2014-04-21 20:24:09
Φωτογραφία για ICAP: η φαρμακοβιομηχανία κλάδος μεγάλης αποδοτικότητας
Εξακολουθεί και αντιστέκεται σθεναρά η φαρμακοβιομηχανία έναντι της συνεχιζόμενης ύφεσης, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί έναν ισχυρό κλάδο με μεγάλη αποδοτικότητα.

Τα νέα στοιχεία, αναφορικά με την αποδοτικότητα του κλάδου, περιλαμβάνονται σε κλαδική μελέτη της ICAP Group για τα έτη 2012 και 2013. 

Στη σχετική μελέτη, η Icap σημειώνει πως τα τελευταία χρόνια, «η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε, δεδομένου ότι λειτούργησε σε συνθήκες συνεχούς ύφεσης, η ένταση και η διάρκεια της οποίας, θεωρούνται γεγονός πρωτόγνωρο σε όλη την μεταπολεμική περίοδο, για οποιαδήποτε χώρα μέλος του ΟΟΣΑ.

Μόνο στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 20,4%, τα διαθέσιμα εισοδήματα υπέστησαν μεγάλες απώλειες, ενώ τα ποσοστά ανεργίας εκτινάχθηκαν σε επίπεδα χωρίς προηγούμενο. Η επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών επηρέασε άμεσα τη συνολική δραστηριότητα και τα αποτελέσματα των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με το ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα της ελλιπούς ζήτησης, τη σοβαρή έλλειψη ρευστότητας και τη συνεχιζόμενη πτώση της παραγωγής».


Σύμφωνα με τη μελέτη, τους υψηλότερους δείκτες αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων, εμφάνισαν κατά σειρά οι κλάδοι- υποκλάδοι: Ελεγκτικές εταιρείες (48,02%), Αγροτικά εφόδια – Λιπάσματα (40,17%), Καφές- Εισαγωγή (35,30%), Καφές-Επεξεργασία (34,37%) και Φαρμακευτικές Εταιρείες (24,32%).

Βάσει των δεικτών αποδοτικότητας απασχολουμένων κεφαλαίων, τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν οι κλάδοι-υποκλάδοι: Ελεγκτικές εταιρείες (10,56%), Καφές- εισαγωγή (8,93%), Ζυθοποιία (7,40%), Φαρμακευτικές Εταιρείες (6,78%), Οπτικά Είδη – Καταστήματα (5,28).

Τα παραπάνω θετικά ποσοστά των δεικτών αποδοτικότητας παρουσιάζονται, τη στιγμή που και πάλι το 50% των εμφανιζόμενων κλάδων/υποκλάδων εμφανίζει αρνητικό πρόσημο στους δείκτες, το 2012.

Είναι αξιοσημείωτο, η φαρμακοβιομηχανία να εμφανίζει τόσο θετικά αποτελέσματα,  καθώς τα τελευταία χρόνια έχει χτυπηθεί τρομακτικά από μία σειρά αντι αναπτυξιακών μέτρων, όπως ανατιμολογήσεις, υποκοστολογήσεις, clawback και rebate, τα οποία έχουν δημιουργήσει ασφυκτικό περιβάλλον στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις ελληνικές.

Η μελέτη διαπιστώνει πως «καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγκαστικά λειτούργησαν για ένα ακόμη έτος υπό συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης, είχε σαν συνέπεια να σημειωθεί για μία ακόμη φορά επιδείνωση των συνολικών οικονομικών αποτελεσμάτων τους, το 2012. Οι συνέπειες της κρίσης επηρέασαν με διαφορετική ένταση τους επί μέρους κλάδους, ορισμένοι εκ των οποίων επέδειξαν σημαντικές αντοχές και αξιόλογες επιδόσεις.

Πηγή: http://www.onmed.gr/farmako/311907/icap-i-farmakoviomichania-klados-megalis-apodotikotitas/#ixzz2zXhU4EJb
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ