2014-05-14 15:21:00
Φωτογραφία για ΗΠΑ: Στρατηγικός εταίρος η Κύπρος
Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος 

Συνάντηση Τζον Κέρι - Ι. Κασουλίδη στο Στειτ Ντιμπάρτμεντ ενόψει επίσκεψης Μπαϊντεν

Oι δύο άνδρες είχαν να συνομιλήσουν όχι απλώς για τα οργανωτικά αλλά και για την ουσιαστική πτυχή της υψηλόβαθμης επίσκεψης του Τζο Μπαϊντεν στην Κύπρο εντός του Μαϊου

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης είχαν την Τρίτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Τζον Κέρι και ο Ιωάννης Κασουλίδης. Καθώς αναμένεται στην Κύπρο την προσεχή ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, οι δύο άνδρες είχαν να συνομιλήσουν όχι απλώς για τα οργανωτικά αλλά και για την ουσιαστική πτυχή της υψηλόβαθμης αυτής επίσκεψης.

Ήδη άλλωστε εκτιμάται ότι ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ίσως ανακοινώσει συγκεκριμένα πράγματα στο ζήτημα της Αμμοχώστου – για το οποίο ενδιαφέρονται οι Αμερικανοί στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επιβοηθητικά στην όλη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.


Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε περίπου 40 λεπτά και διεξήχθη σε θερμό κλίμα καθώς είναι σαφές, σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, ότι η αμερικανική πλευρά εκτιμά συγκεκριμένες κινήσεις τις οποίες έχει πραγματοποιήσει η κυπριακή ηγεσία τους τελευταίους μήνες σε σειρά ζητημάτων που ξεφεύγουν από τα στενά όρια της διαχείρισης του Κυπριακού, όπως π.χ με τη συνδρομή της στη μεταφορά των χημικών όπλων της Συρίας. Παράλληλα, τόσο ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης χαίρουν εκτίμησης στην Ουάσιγκτον για τον ρεαλισμό (pragmatism) της πολιτικής τους. Αυτός είναι ο λόγος που ο Τζον Κέρι χαρακτήρισε«στρατηγικό εταίρο» την Κύπρο.

Παράλληλα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε ουσιαστικά και τη δική του επίσκεψη στο νησί στο πλαίσιο της ενίσχυσης των προσπαθειών επίλυσης. Δεν απέκλεισε μάλιστα αυτή η επίσκεψη να συνδυαστεί με παράλληλες επισκέψεις σε Αθήνα και Άγκυρα, σε μία «τριγωνική λογική», μέσα στο επόμενο διάστημα, αν και απέφυγε να προσδιορίσει με ακρίβεια πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτό.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε στον αμερικανικό συνομιλητή του ότι πρέπει να πιεστούν οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι να εμφανιστούν πιο εποικοδομητικοί ώστε να κινηθεί η διαδικασία. Τούτο κρίνεται αναγκαίο λαμβάνοντας υπόψη πρόσφατες δηλώσεις του τουρκοκύπριου διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι σύμφωνα με τις οποίες η πλευρά έρογλου εξακολουθεί, έστω σε ένα πρώτο επίπεδο, να κινείται σε λογική συνομοσπονδιακής λύσης.
BHMA
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ