2014-05-31 14:30:07
Φωτογραφία για Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας: Koρύφωση του τριημέρου Jazz απόψε το βράδυ
Μπορεί οι προβλέψεις για βροχή να οδήγησαν τις δυο πρώτες βραδιές του «Jazz+Πράξεις 2014» του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, στην αίθουσα «Αίγλη» της Veso Mare, η οποία αποδείχτηκε μια πολύ καλή εναλλακτική λύση, ωστόσο η σημερινή κορύφωση του καταξιωμένου τριημέρου της τζαζ (Σάββατο 31 Μαϊου, ώρα 21.30) θα πραγματοποιηθεί στον φυσικό του, ατμοσφαιρικό χώρo, το Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.

Πρωταγωνιστές της αποψινής ανεπανάληπτης εμπειρίας που θα έχει το πατρινό κοινό, θα είναι ο Σενεγαλέζος Albaye Cissoko στην κόρα (αφρικάνικη άρπα με 21 χορδές), ο οποίος διαθέτει και μια μαγευτική φωνή που θα αναδειχτεί μέσα από τα τραγούδια του και έχει συνεργαστεί με περίοπτες μορφές της μουσικής όπως οι Simon Goubert, φτιάχνοντας τον δίσκο «African Jazz Roots», Emmanuel Bex, François Verly, Randy Weston, François Jeanneau, Mireille Podeur, Ensemble La Chimera και ο Γερμανός διεθνώς αναγνωρισμένος τρομπετίστας Volker Goetze, που είναι επίσης συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας, σκηνοθέτης και multimedia καλλιτέχνης και έχει συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα της τζαζ όπως οι Nana Vasconcelos, Lenny Pickett, Steve Lacy, Brian Lynch, Peter Kowald, Graig Handy κ.α.


Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ντουέτα της διεθνούς μουσικής σκηνής αυτή τη στιγμή στο χώρο της τζαζ και της world μουσικής, που χαίρει σπάνιας αναγνώρισης, έχει περιοδεύσει στην Ευρώπη και την Αμερική και έχει αποσπάσει εγκωμιαστικές κριτικές και σχόλια από τον διεθνή τύπο. Η συνάντησή τους θα μας ταξιδέψει σε μια γοητευτική μείξη της αφρικάνικης και της δυτικής μουσικής.

Ωστόσο στην Ελλάδα οι δυο μουσικοί θα εμφανιστούν για πρώτη φορά και κατά αποκλειστικότητα του «Jazz+Πράξεις».

Ο Volker Goetze είχε επισκεφτεί την Ελλάδα όταν ήταν 19 ετών, όχι για συναυλία, ενώ πέρυσι βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου το εξαιρετικό του ντοκιμαντέρ «Griot» (με λαμπρή παρουσία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ και πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Ablaye Cissoko) προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της συμπρωτεύουσας.

Ο Αblaye Cissoko ενθουσιασμένος που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δεν κρύβει τη χαρά του που βρίσκεται στη γενέτειρα της δημοκρατίας και ενός από τους αρχαιότερους και σημαντικότερους πολιτισμούς της γης. Έτσι μόλις έφτασε στη χώρα μας ζήτησε να δει την Ακρόπολη, σύμβολο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Μετατρέποντας τη διαφορετικότητά τους σε δύναμη, η συνεργασία των δύο μουσικών, που είναι στην ουσία συνεργασία μεταξύ διαφορετικών γλωσσών και διαφορετικών πολιτισμών, αποτελεί έναν ύμνο στην απλότητα και την οικουμενικότητα της μουσικής.

Τέλος πρέπει να υπογραμμιστεί η κοινωνική ευαισθησία των δυο μουσικών, αφού από τη μια πλευρά θίγουν στις συναυλίες τους ανά τον κόσμο, ζητήματα ταμπού για πολλές κοινωνίες και από την άλλη αποδεικνύουν εμπράκτως το κοινωνικό τους ενδιαφέρον προσφέροντας το 10% των συνολικών εσόδων από τις δύο δισκογραφικές τους δουλειές, για την ενδυνάμωση των αφρικανικών κοινοτήτων.

Αναμφίβολα η αποψινή συναυλία αποτελεί ένα από τα highlights της θερινής περιόδου στην Ελλάδα.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ