2014-04-23 13:01:49
Φωτογραφία για Τουρκική επανεμφάνιση στη… Γαύδο με φόντο τις θαλάσσιες ζώνες
Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος 

Παρενόχλησαν γερμανικό ερευνητικό πλοίο εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Το γερμανικό ερευνητικό σκάφος, το R/V Poseidon

Σε μία νέα κίνηση – πρόκληση, ενδεικτική της πρόθεσής της να μην επιτρέψει, όσο αυτό είναι δυνατόν, στην Ελλάδα να διαμορφώσει τετελεσμένα εντός των θαλασσίων ζωνών της προχώρησε η Άγκυρα πριν από λίγες ημέρες. Τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε γερμανικό ερευνητικό σκάφος, το R/V Poseidon, το οποίο ανήκει στο πανεπιστήμιο του Κιέλου, σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Κρήτης. Το περιστατικό έλαβε χώρα τη Μεγάλη Παρασκευή και εξετάζεται με προσοχή από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», το γερμανικό πλοίο πραγματοποιεί από τις 11 Απριλίου θαλάσσιες επιστημονικές έρευνες στη Μεσόγειο – κάτι το οποίο μπορεί να εντοπίσει κανείς και στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ωκεανογραφικών Ερευνών του πανεπιστημίου του Κιέλου. Ξεκίνησε τις έρευνες από την Κύπρο και αναμένεται να τις ολοκληρώσει περί τα τέλη Απριλίου (στις 28/4 σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμα) στο Μπάρι της Ιταλίας.


Όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, το Κέντρο Ωκεανογραφικών Ερευνών του πανεπιστημίου του Κιέλου ζήτησε άδεια και από τις ελληνικές αρχές για την εκτέλεση των σχετικών ερευνών. Αυτή εδόθη από την αρμόδια επιτροπή στην οποία συμμετέχουν στελέχη του Πενταγώνου και του υπουργείου Εξωτερικών. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, το πλοίο, αντί να ακολουθήσει την αρχικά προκαθορισμένη πορεία του βορείως της Κρήτης, κινήθηκε νοτίως του νησιού.

Όπως ανέφεραν όμως στο «Βήμα» καλά ενημερωμένες στρατιωτικές πηγές, το R/V Poseidon δέχθηκε την… επίσκεψη τουρκικής φρεγάτας, ενώ κινούνταν σε απόσταση περίπου 40 ναυτικών μιλίων νοτίως της νήσου Γαύδου, σε περιοχή καθαρά εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά πάνω από το γερμανικό πλοίο πέταξε και Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) το οποίο απονηώθηκε από τη φρεγάτα. Είναι γνωστές εδώ και χρόνια οι θέσεις της Τουρκίας ακόμη και για τη Γαύδο, ενώ πλέον τουρκικά πολεμικά σκάφη κινούνται πολύ συχνότερα στη Μεσόγειο σε σχέση με το παρελθόν – στο πλαίσιο της νέας θαλάσσιας πολιτικής της Άγκυρας.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και η τουρκική εφημερίδα «Milliyet» με ρεπορτάζ στις εσωτερικές της σελίδες και τίτλο «Θερμή συνάντηση στην Ανατολική Μεσόγειο». Αν και ο συντάκτης της τουρκικής εφημερίδας αναφέρει, λανθασμένα, ότι το πλοίο έχει νοικιαστεί από την Ελλάδα, προσθέτει ότι το R/V Poseidon εισήλθε χωρίς άδεια στις 17 Απριλίου σε τομέα τουρκικής αρμοδιότητας και απομακρύνθηκε χάρη σε τουρκικό πολεμικό πλοίο και περιπολικό αεροσκάφος του Ναυτικού.  

Η νέα τουρκική κίνηση πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο που μοιάζει να έχει ενταθεί η κινητικότητα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου (με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να περιλαμβάνουν καθημερινά αναφορές και παρενοχλήσεις τουρκικών αεροσκαφών από ελληνικά μαχητικά), ενώ υπήρξε και έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα εμπλοκή αεροσκαφών των δύο χωρών.

Παράλληλα, η Άγκυρα και ο τύπος της γειτονικής χώρας δίδει μεγάλη έμφαση σε έρευνες που διεξάγονται στα ανοιχτά της Χίου, σε διεθνή ύδατα, για την ανεύρεση της σωρού του πιλότου Ναϊλ Ερντογάν, το αεροσκάφος του οποίου είχε καταπέσει στην περιοχή το 1996 – έπειτα από κατάρριψή του με πύραυλο από ελληνική μαχητικό σύμφωνα τουλάχιστον με την τουρκική εκδοχή.
BHMA
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ