2014-05-14 12:04:09
Φωτογραφία για Δύσκολο το καλοκαίρι στο Δημόσιο - Έρχονται τεράστιες αλλαγές
Τις πιο δύσκολες διακοπές τους θα κάνουν φέτος οι δημόσιοι υπάλληλοι. Όχι μόνο λόγω των ολοένα και πιο περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων τους, αλλά και γιατί καθ΄όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού θα «τρέχουν» τεράστιες αλλαγές στο δημόσιο.

Η νέα αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων (για τις επιδόσεις τους το 2013) ξεκινά στις 30 Ιουνίου και θα δώσει στο τέλος Αυγούστου βαθμό κάτω από τη βάση στο 15% των 370.000 δημοσίων υπαλλήλων (οι 150.000 εκπαιδευτικοί θα αξιολογηθούν με διαφορετικό τρόπο, ενώ οι ένστολοι εξαιρούνται). Με άλλα λόγια 55.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο θα βρεθούν «μετεξεταστέοι» το... Σεπτέμβριο. Αν ξαναβρεθούν στην ίδια θέση και στη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία θα πρέπει να γίνει... τέσσερις μήνες μετά το Σεπτέμβριο του 2014 (αρχές Ιανουαρίου 2015), τότε ίσως βρεθούν στη γκρίζα ζώνη της μισθολογικής υποβάθμισης, της επανακατάρτισης ή ακόμα και της απομάκρυνσης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.


Την ίδια ακριβώς περίοδο που οι προϊστάμενοι των δημόσιων υπηρεσιών θα ετοιμάζουν τις αποφάσεις τους για το ποιοι υπάλληλοι θα πάρουν βαθμό κάτω από τη βάση (μέσα Ιουνίου), θα ψηφίζεται ο νόμος που θα αλλάζει άρδην τον τρόπο επιλογής των προϊσταμένων στο δημόσιο, προβλέποντας συνέντευξη και εμπλοκή του ΑΣΕΠ, αλλά και στελεχών του ιδιωτικού τομέα. Ο σχετικός νόμος βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, σχεδόν, ξεκίνησε από χθες ο έλεγχος πάνω από 45.000 συμβάσεων μονιμοποίησης υπαλλήλων βάσει των νόμων Π. Παυλόπουλου (2004) και Β. Παπανδρέου (2002) και θα ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο, αποκαλύπτοντας πιθανές παράνομες μετατροπές συμβάσεων που θα οδηγήσουν σε αυτόματες απολύσεις υπαλλήλων.

Η χρονική σύμπτωση, κυρίως, της έναρξης διαδικασίας της αξιολόγησης των εργαζομένων στο Δημόσιο η οποία θα γίνει από τους προϊσταμένους τους (30 Ιουνίου) με την ψήφιση του νέου νόμου για την επιλογή... προϊσταμένων (μέσα Ιουνίου) φαίνεται πως θα δημιουργήσει νέα «διαδικαστικά» προβλήματα στην αξιολόγηση, λένε στο Capital.gr στελέχη της ΑΔΕΔΥ. Ακόμα και αν η αλλαγή προϊσταμένων και, μάλιστα, με το νέο σύστημα, απαιτήσει αρκετούς μήνες, συμπληρώνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν αρχίσει οι παραιτήσεις διευθυντών σχολείων οι οποίοι αρνούνται να εφαρμόσουν τις διαδικασίες «αυτοαξιολόγησης» που προβλέπονται για περίπου 150.000 εκπαιδευτικούς, ενώ ανάλογη «απροθυμία» παρατηρείται και στους διευθυντές και άλλων δημόσιων υπηρεσιών (πχ στις εφορίες).

Η χρονική, όμως, αυτή σύμπτωση αξιολόγησης υπαλλήλων και αλλαγής τρόπου επιλογής προϊσταμένων - αξιολογητών δεν ίσχυε μέχρι προχθές.

Χθες το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ΥΔΜΗΔ) δημοσίευσε εγκύκλιο του που εκδόθηκε στις 12 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία η αξιολόγηση όλων των δημοσίων υπαλλήλων θα ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου, με την έκδοση απόφασης επιμερισμού των ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης, αντί της 19ης Μαΐου. Να σημειωθεί πως και η 19η Μαΐου ως ημέρα έκδοσης της απόφασης επιμερισμού των ποσοστών δεν ήταν η αρχική σχετική ημερομηνία. Πιο πριν από αυτή ίσχυε η 28η Απριλίου. Συνεπώς από τη στιγμή που ψηφίστηκε ο νόμος για τη νέου τύπου αξιολόγηση στο Δημόσιο (18 Μαρτίου 2014) έχουν υπάρξει δύο μεταθέσεις στην ημερομηνία έναρξης της. Η τελευταία, πάντως, οφείλεται σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του ΥΔΜΗΔ στις τριπλές εκλογές. Συγκεκριμένα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:

«Κατόπιν αιτημάτων πολλών υπηρεσιών και δεδομένου ότι στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού ήδη είχε δοθεί εκτεταμένη παράταση προθεσμιών λόγω της επικείμενης διενέργειας των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών καθώς και των ευρωεκλογών, για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης των υπηρεσιών που καλούνται να εφαρμόσουν τις σχετικές διατάξεις του συστήματος αξιολόγησης, οι σχετικές προθεσμίες για τη σύνταξη εκθέσεων αξιολόγησης έτους 2013 για όλους τους φορείς που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Π.Δ. 318/1992, συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού διαμορφώνονται ως εξής:

* Η απόφαση επιμερισμού των ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης (σ.σ. 25% των υπαλλήλων θα πάρει βαθμό 9-10, το 60% θα πάρει 7-8 και το 15% θα πάρει 1-6) θα πρέπει να έχει εκδοθεί έως τις 30 Ιουνίου 2014.

* Η αυτοαξιολόγηση των υπαλλήλων θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί έως τις 15 Ιουλίου 2014.

* Η εισήγηση για την αξιολόγηση των υπαλλήλων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τους εισηγητές έως τις 31 Ιουλίου 2014.

* Οι εκθέσεις αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να έχουν συνταχθεί από τους αξιολογητές έως την 29η Αυγούστου 2014.

Πηγή: thestival
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ