2014-04-09 19:12:23
Φωτογραφία για ΔΟΘΗΚΕ Η ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ 5ΕΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥ
Την επιστροφή στις αγορές με έκδοση 5ετούς ομολόγου επιβεβαίωσε το υπουργείο Οικονομικών, την Τετάρτη, ανακοινώνοντας ότι δόθηκε η σχετική εντολή σε διεθνείς τράπεζες. Το ομόλογο, που θα τελεί υπό το αγγλικό δίκαιο, αναμένεται να τιμολογηθεί και να εκδοθεί στο άμεσο μέλλον, αναφέρει το υπουργείο. Ωστόσο, σύμφωνα με έναν από τους βασικούς αναδόχους, το ελληνικό Δημόσιο άρχισε ήδη να συγκεντρώνει ενδεικτικές προσφορές από τους επενδυτές για την σχεδιαζόμενη έκδοση 5ετούς ομολόγου, που αναμένεται να τιμολογηθεί την Πέμπτη, με την ενδεικτική απόδοση να διαμορφώνεται στο 5,25%-5,5%.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι: «η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη 5-ετη ομολογιακή έκδοση ''αναφοράς-benchmarking'' σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον».


Το Δημόσιο διόρισε τις Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan και Morgan Stanley ως αναδόχους για το ομόλογο, που αναμένεται να τιμολογηθεί την Πέμπτη, δήλωσε ένας από τους βασικούς αναδόχους, αναφέρει το Reuters. Στόχος της έκδοσης η άντληση 2,5 δισ. ευρώ με την απόδοση να κινείται στο 5% ή αν είναι δυνατόν και χαμηλότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το Reuters, δήλωσε την Τετάρτη ότι υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη για την επιτυχία της έκδοσης. «Θα είναι τρομερή επιτυχία αν το κουπόνι είναι κάτω από 5,3%» τόνισε. Η διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ξεκινήσει αύριο Πέμπτη στο Λονδίνο όπου οι δύο ανάδοχες τράπεζες η JP Morgan και η Deutsche Bank θα ανακοινώσουν το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών (book bulding). 

Η διάρκεια της διαδικασίας θα εξαρτηθεί από την προσέλευση των επενδυτών. Στη περίπτωση που καταγραφεί αυξημένο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα το ποσό της έκδοσης να υπερκαλυφθεί σε σημαντικό βαθμό, είναι πιθανόν το βιβλίο να κλείσει εντός της ημέρας, οπότε και θα ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα της δημοπρασίας. 

Η διαδικασία είναι ανταγωνιστική που σημαίνει ότι θα ικανοποιηθούν κατά προτεραιότητα οι προσφορές των επενδυτών οι οποίες συνοδεύονται από το χαμηλότερο επιτόκιο. Στόχος είναι το μέσο σταθμικό επίπεδο του επιτοκίου να διαμορφωθεί σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα. Στην περίπτωση που η έκδοση υπερκαλυφθεί με επιτόκιο που θα θεωρείται συμφέρον για το Ελληνικό Δημόσιο είναι πιθανόν το ποσό που θα αντληθεί από τις αγορές να αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ. 

Ενθαρρυντικά μηνύματα για την κυβέρνηση πέρα από την αναγνώριση από την τρόικα της δημοσιονομικής προόδου που έχει σημειωθεί, είναι η συνεχής υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που την Τετάρτη έπεσε κάτω του 6%, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, αλλά και η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών Πειραιώς και Alpha Bank, με κεφάλαια από ξένους επενδυτές.

Ανακούφιση και ικανοποίηση προκάλεσε επίσης στην κυβέρνηση η σημαντική μείωση του επιτοκίου (διαμορφώθηκε στο 3,01% από 3,60% που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία του Μαρτίου) στη χθεσινή δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων Δημοσίου, σε συνδυασμό με την αυξημένη συμμετοχή των ξένων επενδυτών και την υψηλή προσφορά κεφαλαίων.

Ενδεικτική της ικανοποίησης της κυβέρνησης η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ.Σταικούρα μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής δημοπρασίας: «Η απόδοση, η οποία διαμορφώνεται πλέον σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο προ-μνημονίου μήνα (Απρίλιος 2010), καθώς και το ύψος και η σύνθεση των προσφορών καταδεικνύουν ότι η Ελληνική οικονομία έχει ήδη μπει σε τροχιά επιστροφής στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου».

Το παρασκήνιο και οι αντίθετες γνώμες

Ως επίτευγμα και περίτρανη απόδειξη της προόδου που έχει σημειώσει η Ελλάδα εμφανίζει η κυβέρνηση την επιστροφή στις αγορές ομολόγων. Όπως υποστηρίζει, η επιτυχία της έκδοσης θα πείσει ακόμη και τους πιο δύσπιστους ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, ανακτώντας την εμπιστοσύνη των αγορών, κάτι που σύμφωνα με την κυβέρνηση, αξίζει απολύτως το τίμημα του υψηλότερου επιτοκίου που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα για το πενταετές ομόλογο.

Το μεσοσταθμικό κόστος των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ είναι γύρω στο 2-2,5%. Με τη νέα έκδοση του 5ετούς η χώρα θα δανειστεί 2,5 δισ. με ένα επιπλέον κόστος περίπου 3%, οπότε η επιβάρυνση θα είναι περίπου 75 εκατ. ευρώ.

Τη μεγάλη συμβολική σημασία της εξόδου στις αγορές έχουν σημειώσει επίσης αναλυτές και ο διεθνής Τύπος. Χαρακτηριστική η ανάλυση του Reuters που σημείωνε ότι με κριτήριο το κόστος δανεισμού η κίνηση αυτή είναι παράλογη, η συμβολική, όμως, σημασία της είναι μεγάλη. Εάν η Ελλάδα καταφέρει να πείσει τους επενδυτές 24 μήνες μετά την αναδιάρθρωση του χρέους να αγοράσουν ομόλογα αυτό μπορεί να είναι μία καθοριστική εξέλιξη για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη.

Ωστόσο, δεν συμμερίζονται όλοι αυτή την οπτική. Την πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση που κατηγορεί την κυβέρνηση για «πανάκριβη εκλογική καμπάνια» αφού χρησιμοποιεί την έξοδο τις αγορές για να επιβεβαιώσει εν όψει εκλογών το σενάριο του «success story». Βασικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση θα πληρώσει υψηλότερο κόστος δανεισμού, από αυτό που πληρώνει στους διεθνείς πιστωτές (ΕΚΤ- ΔΝΤ-Ευρωζώνη), επιβαρύνοντας το ήδη δυσβάστακτο χρέος και ενώ δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για λεφτά αυτή τη στιγμή.

Εκτός, όμως, από την Αξιωματική Αντιπολίτευση δεύτερες σκέψεις, αν και με ιδιαιτέρως προσεκτικό τρόπο, έχουν διατυπώσει και αξιωματούχοι των Βρυξελλών. Πρόσφατα, ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, σχολιάζοντας την απόφαση της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές έλεγε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα το ''Βήμα'' ότι  οι Αρχές πρέπει να αποφασίσουν την τιμή που είναι πρόθυμες να πληρώσουν, προσθέτοντας με νόημα ότι: «Το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων είναι σχεδόν 80% χαμηλότερο από ό,τι πριν από δύο χρόνια, παραμένει ωστόσο ακριβό. Κάθε ομόλογο με τόσο υψηλά επιτόκια, προσθέτει στο βάρος του χρέους». Ο λόγος που ο Ρέγκλινγκ και όποιος άλλος αμφισβητεί την ορθότητα της απόφασης της Ελλάδας να επιστρέψει τώρα στις αγορές δεν χρησιμοποιεί πιο αυστηρό τόνο, είναι προφανώς η «αλλαγή γραμμής» των Βρυξελλών για το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι όταν η Ελλάδα διατύπωσε για πρώτη φορά την πρόθεσή της να βγει εντός του 2014 στις αγορές είχε αντιμετωπιστεί με, αν μη τι άλλο, επιφύλαξη από τους εταίρους στην ευρωζώνη. Ωστόσο, σήμερα δεν υπάρχει καμία επιφύλαξη. Αντίθετα, πιστεύoυν ότι η χρονική συγκυρία είναι καλή λόγω της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στο νότο της Ευρωζώνης, της θετικής αξιολόγησης της τρόικας, αλλά προφανώς και λόγω της ανάγκης ύπαρξης απόδειξης ότι το ελληνικό πρόγραμμα αποδίδει, εν όψει των ευρωεκλογών. Μια επιτυχής έκδοση από την Ελλάδα, προσφέρει στην Ευρώπη τη δυνατότητα να υποστηρίξει ότι η έντονα επικριθείσα θεραπεία των σκληρών περικοπών και της λιτότητας ήταν αναγκαία και τελικά επιτυχής, σχολίαζε το Reuters.

Θετικά σχόλια αλλά και επιφυλάξεις από τον γερμανικό Τύπο για την επιστροφή στις αγορές

Θετική υποδοχή αλλά και επιφυλάξεις από αναλυτές συνιστούν την πρώτη αντίδραση του γερμανικού Τύπου στην ανακοίνωση της Αθήνας για την επικείμενη επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές και τις προοπτικές των ελληνικών ομολόγων.

Για «ορόσημο της οικονομικής αποκατάστασης της Ελλάδας» κάνει λόγο η Wall Street Journal Deutschland και επισημαίνει ότι ενισχυτικό για την Ελλάδα είναι και το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει διεθνής ζήτηση για υψηλότερες αποδόσεις, ενώ έχουν περιοριστεί οι ανησυχίες για την κατάσταση στην Ευρωζώνη, γεγονός το οποίο οδηγεί πολλούς επενδυτές και πάλι σε πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις.

Η ανακοίνωση της έκδοσης πενταετούς ομολόγου αποτελεί το βασικό θέμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Spiegel, το οποίο, σε πρακτορειακό δημοσίευμα, αναφέρει ότι οι εκτιμήσεις σχετικά με το επιτόκιο που θα εξασφαλίσει η Αθήνα κάνουν λόγο για ποσοστό 4,75- 5,25%. «Η Ελλάδα επιστρέφει στις χρηματαγορές» είναι ο τίτλος του βασικού άρθρου της ιστοσελίδας της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Die Zeit» η οποία τονίζει ότι η Ελλάδα προχωρά και οικονομικά προς την έξοδο από την κρίση και μεταφέρει εκτιμήσεις ειδικών για θετικές προοπτικές των ελληνικών ομολόγων, καθώς οι διεθνείς επενδυτές αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις.

«Ο υποψήφιος για χρεοκοπία επιστρέφει» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της οικονομικής «Handelsblatt» το οποίο αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική της έκδοση μετά την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. Θέτοντας, ωστόσο, το ερώτημα «είναι αυτό το τέλος της κρίσης;» απαντά ότι «είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς» και επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο του 5%.

«Στα ταμεία θα μπουν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό αμελητέο εάν αναλογιστεί κανείς το τεράστιο βουνό χρέους. Αλλά για τους Έλληνες αυτό αφορά προ πάντων τη δύναμη των συμβολισμών. Γίνεται λόγος για ένα ορόσημο, για ένα βήμα που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της κρίσης του ευρώ. Οι πανηγυρισμοί, ωστόσο, είναι πρόωροι» αναφέρει η εφημερίδα και ανατρέχει στην αρχή της κρίσης και στις αμφιβολίες των Ευρωπαίων για τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει τα χρέη της.

«Σήμερα η Ελλάδα δεν είναι πολύ καλύτερα. Η χώρα εξακολουθεί να κινείται στα όρια της χρεοκοπίας. Τον Μάιο θα πρέπει να εξυπηρετηθεί χρέος 12,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για να αποφύγει την χρεοκοπία, χρειάζεται η Ελλάδα νέο χρήμα, ίσως και ένα τρίτο πακέτο διάσωσης» τονίζει ο συντάκτης και αναφέρεται στα υψηλά ποσοστά ανεργίας, στην αμφισβήτηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την «Εναλλακτική για την Γερμανία» στη σημερινή γενική απεργία και στο ενδεχόμενο στις ευρωεκλογές να ενισχυθούν τα ριζοσπαστικά κόμματα. «Αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη ότι η Ελλάδα μπορεί σε αυτή την κατάσταση να σκεφτεί να βγει στις αγορές με νέα ομόλογα. Και ακόμη πιο παράξενο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι μπορεί να ελπίζει σε υψηλή ζήτηση».

Οι ειδικοί

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα υπάρξουν αρκετοί μεγάλοι επενδυτές οι οποίοι "σκίζονται" για τα νέα ομόλογα σημειώνεται και παρατίθεται δήλωση του Αλεσάντρο Τζιασάντι, στρατηγικού αναλυτή της ING, ο οποίος τονίζει ότι «πριν από ένα χρόνο ήταν αδιανότητο και τώρα είναι πραγματικότητα». Ως εξήγηση παρουσιάζεται η αναζήτηση αποδόσεων οι οποίες δεν μπορούν να βρεθούν στα υποτιθέμενα ασφαλή συστήματα. «Η προοπτική απόδοσης 5- 6% κάνει τους επενδυτές προφανώς να ξεχνούν. Η απόδοση του γερμανικού ομολόγου είναι 1,6%» τονίζει ο συντάκτης. «Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων πέφτουν πολύ ωραία. Η τοποθέτηση δύο ως πέντε ετών με ένα αποδεκτό ποσοστό απόδοσης για την Ελλάδα δεν θα είναι πρόβλημα, εάν δεν συμβεί κάτι κακό» εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο, Χόλγκερ Σμίντινγκ.

«Δεν είναι επιστροφή στην ομαλότητα»

Η ανταπόκριση της «Sueddeutsche Zeitung» από τις Βρυξέλλες έχει τίτλο «Ψεύτικοι πανηγυρισμοί» και κάνει λόγο για προγραμματισμένη επιστροφή στις αγορές η οποία πανηγυρίζεται ως επιστροφή στην ομαλότητα, κάτι που, όμως, όπως υποστηρίζει, δεν ισχύει. «Ομαλότητα είναι όταν μια χώρα η οποία πρέπει να δανειστεί, μπορεί να επιλέξει τον καλύτερο πιστωτή. Όπως κάνει κάθε πολίτης, κάθε επιχείρηση. Πρέπει ο δανειστής να είναι σταθερός, να προσφέρει χαμηλά επιτόκια και ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής» σημειώνει η συντάκτρια και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, με αυτά τα κριτήρια, ο καλύτερος δανειστής για την Ελλάδα παραμένει το ταμείο διάσωσης του ευρώ, ενώ στις αγορές, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «Η κατανόηση και η αλληλεγγύη είναι άγνωστα νομίσματα». Εάν η Ελλάδα, παρά το βουνό του χρέους, επιστρέψει στις αγορές, γνωρίζοντας καλά ότι εκεί την περιμένουν επιτόκια 5% και διαφορετικές περίοδοι αποπληρωμής, αυτό δεν θα οφείλεται στην επιστροφή στην ομαλότητα, αλλά σε ειδικές συνθήκες, συνεχίζει η αρθρογράφος και προσθέτει:

«Οι ευρω-πιστωτές προτιμούν να μην χορηγήσουν άλλα δάνεια με "σούπερ" όρους. Για αυτούς, πρέπει τώρα να αποδειχθεί ότι η πολιτική διάσωσης που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα ήταν σωστή. Πρέπει να πείσουν για αυτό τους φορολογούμενους στο εσωτερικό, κυρίως στην Γερμανία και ο συντηρητικός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει να διασώσει τον κυβερνητικό του συνασπισμό, ο οποίος κυβερνά με πλειοψηφία δύο εδρών, ενόψει εκλογών - κάτι που απασχολεί και τους πιστωτές. Εάν η κυβέρνηση στο τέλος Μαΐου χάσει τις τοπικές ή τις ευρωπαϊκές εκλογές, δύσκολα θα αποφευχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Η Αθήνα θα μπορούσε να μείνει ακυβέρνητη, η Ελλάδα να βυθιστεί εκ νέου στην κρίση, η Ευρωζώνη να τεθεί σε κίνδυνο».

Το σχόλιο ολοκληρώνεται με αναφορά στις εκτιμήσεις της τρόικας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και καταλήγει καλώντας την καγκελάριο Μέρκελ, με την ευκαιρία της επίσκεψής της στην Αθήνα την Παρασκευή, να εξηγήσει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα είναι κάθε άλλο παρά ομαλά ότι η χώρα θα χρειαστεί, πιθανότατα, νέο πακέτο βοήθειας.

«Οι πολίτες νιώθουν αυτό το χάσμα μεταξύ υποσχέσεων και πραγματικότητας. Για αυτό έστω και τώρα απαιτείται μια ελάχιστη δόση ειλικρίνειας εκ μέρους των Ευρωπαίων πολιτικών» επισημαίνεται.

ΑΠΕ/ΔΟΛ

''The New Daily Mail'' 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ