2014-04-21 08:00:18
Φωτογραφία για Αναδίπλωση της Λευκωσίας στο θέμα ένταξης στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη»;
Άριστος Αριστοτέλους

Η ΥΠΟΒΟΛΗ αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» (ΣγΕ) αποτελεί υψηλή στρατηγική επιλογή της εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης της Κύπρου. Ωστόσο, ορισμένες δηλώσεις αρμοδίων υποδηλώνουν κάποιας μορφής αναδίπλωση της Λευκωσίας στο θέμα αυτό και παραπομπή του σε βάθος χρόνου, ενώ οι φημολογούμενες προοπτικές λύσης του Κυπριακού ενδεχόμενα ενεργούν ακυρωτικά στην προσπάθεια αυτή.

Η υποβολή αίτησης ένταξης στον ΣγΕ συζητείται στην Κύπρο κατά την τελευταία δεκαετία. Εισήλθε όμως σε νέα φάση όταν ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, υπογράμμιζε ενώπιον της Βουλής, στις 28 Φεβρουαρίου 2013, την «απόφαση για υποβολή αίτησης ένταξης στον ΣγΕ», κάτι που συμπίπτει - όπως είπε- «και με το ψήφισμα που η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε» το 2010.

Λίγο μετά, όμως, στις 11 Μαρτίου 2013, η κυβέρνηση διά του υπουργού Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Γιαννάκη Κασουλίδη, εισήγαγε τον όρο «ωρίμανσης των συνθηκών», λέγοντας ότι: «Διεξάγουμε διμερείς συναντήσεις με χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και όταν η κατάσταση ωριμάσει, τότε καταθέτεις και την αίτηση ένταξης.» Στις 12 Απριλίου 2014, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, μιλώντας σε ημερίδα στη Λεμεσό, εισήγαγε και άλλα στοιχεία γύρω από το θέμα αυτό
. Η Κύπρος -είπε- «είναι έτοιμη να καταθέσει την αίτησή της, ωστόσο εκείνο που δεν θέλουμε να γίνει είναι να κατατεθεί η αίτηση προτού ωριμάσουν τα πράγματα, για να μην ασκήσει βέτο η Τουρκία». «Αν η Τουρκία ασκήσει βέτο» -συνέχισε- «θα λήξει άδοξα αυτή η προσπάθεια, η οποία θέλουμε να είναι πετυχημένη και άρα κάνουμε υπομονή.»

Οι αναφορές του ΥΠΕΞ είναι ενδιαφέρουσες αλλά και αποκαλυπτικές αν ερμηνεύονται σωστά πιο κάτω: Πρώτο, φαίνεται ότι μετά από ένα και πλέον χρόνο, η κατάσταση δεν έχει «ωριμάσει» παρ' όλες τις προσπάθειες και παρά το ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να υποβάλει αίτηση. Δεύτερο, για τη Λευκωσία, «ωρίμανση της κατάστασης» προφανώς σημαίνει να πεισθεί η Τουρκία να μην προβάλει βέτο. Τρίτο, υποδηλοί αναδίπλωση από την  επικρατούσα αντίληψη ότι άσχετα με την τουρκική αντίδραση, η Κύπρος πρέπει να υποβάλει αίτηση ένταξης, γιατί θα κερδίσει τις εντυπώσεις. Αντίθετα, δηλώνεται ότι αίτηση θα υποβληθεί αν εξασφαλισθεί πως δεν θα ασκήσει βέτο η Τουρκία, διαφορετικά θα λήξει άδοξα η όλη προσπάθεια. Τέταρτο, η υποβολή αίτησης  ένταξης στον ΣγΕ, παραπέμπεται σε βάθος χρόνου γιατί, όπως είπε ο ΥΠΕΞ, πρέπει να «κάνουμε υπομονή», μέχρι «να ωριμάσουν οι συνθήκες.»

Βέβαια με την έναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό και τις φημολογούμενες προοπτικές λύσης, υπεισέρχεται ένα νέο ζήτημα-ερώτημα που ενδεχόμενα θα πλανιέται πλέον στις διαβουλεύσεις για ένταξη στον ΣγΕ: Εφόσον οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του  Κυπριακού βρίσκονται υπό εξέλιξη και το θέμα της συμμετοχής της Κύπρου σε στρατιωτικές συμμαχίες ή διεθνείς οργανισμούς ασφάλειας αποτελεί ή θα αποτελέσει αντικείμενο των συζητήσεων αυτών, γιατί η Λευκωσία προτρέχει να κάνει ρυθμίσεις εκτός του πλαισίου των συνομιλιών; Η θέση που διετύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, στις 15 Απριλίου 2014, ότι «οι οιωνοί είναι καλύτεροι από ό,τι παλαιότερα για την επίλυση του Κυπριακού, η οποία συνάδει και με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ, των εταίρων στην ΕΕ και της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς», ενισχύουν περαιτέρω το ερώτημα αυτό. Αυτό ίσως να παραπέμπει και στο ότι ένα σχέδιο λύσης του Κυπριακού μάλλον θα «ωριμάσει» πολύ πιο πριν ωριμάσουν οι συνθήκες τις οποίες η επίσημη πλευρά κρίνει αναγκαίες για υποβολή αίτησης ένταξης στον ΣγΕ.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η Λευκωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ωμές πραγματικότητες των διεθνών σχέσεων, των συσχετισμών δυνάμεων και συμφερόντων γύρω από το θέμα της υποβολής αίτησης ένταξης στον ΣγΕ. Είναι υποχρεωμένη, λοιπόν, είτε να επαναξιολογήσει και αναθεωρήσει την πολιτική και τους χειρισμούς της επί του θέματος, προσδοκώντας τουλάχιστον να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της στο Κυπριακό, είτε να συνεχίσει να εμμένει στην ίδια και ίσως χωρίς ουσιαστικά αποτέλεσμα τακτική, λειτουργώντας μέσα στο πνεύμα των ψευδαισθήσεων που έχουν δημιουργηθεί κι εδώ και στην Ελλάδα γύρω από την υπόθεση αυτή.

 

* O δρ Άριστος Αριστοτέλους είναι τέως βουλευτής, ειδικός σε θέματα Άμυνας και Στρατηγικής. http://strategy-cy.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ