2014-04-25 14:38:07
Φωτογραφία για Άμεσες λύσεις ζητάνε τα προβλήματα των ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων
Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγές αναδείχθηκαν σε εκδήλωση του ΥπΑΑΤ για την εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων. Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν στις ομιλίες τους οι εξαγωγικοί φορείς, ο θεσμός του «εγκεκριμένου εμπόρου» αποτελεί μια θετική εξέλιξη αλλά δεν λύνει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Μεταξύ των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το εξαγωγικό εμπόριο είναι ο «αθέμιτος ανταγωνισμός» της παράνομης διακίνησης νωπών φρούτων και λαχανικών, η εγγυητική επιστολή που δεν μπορεί να διασφαλίσει τους παραγωγούς, οι υψηλοί δασμοί στις τρίτες χώρες, η εποχιακή δραστηριότητα του κλάδου της μεταποίησης και κυρίως η ανυπαρξία ισχυρών συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, που θα συγκεντρώνουν τα προϊόντα και θα τα διακινούν στις αγορές του εξωτερικού.

«Στο εμπόριο νωπών οπωροκηπευτικών στη χώρα μας δραστηριοποιούνται «πειρατές» που πετάνε κάτω από τα ραντάρ των κρατικών υπηρεσιών», κατήγγειλε ο κ
. Γεώργιος Φραγκίστας, πρώτος εγκεκριμένος έμπορος νωπών οπωροκηπευτικών και πρόεδρος της INCOFRUIT και πρόσθεσε: «Ειδικότερα οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών προς τις βαλκανικές χώρες βρίσκονται στα χέρια εμπόρων, που διακινούν ατυποποίητα και χωρίς σήμανση προϊόντα, χωρίς να έχουν πληρώσει τους παραγωγούς. Εγώ έχω αποσυρθεί από τις βαλκανικές αγορές, αφού δέχομαι αθέμιτο ανταγωνισμό από τέτοιους εμπόρους. Όταν στη Βουλγαρία βρίσκω ελληνικά προϊόντα που πωλούνται σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που έχω πληρώσει τους προμηθευτές μου εγώ δεν μπορώ να επιβιώσω σε αυτή την αγορά». Όπως υποστήριξε ο κ. Φραγκίστας, η εξαγωγή των ελληνικών καρπουζιών γίνεται σε ποσοστό 80% από «πειρατές». «Δεν βοηθάς τον Έλληνα παραγωγό με το να εξάγεις με χωματουργικό φορτηγό ατυποποίητα φρούτα στη Βουλγαρία τα οποία δυσφημούν τη χώρα μας», τόνισε.

Σαν λύση πρότεινε να υπάρχουν ελεγκτές στα σημεία εξόδου της χώρας ή σε κάποια σημεία των εθνικών οδών για να κάνουν ελέγχους. Μάλιστα ανέφερε ότι όταν υπήρξαν έλεγχοι σε μια εβδομάδα ανακάλυψαν περίπου 400 παραβάσεις οι οποίες όμως τιμωρήθηκαν με «μια απλή επίπληξη». Το πρόβλημα επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος των τελωνείων που βρισκόταν στην εκδήλωση. Όπως ανέφερε η παράνομη διακίνηση γίνεται κυρίως νυχτερινές ώρες και υπήρξαν περιπτώσεις που οι ελεγκτές απειλήθηκαν με όπλα. Θα πρέπει να υπάρξουν έλεγχοι από μικτά συνεργεία του ΣΔΟΕ και της αστυνομίας για να λυθεί το πρόβλημα. Όσον αφορά τα πρόστιμα αναφέρθηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών μελετά την αναπροσαρμογή τους.

Στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές κομπόστας προς τρίτες χώρες από τους υψηλούς δασμούς, αναφέρθηκε ο κ. Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ). «Στα κράτη μέλη της Mercosur (Λατινική Αμερική), για παράδειγμα, υπήρξε τα τελευταία χρόνια μεγάλη μείωση των εξαγωγών λόγω της αύξησης των δασμών που έφτασαν στο 50% της αξίας των προϊόντων. Από τη ρώσικη αγορά μας έδιωξαν οι Κινέζοι που πουλάνε πολύ φτηνότερα της κομπόστες ροδάκινου», τόνισε.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι η μη αναγνώριση από το ελληνικό κράτος της εποχιακής δραστηριότητας του κλάδου της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου «οι βιομηχανίες δουλεύουν δύο μήνες τον χρόνο και είναι αναγκασμένες με απόφαση του υπουργείου Εργασίας να πληρώνουν 20 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που προσλαμβάνουν, ο οποίος μπορεί να δουλέψει μόνο για λίγες ημέρες». Ακόμη ζητήθηκε η εκλογίκευση του ασφάλιστρου και του παράβολου που πληρώνεται στο υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης ζητήθηκε η 2μηνη αναστολή της κάρτας ανεργίας για να μπορούν να προσλαμβάνονται και Έλληνες εργάτες.

Στην συνέχεια ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στην υψηλή ποιότητα που πρέπει να έχουν τα ελληνικά προϊόντα. «Για να κάνουμε περισσότερες εξαγωγές θα πρέπει να έχουμε καλής ποιότητας πρώτη ύλη. Αυτό όμως σημαίνει σωστές παραδόσεις των προϊόντων. Οι συνεταιρισμοί, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, είναι ανύπαρκτοι. Οι παραδόσεις ροδάκινων γίνονται ακόμη και σε καφενεία ή βενζινάδικα. Θέλουμε να λειτουργούν όλα νόμιμα στα σημεία παράδοσης ροδακίνων», τόνισε.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι η έλλειψη πρόβλεψης της αναμενόμενης παραγωγής. «Κάθε χρόνο θέλουμε να έχουμε σοβαρή πρόβλεψη της παραγωγής ώστε να βρούμε τις αγορές που θα απορροφήσουν το προϊόν μας. Μια λύση θα ήταν στο ΟΣΔΕ που κάνουν κάθε χρόνο οι παραγωγοί να ανέγραφαν την ποικιλία και την ηλικία των δέντρων τους», ανέφερε. Απαντώντας ο εκπρόσωπος του ΥπΑΑΤ δήλωσε ότι μελετά την πρόταση και θα δει αν τεχνικά μπορεί να υλοποιηθεί.

Όσον αφορά τη γραφειοκρατία, ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι «δεν θέλουμε τα προϊόντα μας να συνοδεύονται από πιστοποιητικά που δεν μας ζητά ο πελάτης». Στη συνέχεια πρότεινε τα πιστοποιητικά να εκδίδονται από ιδιωτικά διαπιστευμένα εργαστήρια.

Σαν σημαντικό «εργαλείο» για τις εξαγωγές χαρακτήρισε είναι τα κοινοτικά προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων σε ΕΕ και τρίτες χώρες. «Σήμερα ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Ακόμη και αν καταφέρουμε να κρατήσουμε τις ήδη υπάρχουσες αγορές θα είναι μια επιτυχία για μας», τόνισε.

«Το συνεταιριστικό κίνημα στη χώρα μας έχει καταρρεύσει», τόνισε κ. Χρήστος Γιαννακάκης, Σύμβουλος της Επιχείρησης Α.Σ. Βέροιας – VENUS GROWERS. «Δεν υπάρχουν ισχυρές Ομάδες παραγωγών που να μπορούν να συλλέξουν μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών. Χρειάζονται μεγάλες Ομάδες που να έχουν υψηλούς τζίρους. Οι μικρές Ομάδες δεν μπορούν να μπούνε στην αγορά των σούπερ μάρκετ και να κάνουν εξαγωγές. Οι ξένες αγορές των πολυεθνικών ζητάνε εκτός από την πιστοποίηση και ποσότητα. Θα πρέπει να βρεθεί λύση για τη συγκέντρωση της προσφοράς σε μεγάλα σχήματα. Σε αυτή τη βάση ετοιμαζόμαστε, με άλλες Ομάδες Παραγωγών της χώρας, να ιδρύσουμε την Ένωση Ομάδων Παραγωγών Ελλάδας, που θα αποτελέσει ένα κεντρικό συντονιστικό όργανο που θα παρακολουθεί και θα επηρεάζει τις διεθνείς εξελίξεις. Για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας θα πρέπει να «κλέψουμε» αγορές από τους ανταγωνιστές μας Ισπανούς και Ιταλούς».
agrotypos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ