2014-05-17 02:18:06
Φωτογραφία για Στην πίστα του Spa για τον αγώνα FIA WEC [video]
Τα οδοιπορικά του High Octane στο εξωτερικό έχουν ξεκινήσει από το 2012 και συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Αυτήν τη φορά βρεθήκαμε στην ίσως καλύτερη πίστα που διεξάγεται αγώνας Formula 1. Ο λόγος βεβαίως για το Spa-Francorchamps στο Βέλγιο και η αιτία ο 2ος αγώνας του πρωταθλήματος FIA WEC (World Endurance Championship).

Σάββατο 3 Μαΐου και μία ηλιόλουστη μέρα με 15 βαθμούς με περιμένει στο Βέλγιο. Ο κόσμος έχει κατακλύσει την πίστα η οποία βρίσκεται σε ένα ονειρικό τοπίο ανάμεσα στο δάσος. Δεν έχω εμπειρία από την κοσμοσυρροή ενός αγώνα F1 αλλά δεν πέφτει καρφίτσα. Άλλωστε το FIA WEC είναι ουσιαστικά και πρακτικά ο 2ος πιο σημαντικός αγώνας μετά την F1 που διεξάγεται στην πίστα του Spa-Francorchamps. Και πως να μην είναι άλλωστε καθώς συμμετέχουν τα πρωτότυπα της κατηγορίας LMP1 με ιπποδυνάμεις που ξεπερνούν αυτές της F1 και σε συνδυασμό με τα ηλεκτρικά μοτέρ αποδίδουν εξωπραγματικά νούμερα ροπής
. Τέτοια που φυσικά δεν ανακοινώνονται Αυτή είναι η μεγάλη κατηγορία των αγώνων αντοχής όπου τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν οι Audi και Toyota ενώ από φέτος έχει επιστρέψει και η Porsche παίρνοντας μάλιστα βάθρο στον αγώνα του Silverstone. Αυτά είναι τα μονοθέσια που συμμετέχουν στον πλέον φημισμένο 24ωρο αγώνα, στο LeMans. Μάλιστα ο αγώνας της Γαλλίας είναι ο επόμενος στο πρόγραμμα οπότε ο αγώνας στο Spa-Francorchamps έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ομάδες.

Εκτός όμως της κατηγορίας LMP1 υπάρχουν και τα πρωτότυπα της κατηγορίας LMP2 είτε με ατμοσφαιρικούς 8κύλινδρους κινητήρες χωρητικότητας έως 5lt είτε με υπερτροφοδοτούμενους 6κύλινδρους χωρητικότητας έως 3.2lt. Τέλος υπάρχει η “μικρή” κατηγορία LMGTE με ατμοσφαιρικούς κινητήρες έως 5.5lt είτε με υπερτροφοδοτούμενους έως 4lt. Εδώ οι συμμετοχές αναλύονται σε Ferrari 458 Italia, Aston Martin Vantage V8 και Porsche 911 RSR. Κοινώς ένα πολύ ωραίο grid για έναν 6ωρο αγώνα αντοχής.

Ώρα για εκκίνηση

Η ώρα κοντεύει 14:30 και έχω λάβει θέση για να παρακολουθήσω την εκκίνηση. Όχι μία τυχαία θέση όμως καθώς βρίσκομαι πάνω σε έναν γερανό σε ύψος 50m ακριβώς πριν την περιβόητη και τρομακτική Eau Rouge. Έχω θέα σχεδόν όλη την πίστα. Βλέπω το τελευταίο “S” πριν την ευθεία εκκίνησης τερματισμού, την έξοδο της La Source, την κατηφόρα που ακολουθεί και βεβαίως όλη την Eau Rouge καθώς και την Kemmel Straight που ακολουθεί. Στιγμές High Octane!

Ο γύρος προθέρμανσης ξεκινά και τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών περνούν από μπροστά μου. Ή μάλλον για να ακριβολογήσω από κάτω μου. Λίγα sec αργότερα έχουν φτάσει στο τελευταίο “S”, το αυτοκίνητο ασφαλείας μπαίνει στα pits, τα κόκκινα φώτα σβήνουν και έχουμε αγώνα. Χάνω προς στιγμήν την εικόνα καθώς τα αυτοκίνητα κρύβονται από το κτήριο των pits, περιμένω να δω ποιος θα στρίψει πρώτος στην La Source. Θα είναι η Porsche που πήρε την 1η της Pole Position ή θα καταφέρει η Toyota να τεθεί επικεφαλής;

Η Porsche με τον αριθμό 14 των Romain Dumas, Neel Jani και Marc Lieb στρίβει πρώτη ωστόσο στην κατηφόρα πριν την Eau Rouge δέχεται επίθεση από το Toyota με το νούμερο 8 των Anthony Davidson, Nicolas Lapierre και Sébastien Buemi. Τελικά η επίθεση αποκρούεται και η Porsche διατηρεί τα ηνία. Πίσω όμως έχουμε αλλαγή καθώς το Toyota των Alexander Wurz, Stéphane Sarrazin και Kazuki Nakajima προσπερνά το Audi των Marcel Fassler, André Lotterer και Benoit Treluyer για την 3η θέση. Μάχες με το καλημέρα κι όμως έχουμε ακόμα 6 ώρες… Μάχες γίνονται και στις πιο πίσω θέσεις στην κατηγορία LMP2 και LMGTE.

Ο πρώτος γύρος ολοκληρώνεται και η Porsche έχει ήδη δημιουργήσει μία μικρή διαφορά από την Toyota. Άλλωστε εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν αγώνα ταχύτητας αλλά με έναν αγώνα αντοχής όπου δε μετρά μόνο η ταχύτητα. Μετρά η διαχείριση καυσίμου και ελαστικών, τα γρήγορα pit-stops, η σωστή εναλλαγή των οδηγών και τα γρήγορα ντουμπλαρίσματα. Και όλα αυτά βεβαίως με βασικό στόχο την απουσία μηχανικών προβλήματων. Έξι ώρες στο όριο δεν είναι καθόλου εύκολο.

Λίγα λεπτά μετά κατεβαίνω από τον γερανό και παρατηρώ τη δράση στην Eau Rouge από πιο κοντά. Απλά εντυπωσιακό το θέαμα. Μάλιστα το πάτωμα των LMP1 ξύνει στην άσφαλτο και πετάγονται σπίθες. Ο ήχος τους πάντως είναι από μέτριος έως απογοητευτικός. Τα Toyota ακούγονται κάπως καλά, τα Porsche αδιάφορα και τα Audi απλά δεν ακούγονται. Ακούς απλά τον αέρα να “σκίζεται” από το πολύ αεροδυναμικό τους σχήμα. Αν προχωρήσει έτσι το motorsport καλύτερα να το αφήσουμε. Ευτυχώς που υπάρχουν τα ατμοσφαιρικά των LMP2 και των LMGTE. Πόρωση! Τα Ferrari ξυρίζουν και πριονίζουν σαν παλαιά F1, τα Aston Martin έχουν έναν πολύ μπάσο βρυχηθμό, κάτι από muscle car.

Pit Brasserie

Με τη δράση να μαίνεται και την Porsche να ανοίγει την διαφορά από την Toyota αφήνω την Eau Rouge, περνώ απέναντι και κατευθύνομαι στην Pit Brasserie. Ο λόγος για το φημισμένο ρεστοράν που βρίσκεται πάνω από τα pits. Θέα στο τελευταίο σικέιν, στην ευθεία εκκίνησης-τερματισμού και στην La Source. Όλη η δράση στα pit-stop από κάτω σου και όλα αυτά με φαγητό και ποτό. Η ώρα περνάει και τα pit-stop ξεκινούν. Όλα τα αγωνιστικά σπεύδουν για αλλαγές ελαστικών, ανεφοδιασμό και αλλαγή οδηγού. Καμία σχέση οι χρόνοι με τις αλλαγές στην F1, εδώ όλα είναι πιο σύνθετα. Λιγότεροι άνθρωποι τρέχουν για περισσότερα πράγματα. Ο οδηγός που βρίσκονταν μέσα μάλιστα μόλις βγει πρέπει να βοηθήσει αυτόν που θα πάρει τη θέση του να δεθεί στο bucket.

Λίγο μετά η πρωτοπόρος Porsche επιστρέφει στα pits με πρόβλημα. Η Toyota περνά στην κορυφή. Αυτοί είναι οι αγώνες αντοχής. Δεν αρκεί να είσαι γρήγορος, πρέπει να αντέξεις να είσαι γρήγορος. Οι ώρες περνούν, τα ντουμπλαρίσματα συνεχίζονται για τις μεγάλες κατηγορίες, ωστόσο το τελευταίο “S” της πίστας πάντα προσφέρει θέαμα. Προσπεράσεις, χαμένα φρένα, έξοδοι. Κάθομαι έξω στο μπαλκόνι και απολαμβάνω τον ήχο των Ferrari και τα εκπληκτικά κατεβάσματά τους για την La Source. Αυτός είναι ήχος.

Καρό Σημαία

Η ώρα πλησιάζει 20:30. Η Toyota έχει σημαντικό προβάδισμα άνω του 1min από τα Audi. Δε γίνεται να χάσει. Ήδη οι μηχανικοί και οι ιθύνοντες της ομάδας έχουν πάρει θέση για την καρό σημαία. Το Toyota TS 040 - Hybrid των Anthony Davidson, Nicolas Lapierre και Sébastien Buemi δεν αργεί και οι πανηγυρισμοί ξεκινούν. 2 στα 2 για την Toyota φέτος που δείχνει έτοιμη να πανυγηρίσει και στο LeMans. Ακολούθησε η Audi, ένα ακόμα Toyota και η Porsche. Σημασία για εμένα δεν έχει τόσο το αποτέλεσμα όσο η όλη εμπειρία. Η εμπειρία παρακολούθησης ενός αγώνα αντοχής σε μία από τις καλύτερες πίστες του κόσμου, το Spa-Francorchamps. Μία εμπειρία που μοιράστηκα μαζί με τους συμμετέχοντες της εκδρομής του Ring Travel οι οποίοι μάλιστα οδήγησαν την επομένη σε αυτήν την μοναδική πίστα.
highoctane.gr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ