2014-05-12 10:46:06
Φωτογραφία για Η Αμμόχωστος στο επίκεντρο της επίσκεψης Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν έρχεται στο νησί 21-23 Μαϊου μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας - Κυπριακό και φυσικό αέριο στην ατζέντα λέει ο Έρογλου

Επίσκεψη στην Κύπρο εντός των ερχομένων ημερών  πραγματοποιεί ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Το newzup.com αντιλαμβάνεται ότι ο κ. Μπάιντεν έρχεται κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στις 21 Μαίου και θα παραμείνει μέχρι τις 23 του μήνα στο νησί.

Δευτέρα αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα ο Λευκός Οίκος την επίσκεψη. Και η Λευκωσία θεωρεί πως η ανακοίνωση θα δίνει στοιχεία για την ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει ο κ. Μπάιντεν, ενδεχομένως και τους βασικούς του στόχους.

Σημειώνεται ότι ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν επισκέπτεται χώρες, ειδικά χώρες που έχουν προβλήματα, χωρίς να είναι σε θέση να ανακοινώσει κάποια εξέλιξη.

Μόλις λοιπόν έγινε γνωστή η επίσκεψη, και παρά το ότι στο τραπέζι των συνομιλιών δεν φαίνεται να υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των διαπραγματευτών, άρχισε ήδη φημολογία για το τι θα μπορούσε να ανακοινώσει ο κ. Μπάιντεν στην Κύπρο.


Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να γίνει τώρα μια κίνηση στο Βαρώσι, με την είσοδο εμπειρογνωμόνων στην κλειστή πόλη και την έναρξη μελέτης βιωσιμότητας και επανένταξής της στο περιβάλλον της περιοχής. Παράλληλα πρόκειται να ανακοινωθεί ότι θα δοθεί άδεια να εισέλθουν στην κλειστή πόλη εμπειρογνώμονες για επιθεώρηση και διευκόλυνση των μελετών τους, καθώς και η έναρξη της αποναρκοθέτησης τριών ναρκοπεδίων, δύο στις ελεύθερες περιοχές και ένα στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συμφωνία έχει σχεδόν κλείσει, παρότι κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν την επιβεβαιώνει. Ενα από τα ζητήματα που δεν διευκρινίζονται ακόμη, είναι το πώς θα διατυπώνεται η προοπτική της επιστροφής της κλειστής περιοχής υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, όπως επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον ενημέρωσε την Τετάρτη την κυπριακή Κυβέρνηση για την επίσκεψη Μπάιντεν. Ωστόσο οι Αμερικανοί ήθελαν να την ανακοινώσουν τη Δευτέρα, πλην τους πρόλαβε με τις δηλώσεις του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου.

ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΣ Ο ΕΡΟΓΛΟΥ

Την είδηση, πάντως, για την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν, την έβγαλε ο Ντερβίς Έρογλου, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Χαμπέρ Τουρκ".

Ο Τ/Κ ηγέτης εμφανίστηκε ενοχλημένος από την στάση των ΗΠΑ και επέκρινε την Ουάσιγκτον ότι στην πραγματικότητα προωθεί τα συμφέροντα των Ε/Κ.

Σύμφωνα με τον Ντερβίς Έρογλου ο Τζο Μπάιντεν έρχεται στην Κύπρο για να ασκήσει πιέσεις στο Κυπριακό.

Πάντως ο Μουχαρρέμ Σαρίκαγια της εφημερίδας "Χαμπέρ Τουρκ" αναφέρει πως όταν πήγε στα κατεχόμενα για συνέντευξη με τον Ντερβίς Έρογλου, στην είσοδο έπεσε πάνω στον Αμερικανό Πρέσβη Τζον Κόνιγκ, ο οποίος αναχωρούσε από το 'προεδρικό'.

Ρώτησε τον Ντερβίς Έρογλου για τον σκοπό της επίσκεψης Τζον Κόνιγκ και του απάντησε ότι ότι συζήτησαν τα της επίσκεψης Μπάιντεν

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΟ ΑΕΡΙΟ

Ο Ντερβίς Έρογλου του είπε ακόμη ότι ακόμη ότι κατά την περίοδο του Αμερικανού Πρέσβη Κόνιγκ στην Κύπρο αυξήθηκε και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Κυπριακό.

Σε ερώτηση τι αναμένεται από την επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο, ο Ντερβίς Έρογλου ανέφερε ότι ενδεχομένως να θέλουν να δείξουν το βάρος τους.

"Εγώ τους είπα πως αν θέλουν να κάνουν αισθητό το βάρος τους σε μας, δεν χρειάζεται, Είναι αρκετό να το κάνουν αισθητό στην Ε/κ πλευρά", είπε ο Ντερβίς Έρογλου.

Ανέφερε ακόμη στην εφημερίδα ότι οι ΗΠΑ θέλουν να είναι ρυθμιστές στην Κύπρο ώστε να καταφέρουν να βγάλουν το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου.

"Τη Συρία την άφησαν στους Ρώσους. Δεν θέλουν να αφήσουν και την Αίγυπτο. Κι ενώ ενισχύουν τις σχέσεις τους με την Αίγυπτο και το Ιράν, δείχνουν ενδιαφέρον και για την Κύπρο", φέρεται να είπε ο Ντερβίς Έρογλου, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα η στάση των ΗΠΑ στην Κύπρο ήταν υπέρ της προστασίας των συμφερόντων των Ε/Κ.

"Μέχρι σήμερα δεν διασφάλισαν κανένα όφελος στην τουρκική πλευρά. Δια μέσω του πρέσβη τους δείχνουν ότι συμπεριφέρονται ισορροπημένα στις δύο πλευρές αλλά στην πραγματικότητα ασχολούνται με την ε/κ πλευρά", είπε ο Ντερβίς Έρογλου.

ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θέλει να διαγράψει όλες τις συμφωνίες που έγιναν στο παρελθόν και να θέσει από την αρχή όλα τα ζητήματα στο τραπέζι.

"Αυτό που φαίνεται είναι πως από αυτές τις διαπραγματεύσεις δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Η προσδοκία είναι με την πίεση του Αμερικανού Αντιπροέδρου Μπάιντεν να δοθεί ώθηση στην διαδικασία για ένα κοινό κράτος".  είπε και έσπευσε να προσθέσει.

"Ωστόσο, ο πιο σωστός δρόμος είναι έπειτα από 40 χρόνια διαχωρισμού αντί να υπάρξει συμφωνία συνένωσης να υπάρξει συμφωνία διαχωρισμού και δημιουργίας δύο χωριστών κρατών. Και πιο εύκολο είναι και πιο μόνιμο".

Η Χαμπέρ Τουρκ επισημαίνει ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου ή Αντιπροέδρου των ΗΠΑ στην Κύπρο έπειτα από 52 χρόνια από την επίσκεψη του πρώην Αμερικανού Προέδρου Τζόνσον.

Δύο χρόνια αργότερα ο Τζόνσον έστειλε επιστολή στον Ισμέτ Ινονού δίνοντας το έναυσμα για την αύξηση του αντιαμερικανισμού στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της εφημερίδας επειδή οι συνομιλίες στο Κυπριακό δεν προχωρούν όπως θα ήθελαν οι ΗΠΑ κινητοποίησαν τον Μπάιντεν προσωπικά.

Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος θα συζητήσει το Κυπριακό και θα προτείνει ένα μοντέλο λύσης, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Πηγή: Newzup 
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ