2014-05-14 22:26:06
Φωτογραφία για «Βολές» κατά Γεωγιάδη από τους γιατρούς του νοσοκομείου Πύργου
Πέρασε απ’ έξω, αλλά ούτε που… σκέφθηκε να περάσει από το Νοσοκομείο του Πύργου - που υποτίθεται ότι αποτελεί τον πυλώνα της υγείας στην Ηλεία - ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη σύντομη επίσκεψη του στην Ηλεία, το μεσημέρι της Κυριακής.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, αλλά και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων που περίμεναν να τον δουν, να συζητήσουν τα προβλήματα και να του παραδώσουν ένα Υπόμνημα με τις προτάσεις τους, έμειναν με το υπόμνημα στο χέρι, κάνοντας λόγο για απαξίωση του Νοσοκομείου και για στάση που καταδεικνύει ότι το Νοσοκομείο του Πύργου, όπως είπε και ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Νίκος Χαροκόπος, δεν είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, το μεσημέρι της Κυριακής παραβρέθηκε στην εκδήλωση παράδοσης της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας. Ωστόσο, λόγω πιεσμένου προγράμματος -όπως ο ίδιος και οι συνεργάτες του είπαν- δεν υπήρχε δυνατότητα επίσκεψης στο Νοσοκομείο του Πύργου. Στάση που προκάλεσε την αγανάκτηση και απογοήτευση των γιατρών, νοσηλευτών και εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου που περίμεναν να τον συναντήσουν.


Ανάλογα συναισθήματα προκάλεσε και η συνέντευξη που παραχώρησε, μιλώντας για λειτουργία Αγγειοχειρουργικής Κλινικής και Ογκολογικού Τμήματος. «Εμείς δεν ξέρουμε τίποτα γι’ αυτά», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου Νίκος Χαροκόπος, ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ.Γεωργιάδη, για την διασύνδεση του Νοσοκομείου Πύργου με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και του Νοσοκομείου της Αμαλιάδας με τα Κέντρα Υγείας, στο πλαίσιο ενός νέου χάρτη υγείας, είπε «Ας σοβαρευτούμε λίγο. Το Νοσοκομείο του Πύργου, όχι μόνο υπολειτουργεί, αλλά το κρατάμε με τα δόντια». Παρουσιάζοντας αναλυτικά τη λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής, σημείωσε πως ένας γιατρός καλείται να καλύψει 40 ασθενείς, ενώ και τα ΤΕΠ λειτουργούν μόνο με έναν παθολόγο. Αντίστοιχη κατάσταση υπάρχει και στην Καρδιολογική Κλινική, όπου οι 3 γιατροί της πρωινής βάρδιας πρέπει να καλύψουν τις 18 κλίνες της Κλινικής, τη Μονάδα Εμφραγμάτων και τα Τακτικά περιστατικά. Όσο για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, καλύπτεται από 2 γιατρούς (σ.σ αν και απαιτούνται 4) και το Ακτινολογικό από 4 γιατρούς.

«Αυτά που λέει ο κ.Υπουργός, απέχουν πάρα πολύ και από αυτά που ισχύουν και από αυτά που θα ήθελε να ισχύουν», σχολίασε ο κ.Χαροκόπος, παραδίδοντας στους δημοσιογράφους το Υπόμνημα που θα παρέδιδε η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών στον κ.Γεωργιάδη, σημειώνοντας ότι, θα του το στείλουν…ταχυδρομικά.

Το Υπόμνημα

Στο Υπόμνημα, επισημαίνεται η αναγκαιότητα για ένωση δυνάμεων. «Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των συναδέλφων της Νομαρχιακής Μονάδας Αμαλιάδας. Έχουμε τις ίδιες αγωνίες, εφημερεύουμε με το ίδιο άγχος και βλέπομε μεγάλο όγκο ασθενών. Όμως, πρέπει να συγκεντρωθούμε σε ένα Νοσοκομείο, είτε αυτό είναι του Πύργου είτε της Αμαλιάδας», σημείωσε ο κ. Χαροκόπος, αποδίδοντας την καθυστέρηση και ταλαιπωρία στη λύσης της υγειονομικής περίθαλψης στην Ηλεία, σε μικροκομματικά και πελατειακά συμφέροντα.

Μεσοβέζικο Νοσοκομείο

«Ως Νομός, έχουμε το φαινόμενο της ύπαρξης ενός…μεσοβέζικου νοσοκομείου, όσον αφορά το προσωπικό, το οποίο είναι μοιρασμένο σε δυο κτίρια, το στολίδι του Πύργου και το στολίδι της Αμαλιάδας» είπε χαρακτηριστικά ο ταμίας της Ένωσης Γεράσιμος Ρούμπης, κάνοντας μάλιστα λόγο για «στολιδιάρικα ντουβάρια» και εκφράζοντας την αγωνία των γιατρών για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες το καλοκαίρι που αυξάνεται ο πληθυσμός λέει «…το θέμα που μας καίει είναι, πως θα βγάλουμε το καλοκαίρι, με πολλαπλάσιο πληθυσμό και πίεση, ώστε να επιβιώσουμε και εμείς και ο κόσμος» και συμπληρώνει, πως, όσον αφορά τη λειτουργία άλλων ιατρείων, οτιδήποτε είναι καλοδεχούμενο, αλλά θα πρέπει πρώτα να υπάρξει μέριμνα για τα τρέχοντα προβλήματα, την αντιμετώπιση της τρέχουσας ιατρικής.

Αυτή την αγωνία ήθελαν να εκφράσουν στον υπουργό, υποβάλλοντας μάλιστα και το Υπόμνημα με την πρόταση της Ένωσης, η οποία αποτελεί - όπως ειπώθηκε - «απλή και εφαρμόσιμη λύση». Μιλώντας δε για την απόφαση του κ.Γεωργιάδη να μην επισκεφθεί το Νοσοκομείο του Πύργου, είπε «…το «στολίδι» που εγκαινιάστηκε από Πρωθυπουργό το 2004 (αλλά, σημειωτέον, δεν παραδόθηκε ποτέ) απαξιώθηκε και ο κ.Γεωργιάδης δεν πέρασε ούτε απ’ έξω».

Προ…εμφράγματος η Καρδιολογική

Για τη λειτουργία της Καρδιολογικής Κλινικής που έχει φτάσει ένα βήμα πριν το…έμφραγμα, μίλησε η Επιμελήτρια Καρδιολογικής Κλινικής Μαρία Κούλη, σημειώνοντας πως η Κλινική, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει φτάσει σε ανεξέλεγκτα όρια καθώς λειτουργεί με το μισό ιατρικό προσωπικό, (μια διευθύντρια και δυο επιμελήτριες, αν και προβλέπονται έξι οργανικές θέσεις) και μικρή βοήθεια από τον καρδιολόγο της Ν.Μ Αμαλιάδας κ.Νοταρά για τις εφημερίες, ενώ οι απαιτήσεις και ανάγκες είναι αυξημένες, καθώς είναι η μοναδική Καρδιολογική Κλινική σε όλη την Ηλεία. «Όλοι οι γιατροί έχουμε εξουθενωθεί ψυχικά και σωματικά, διότι δεν δυνάμεθα να εκπονήσουμε τις εφημερίες που, με ανεξέλεγκτο τρόπο, όρισε το Δ.Σ, χωρίς να ληφθεί υπόψη και το Επιστημονικό Συμβούλιο, όπως ορίζει ο Νόμος», λέει η κα Κούλη, εξηγώντας παράλληλα ότι ο καρδιολογικός ασθενής είναι ιδιαίτερος ασθενής και ακόμα και η μεταφορά του στην Πάτρα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, για αιμοδυναμική παρέμβαση, απαιτεί συνοδεία ιατρού, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον μοναδικό γιατρό που θα παραμείνει πίσω και μόνος για να καλύψεις τις αυξημένες ανάγκες όλων των τμημάτων. «Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι συνεχείς τριβές με τους πολίτες, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών να είναι πολύ φτωχή, παρά τη θέλησή μας, και αυτό εγκυμονεί κινδύνους, ενώ παράλληλα, διακυβεύεται και η επιστημονική μας αρτιότητα», σημείωσε, καλώντας τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ και το διοικητή του Νοσοκομείου Πύργου να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να απαντήσουν «…για ποια ποιότητα παροχής υπηρεσιών μιλούν προς τους πολίτες».

Αναζητείται λύση με τους Γενικούς Γιατρούς

Όσον αφορά το θέμα της λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής και τα προβλήματα που υπάρχουν, ο διοικητής Βασίλης Δημόπουλος, χθες το μεσημέρι είχε συνάντηση με τους Παθολόγους του Νοσοκομείου, ενημερώνοντας τους ότι έχει ήδη ζητήσει από την Ιατρική Υπηρεσία και το Επιστημονικό Συμβούλιο, την καταγραφή των Γενικών Ιατρών που υπηρετούν σε δομές του ΕΣΥ σε όλη την Ηλεία (σ.σ υπολογίζεται ότι πρόκειται για 45) προκειμένου να ενισχύσουν το Νοσοκομείο, τουλάχιστον με τις εφημερίες.

Εξάλλου, όπως αποκάλυψε ο κ.Δημόπουλος, επόμενο βήμα, μετά τη λειτουργία του Αγγειοχειρουργικού Ιατρείου και του Ογκολογικού (σ.σ θα ξεκινήσει την προσεχή Πέμπτη), σχεδιάζεται η λειτουργία και Νευροχειρουργικού Ιατρείου, με τη συνεργασία της αντίστοιχης κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Ρίου.

Νάνσυ Σπυροπούλου-patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ