγγραφό του, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα περιθώρια του ευρωπαϊκού δικαίου, «για να μη γινόμαστε θύματα ενός σκανδάλου που εξελίσσεται, μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, δηλαδή πολλά τυποποιημένα προϊόντα της ευρωπαϊκής αγοράς να πωλούνται στην Ελλάδα ακριβότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες»
. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό απαιτεί έλεγχο των ενδο-ομιλικών συναλλαγών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρότεινε επίσης την καθιέρωση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών και Αγοράς, στο οποίο θα λογοδοτούν κάθε τρίμηνο όλες οι ανεξάρτητες αρχές, που έχουν ρυθμιστικές αρμοδιότητες και σχετίζονται με την αγορά: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και κάθε σχετικό όργανο.

Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη αξιοποίησης διεθνούς τεχνικής βοήθειας, ώστε να σαρωθεί το σύνολο της αγοράς, να εντοπιστούν και να ξεριζωθούν όλες οι στρεβλώσεις. «Δεν θα μείνει καμία στρέβλωση, κλειστά επαγγέλματα, καρτέλ, τραστ, ενδοομιλικές συναλλαγές», είπε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι, σε καθημερινή βάση, θα συντονίζεται η δράση του ΣΔΟΕ της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, της Οικονομικής και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην ανάγκη καθιέρωσης νομοθετικής αποζημίωσης και για τους καταναλωτές, αλλά και για τις επιχειρήσεις, ιδίως των παραγωγικών και των μικρότερων εμπορικών επιχειρήσεων που πέφτουν θύματα παραβάσεων του δικαίου ανταγωνισμού.

Δεσμεύθηκε επιπλέον για τη ρύθμιση, νομοθετικά, του καθεστώτος των ανοικτών εμπορικών κέντρων, κάτι που θα τονώσει την εμπορική κίνηση στα κέντρα των μεγάλων πόλεων και τις περιφερειακές αγορές.

Ο κ. Βενιζέλος παρέθεσε και τις άμεσες παρεμβάσεις που μπορούν όπως είπε να εφαρμοστούν στην κατεύθυνση της μείωσης των τιμών και οι οποίες είναι οι εξής:

- Καθιέρωση ως δείκτη αναφοράς, όχι μόνο και γενικώς του δείκτη τιμών καταναλωτή, αλλά του «πληθωρισμού του φτωχού», δηλαδή του «καλαθιού της νοικοκυράς του μέσου και φτωχού νοικοκυριού».

- Κινητοποίηση της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης για την καθιέρωση ενός νέου θεσμού, των «τοπικών σύμφωνων μικροπαραγωγών και λιανεμπόρων», ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση οι περιφερειακοί παραγωγοί στις μεγάλες αλυσίδες διάθεσης.

- Θεσμοθέτηση «ηλεκτρονικής πλατφόρμας», με απόλυτη διαφάνεια για την απευθείας πώληση από τους παραγωγούς σε λιανέμπορους και καταναλωτές.

- Ενίσχυση της εσωτερικής παραγωγής, ώστε να αποδεσμευτεί η χώρα από τις εισαγωγές, κάτι που, όπως επισήμανε, μπορεί να γίνει σε συνάφεια με τα μέτρα που ήδη ανακοίνωσε για την παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «αφού στην πραγματικότητα είναι μέτρα που στηρίζουν τα εγχώρια προϊόντα».
voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ