2014-05-12 23:20:50
Φωτογραφία για Να χορηγηθεί άμεσα και χωρίς εμπόδια η άδεια ανατροφής τέκνων στους στρατιωτικούς και στους λιμενικούς
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας και Αιγαίου κατέθεσαν 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία επισημαίνουν την ανάγκη εφαρμογής και στους άνδρες που στελεχώνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό Σώμα, της αρχής της ισότητας στην ανατροφή των τέκνων. Οι βουλευτές στην ερώτησή τους επισημαίνουν ότι, η άδεια ανατροφής τέκνων που χορηγείται σε όλους τους άνδρες εργαζόμενους, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, δεν χορηγείται απρόσκοπτα και στους άνδρες υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα.

Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να διορθώσουν αυτή την αδικία, ώστε να δίδεται η άδεια ανατροφής τέκνου με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων και στους ένστολους.

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς :

- Εθνικής Άμυνας


- Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου

Θέμα : Να χορηγηθεί άμεσα και χωρίς εμπόδια η άδεια ανατροφής τέκνων στους στρατιωτικούς και στους λιμενικούς συναδέλφους τους.

Με τον πρόσφατο νόμο 4210/2013 «Ρυθμίσεις Υπουργείου διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα, με το σχετικό άρθρο 6, καταργήθηκαν μια σειρά από διακρίσεις φύλου που αφορούσαν στο δικαίωμα των ανδρών εργαζομένων στο δημόσιο τομέα να λαμβάνουν την ίδια άδεια ανατροφής τέκνου που λάμβαναν και οι γυναίκες συνάδελφοί τους. Η εν λόγω ρύθμιση θεσπίστηκε σε συνέχεια της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου (Οδηγία 2006/54/ΕΚ) και μετά από σχετικά πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη, στα πλαίσια της ενίσχυσης της ισότητας των φύλων.

Εντούτοις, οι άνδρες στρατιωτικοί και οι λιμενικοί συνάδελφοί τους δεν τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης από την Πολιτεία. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα δεν λαμβάνουν απρόσκοπτα την άδεια ανατροφής τέκνου παρόλο που η εν λόγω άδεια προβλέπεται ρητά από το κοινοτικό κεκτημένο (Οδηγία 2006/54/ΕΚ) και η χορήγησή της είναι υποχρεωτική σε όλους τους εργαζόμενους.

Επειδή είναι απαράδεκτο οι άνδρες στρατιωτικοί και οι λιμενικοί συνάδελφοί τους να στερούνται της άδειας ανατροφής τέκνου, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Επειδή η αρχή της ισότητας των φύλων επιτάσσει την χορήγηση της άδειας ανατροφής τέκνου χωρίς περιορισμούς σε άνδρες και σε γυναίκες.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

Προτίθεται να ενεργήσει άμεσα ώστε να αρθεί η συγκεκριμένη αδικία για τους άνδρες στρατιωτικούς και στους λιμενικούς συναδέλφους τους, οι οποίοι με το σημερινό πλαίσιο δεν μπορούν να συμμετάσχουν απρόσκοπτα στην ανατροφή των τέκνων τους κατά τους πρώτους εννέα μήνες της ζωής τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δριτσέλη Παναγιώτα

Στρατούλης Δημήτρης

Βαρεμένος Γιώργος

Τσουκαλάς Δημήτρης

Καλογερή Αγνή

Χατζηλάμπρου Βασίλης

Συρμαλένιος Νίκος

Δρίτσας Θεόδωρος
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ