2014-04-23 05:47:05
Φωτογραφία για Καθησυχαστικές οι αρχές για τον MΕRS
Σε κατάσταση επιφυλακής παραμένουν οι υγειονομικές υπηρεσίες, μετά το κρούσμα του κορονοϊού MERS που διαγνώσθηκε σε 69χρονο επιβάτη που έφθασε στη χώρα μας από τη Σαουδική Αραβία για το Πάσχα πριν λίγες ημέρες.

Αύριο λήγει ο συναγερμός για τους 25 συνεπιβάτες του ομογενή μας καθώς τότε μόνο οι ειδικοί μπορούν να μιλήσουν με απόλυτη ασφάλεια ότι δεν θα εμφανίσουν τα ύποπτα συμπτώματα.

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Τρίτης ολοκληρώθηκε μαραθώνια τηλεδιάσκεψη στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων για την οργάνωση σχεδίου για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων άλλων κρουσμάτων.

Πάντως, οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί, καθώς παρά την άγνωστη προέλευση του ιού και το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας από τη νόσο (μπορεί να φθάσει το 65%) η πρόληψη και η θεραπευτική αγωγή είναι αρκετές για την επιτυχή αντιμετώπισή του. Στην Ευρώπη έχουν διαπιστωθεί μόλις 10 κρούσματα του MERS σε διάστημα εννέα μηνών.


Την ίδια ώρα, ο 69χρονος ασθενής που πάσχει από βαρύ σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας από τον κοροναϊό ΜERS, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

Αρνητικά τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τον οδηγό ταξί

Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στις οποίες υπεβλήθη ο οδηγός ταξί που μετέφερε τη Μεγάλη Πέμπτη από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αμφιάλη Κερατσινίου, τον 69χρονο ασθενή.

Οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες έχουν θέσει σε παρακολούθηση περίπου 50 άτομα, τα οποία ήρθαν σε επαφή με τον 69χρονο, εκ των οποίων οι 25 ήταν συνεπιβάτες του στην πτήση από τη Σαουδική Αραβία.

Για τους υπόλοιπους επιβάτες έχουν ενημερωθεί οι υγειονομικές υπηρεσίες των χωρών τους.

Τα μέτρα προφύλαξης

Οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είναι καθησυχαστικοί όσον αφορά τη διασπορά του ιού και επισημαίνουν ότι το Κέντρο έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ιχνηλάτηση και παρακολούθηση των επαφών του ασθενούς, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της διασποράς της νόσου για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Τα μέτρα προφύλαξης που συστήνονται για την προστασία από τον κοροναϊό mers είναι αυτά που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή, η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου (Αραβική Χερσόνησος).

Ιδιαίτερα, τονίζεται η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Αραβική Χερσόνησο και εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα, εντός 14 ημερών από την άφιξή τους. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ