2014-05-13 08:00:16
Φωτογραφία για Τσίπρας από Μόσχα: Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εργαζόταν για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης (ενημέρωση - φωτ.)
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ρωσίας για την Ελλάδα και το ρόλο του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις αυτές, στο πλαίσιο μιας αυτόνομης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, δείχνουν οι συναντήσεις που έγιναν σήμερα στη Μόσχα, σύμφωνα με ενημέρωση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο, το νούμερο 3 θεσμικά στη ρωσική ιεραρχία, που εκπροσωπούσε τον Πούτιν και η οποία συνοδευόταν από τους επικεφαλής των επιτροπών οικονομικών και διεθνών σχέσεων της Ρωσικής Δούμας.

Στη συνάντηση αυτή, η Βαλεντίνα Ματβιένκο τόνισε ότι «υπάρχουν πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες» για τη βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων, καθώς και τη συνεργασία στην οικονομία και την ενέργεια, ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τονίστηκε ότι «χαιρόμαστε που έχουμε τη δυνατότητα να συναντήσουμε μία φίλη της Ελλάδας, αν και δυστυχώς αυτή η συνάντηση γίνεται σε μία ταραγμένη περίοδο.


Η αντιπροσωπεία σημείωσε ότι «Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει διπλωματική λύση στην Ουκρανία και η Ουκρανία να είναι γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας και όχι ένα πεδίο νέου διχασμού, καθώς και ότι χρειάζεται προσπάθεια για να διατηρηθεί το επίπεδο σχέσεων Ελλάδας Ρωσίας. Υπογραμμίστηκε επίσης ότι εμείς βλέπουμε τη Ρωσία ως αναπόσπαστο κομμάτι μιας Ευρώπης από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία είχε πολύωρη συνάντηση με το Ρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, παρουσία του διευθυντή του, Λέονιντ Ρετσέτνικοφ και του επιτελείου του Ρώσου Προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το συγκεκριμένο ινστιτούτο αποτελεί απευθείας σύμβουλο του Πούτιν.

Ο διοικητής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και εξέφρασε την άποψη ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ο Αλ. Τσίπρας μεταξύ άλλων, διατύπωσε την άποψη ότι είναι κρίσιμο για την Ευρώπη να υπάρχουν κυβερνήσεις οι οποίες υπηρετούν τις αξίες της Ευρώπης, τις αξίες της αλληλεγγύης της δημοκρατίας και της συνοχής. «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προεδρίας θα εργάζονταν για την αποκλιμάκωση και όχι την κλιμάκωση της κρίσης. Και βέβαια δεν θα ταξίδευε στην Ουκρανία για να αναγνωρίσει την κυβέρνηση του Κιέβου η οποία μπήκε στη θέση της με αντισυνταγματικές διαδικασίες».

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε με την διπλή ιδιότητα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα αλλά και του υποψηφίου για την Προεδρία της Κομισιόν στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Υπογράμμισε ότι σε κάθε ευκαιρία διατυπώνει θέσεις για το θέμα της Ουκρανίας οι οποίες είναι διαφορετικές από αυτές της ηγεσίας της Ε.Ε. και σημείωσε ότι η λύση των προβλημάτων πρέπει να γίνεται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των δημοκρατικών διαδικασιών εντός των χωρών. (Αυγή)

----------------------------

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους: Όλγα Νάντια Βαλαβάνη, Βουλευτή, Συντονίστρια εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κώστα Ήσυχο, Συντονιστή εκ μέρους της Πολιτικής Γραμματείας για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Νικόλαο Παππά,  Διευθυντή του Γραφείου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, Δ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Συντονιστή Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και Νικόλαο Κοτζιά, Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρόεδρο της πρωτοβουλίας «ΠΡΑΤΤΩ», βρίσκεται στη Μόσχα έως την Τρίτη 13.05 για επίσημες επαφές και συναντήσεις.

Ενημέρωση - φωτογραφίες από την επίσκεψη:Η συνάντηση με την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας, κυρία Valentina Matvienko:

Και σχετικό βίντεο στο ακόλουθο link.

To αναλυτικό πρόγραμμα της περιοδείας στη Μόσχα έχει ως εξής: Δευτέρα, 12.05.2014

12:00 Συμβούλιο Ομοσπονδίας Άνω Βουλή: Συνάντηση με την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας, κυρία Valentina Matvienko

Τρίτη, 13.05.2014

11:00 Υπουργείο Εξωτερικών: Συνάντηση με τον Α΄ Αναπληρωτή ΥΠ.ΕΞ. της Ρωσίας, υπεύθυνο για τις σχέσεις Ρωσίας-Ευρώπης κύριο Vladimir Titov

12:30 Κρατική Δούμα:  Συνάντηση με Πρόεδρο Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμα, Aleksey Puskov

14:30 Συνάντηση με τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Δούμα Ιβάν Μέλνικωφ.

- See more at: http://left.gr/news/sti-mosha-antiprosopeia-toy-syriza-me-epikefalis-ton-al-tsipra#sthash.Ng9zNON4.dpuf
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ