2014-05-14 17:50:07
Φωτογραφία για Ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ σχετικά με την συγκέντρωση στο Θέατρο Άλφα
Δείτε παρακάτω την ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ:

"Μέσα σε κλίμα πρωτοφανούς τρομοκρατίας και εκβιασμών η απάντηση των... ιδιωτικών εκπαιδευτικών σε κυβέρνηση, Υπουργείο Παιδείας και σχολάρχες ήταν ηχηρή. Εκατοντάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί αψήφισαν τις απειλές για απόλυση και απήργησαν, ενώ προσήλθαν στο Θέατρο ΑΛΦΑ, στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Νίκος Παΐζης, ο οποίος τόνισε ότι τα 4 χρόνια Μνημονίου έχουν εντείνει την κοινωνική αδικία, ενώ έχουν ουσιαστικά κουρελιάσει το Σύνταγμα και το άρθρο 16 με δραματικές επιπτώσεις στην εκπαίδευση και στα εργασιακά μας. Έχουν ποινικοποιήσει τη συμμετοχή στα συνδικάτα, στην απεργία. Έχουν μετατρέψει το σχολάρχη σε αφέντη. Τόνισε ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν, με συνεχείς συνελεύσεις και δράσεις, τον αγώνα.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε η κ
. Θεανώ Φωτίου, Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Τομέα Παιδείας. Η κ. Φωτίου είπε ότι ο πολιτικός χώρος που εκπροσωπεί είναι δίπλα στον κλάδο από τη δεκαετία του ’70. Σήμερα όμως, δήλωσε, ζούμε την πιο δραματική περίοδο για την εκπαίδευση. Μέσα σε 2 χρόνια διαλύθηκε η δημόσια εκπαίδευση ενώ πριμοδοτούνται ασύστολα οι επιχειρηματίες. Έτσι κόπηκαν ειδικότητες από τη δημόσια εκπαίδευση και μεταφέρθηκαν στους ιδιωτικούς ομίλους. Έτσι απελευθερώνονται οι χρήσεις των σχολείων για να δουλεύουν οι εκπαιδευτικοί μέχρι τη νύχτα. 

Ο Υπουργός Παιδείας είναι ουσιαστικά Υπουργός Ιδιωτικών συμφερόντων, Υπουργός του ΙΕΚ Ακμή και των εφοπλιστών. Έχουν φτάσει το ποσοστό της Παιδείας για τον προϋπολογισμό στο ντροπιαστικό για την Ευρώπη 1,85% για να ενισχύσουν τους επιχειρηματίες, έχοντας αφαιρέσει 700 εκατομμύρια από τις δαπάνες για την εκπαίδευση! Η κ. Φωτίου δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις για την εκπαίδευση και ότι θα ψηφιστεί νέος νόμος για την ιδιωτική εκπαίδευση που θα ισχυροποιεί τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και θα υλοποιεί την συνταγματική επιταγή.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο κ. Μαριάς από τους ΑΝ.ΕΛ., ο οποίος υποστήριξε ότι οι ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θέλει την εξάλειψη της παιδείας ως δημόσιου αγαθού. Στόχος της πολιτικής αυτής είναι να μην υπάρχουν πλέον δημόσιες δαπάνες και τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά να μετατραπούν σε εμπόρευμα. 

Στόχος είναι οι σχολάρχες να αποκτήσουν απόλυτη εξουσία, ο έλεγχος του δημόσιου αγαθού να περάσει στο Υπουργείο Εργασίας και Εμπορίου, διότι η παιδεία πρέπει να γίνει προϊόν. Δεσμεύτηκε να καταργηθούν με ένα άρθρο όλες οι μνημονιακές δεσμεύσεις, θα υπάρξει επιστροφή στην προ Μνημονίου νομοθεσία και θα γίνει ευρύτατος διάλογος με όλους τους φορείς για την ιδιωτική εκπαίδευση. Οι ΑΝ.ΕΛ., τόνισε, διαφωνούν με τη μείωση μισθών, τις υπερεξουσίες στους σχολάρχες, την απελευθέρωση χρήσεων χωρίς έλεγχο και την εκμετάλλευση της εργασίας των εκπαιδευτικών. Θα αναδείξουν, μάλιστα, την αυθαιρεσία στο χώρο μας μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Επόμενη ομιλήτρια ήταν η Βουλευτής Α’ Πειραιά και Υπεύθυνη του Τομέα Έρευνας και παιδείας της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Ρεπούση. Η κ. Ρεπούση είπε ότι με τη μνημονιακή πολιτική οξύνονται οι ανισότητες, καθώς οι πολλοί επιβαρύνονται δυσανάλογα, ενώ οι πλούσιοι αυξάνουν τα κέρδη τους. Η εκπαίδευση δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση. Παραχωρούνται κομμάτια της δημόσιας εκπαίδευσης προς όφελος ιδιωτικών ομίλων. Εγκαταλείπονται οι καινοτομίες και πριμοδοτούνται μόνο τα ιδιωτικά σχολεία. Όλα αυτά δεν αποτελούν, τόνισε, μνημονιακή υποχρέωση, αλλά είναι κομμάτι της δεξιάς ατζέντας Σαμαρά-Βενιζέλου. 

Η πρόσφατη ψήφιση της ρύθμισης για την ιδιωτική εκπαίδευση στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές ήταν όνειδος, καθώς δεν εμφανίστηκε κανείς από το Υ.ΠΑΙ.Θ. να τη στηρίξει μέσα στη Βουλή. Υποστήριξε ότι η εκπαίδευση που παρέχουν τα ιδιωτικά σχολεία είναι δημόσιο αγαθό, θα πρέπει να παρέχεται από το κράτος και ότι δημόσιοι και ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί είναι ισότιμοι και πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα.

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο Βουλευτής Β’ Αθήνας του ΚΚΕ κ. Χρήστος Κατσώτης. Ο κ. Κατσώτης τόνισε ότι το κόμμα του είναι δίπλα στους αγώνες των εκπαιδευτικών και επιδιώκει την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ισχυρίστηκε ότι όσοι μιλούν για κατάργηση των Μνημονίων και υποστηρίζουν την Ε.Ε., εξαπατούν την κοινωνία. 

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί με πολιτικές που εκπορεύονται από την Ε.Ε. έχουν χάσει κάθε εργασιακό δικαίωμα και θα έχουν πια συμβάσεις λίγων μηνών, ημέρας, με δουλειά μέχρι τη νύχτα χωρίς να πληρώνονται. Εμείς θα διασφαλίσουμε παιδεία για τα παιδιά όλων των ανθρώπων, των φτωχών πάνω στη γραμμή της εξόδου από την Ε.Ε., της κατάργησης της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ώστε οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί να μπορούν ισότιμα να εργάζονται στο δημόσιο σχολείο.

Ο κ. Παναγιώτης Σωτήρης, Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ είπε ότι το κόμμα του δεν τάζει ότι θα καταργήσει νόμους και Μνημόνια, αλλά θέτει ως βασική προτεραιότητα να φτιαχτεί ένα παλλαϊκό, πανεργατικό μέτωπο που θα ανατρέψει τη σημερινή πολιτική, που θα καταργήσει την ιδιωτική εκπαίδευση. Απέναντι στον κυνισμό και τη βαρβαρότητα πρέπει να βρούμε τον τρόπο η εργατική τάξη να κερδίσει και αυτό μπορεί να γίνει με 3 τρόπους:

 1. Να αντιληφθούμε ότι οι σχολάρχες δεν είναι φωτισμένοι άνθρωποι της εκπαίδευσης, αλλά έμποροι της γνώσης και να επιδιώξουμε την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. 

2. Ότι δεν μπορούν να υπάρχουν «νησίδες» εργατικών δικαιωμάτων, αλλά πλήρης κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων. 

3. Ότι φυσικοί σύμμαχοί μας δεν είναι οι κυβερνήσεις με δήθεν φιλικές τακτικές, αλλά οι εργαζόμενοι. Επομένως η ΟΙΕΛΕ θα πρέπει να στηριχθεί στον αγώνα όλων των εκπαιδευτικών σε σχολεία και φροντιστήρια, με αλληλεγγύη και ομοψυχία. Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι χρέος των εργαζόμενων είναι να δείξουμε ότι το ποτάμι της ιστορίας δεν γυρίζει πίσω.

Τη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό εκπρόσωπος Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων δημόσιων σχολείων Φιλαδέλφειας/Χαλκηδόνας κ. Κωνσταντινίδης, ο οποίος τόνισε ότι σχέδιο της κυβέρνησης είναι να διαλυθεί η δημόσια εκπαίδευση και να στραφεί ο κόσμος αναγκαστικά στην ιδιωτική που θα γίνει προσιτή στη μέση οικογένεια μέσω της δραματικής συρρίκνωσης του εργασιακού κόστους. Δήλωσε, επίσης, ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τα πτυχία και τις Πανελλαδικές Εξετάσεις με τις νέες ρυθμίσεις. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο κ. Κλέαρχος Σμυρναίος, εκπρόσωπος του ΣΕΦΚ και ο κ. Γιαννόπουλος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ           ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΡΡΗΣ"
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ