2014-05-14 22:28:32
Φωτογραφία για Βιετνάμ: Πυρπόλησαν 15 εργοστάσια που ανήκουν σε Κινέζους
Στόχος διαδηλωτών έγιναν εργοστάσια κινεζικών συμφερόντων στο Βιετνάμ, τα οποία πυρπολήθηκαν το τελευταίο διάστημα από Βιετναμέζους που εκφράζουν την διαμαρτυρία τους καθώς το Πεκίνο άρχισε στις αρχές του μήνα έρευνες για εξόρυξη πετρελαίου, σε αμφισβητούμενα ύδατα στη θαλασσα της νότιας Κίνας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το protothema, σε βιομηχανικό πάρκο στο νότιο Βιετνάμ, η διοίκηση του πάρκου αναφέρει ότι διαδηλωτές πυρπόλησαν τουλάχιστον τρία εργοστάσια, διαμαρτυρόμενοι για το στήσιμο εξέδρας, προκειμένου να αναζητηθεί πετρέλαιο στη θάλασσα της νότιας Κίνας, κοντά στα νησιά Πάρασελ, 120 ναυτικά μίλια ανοικτά του Βιετνάμ, περιοχή που διεκδικεί και η κυβέρνηση του Ανόι.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για την πυρπόληση 15 εργοστασίων, χωρίς να υπάρχουν θύματα.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το Βιετνάμ δρα «προβοκατόρικα» και πρόσθεσε ότι το Πεκίνο διαμαρτυρήθηκε ήδη στην κυβέρνηση του Ανόι.


Αναφορές κάνουν λόγο και για εργοστάσια της Ταϊβάν που υπέστησαν ζημιές και η Ταϊπέι κάλεσε τον εκπρόσωπο του Βιετνάμ στη χώρα και εξέφρασε την έντονη ανησυχία της.

Τοπικός αξιωματούχος αναφέρει ότι, τουλάχιστον 19.000 εργαζόμενοι, συμμετείχαν στις διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του Πεκίνου και οι διαδηλωτές, αν και είχαν στόχο εταιρείες με κινεζικά λογότυπα, πυρπόλησαν και εργοστάσια που ανήκουν στη Νότια Κορέα και στην Ταϊβάν.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα υπήρξε έντονη κινητικότητα πλοίων και των δύο πλευρών στην αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή και σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης η Ουάσινγκτον προειδοποίησε το Πεκίνο ότι οι ενέργειες της Κίνας είναι «προκλητικές».
Πηγή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ