2014-06-21 10:24:05
Φωτογραφία για Στην Κλαυθμώνος την Τετάρτη 25 Ιουνίου οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία
Σύμφωνα με την πανελλήνια ομοσπονδία εργατοϋπαλλήλων μετάλλου (ΠΟΕΜ): «Είναι τραγικό στην παγκόσμιας εμβέλειας Ναυτιλιακή έκθεση ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2014 που έγινε στην Ελλάδα πριν λίγες ημέρες 2-6 Ιουνίου, να απέχουν τα Ναυπηγεία της χώρας μας για οικονομικούς λόγους. Όταν έχουμε παγκόσμια πρώτη δύναμη την ελληνική ναυτιλία , με συμμετοχή 1870 εκθετών με 18.000 αγοραστές (ναυτιλιακές - ναυπηγικές επιχειρήσεις) από 92 χώρες. Είναι η έκθεση που προσφέρει κορυφαία πρόσβαση εδώ και 40 χρόνια στις ελληνικές ναυτιλιακές και ναυπηγικές επιχειρήσεις».

Όσο για την κατάσταση που επικρατεί στα Ναυπηγεία της χώρας, η ΠΟΕΜ αναφέρει ότι: Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ξεκίνησαν να απασχολούνται οι εργαζόμενοι μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής αποχής, ερήμην εργοδότη, με ευθύνη του Υπουργείου Άμυνας και για όσο διάστημα απαιτηθεί για την παράδοση των υποβρυχίων. Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Νεωρίου οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι επί μήνες και εκκρεμούν προγράμματα κατασκευής και επισκευής του Π.Ν. -Στην Ζώνη Περάματος η ανεργία είναι στο 95%. Ουσιαστικά δεν υπάρχει απασχόληση. Την ίδια ώρα ιδιωτικοποιείται το Λιμάνι με κίνδυνο οριστικής κατάργησης των επισκευών στη Ζώνη".


Στις προτάσεις των εργαζομένων αναφέρεται η ομοσπονδία, επισημαίνοντας πως:

"Παρ΄όλα αυτά είναι βαθύτατη πίστη μας ότι , ο ρόλος του Ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου της χώρας είναι σημαντικός. *είναι συναλλαγματοφόρος *απασχολεί σημαντικό αριθμό εργαζομένων (έντασης εργασία) *εξυπηρετεί την ελληνόκτητη εμπορική ναυτιλία *συντελεί στην διατήρηση και ανάπτυξη μεγάλου αριθμού παράλληλων δραστηριοτήτων. *στηρίζει την εθνική άμυνα με κατασκευές και επισκευές πλοίων του Π.Ν. ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ.

Στην υπάρχουσα δραματική κατάσταση και λαμβάνοντας υπ΄όψιν ότι ο κλάδος μπορεί να διασωθεί και να αναπτυχθεί εκμεταλλευόμενος τα στρατηγικά του πλεονεκτήματα και την αποκτημένη πολυετή πείρα και τεχνογνωσία του προσωπικού του, τα σωματεία των ναυπηγείων, η ΠΟΕΜ, η ΓΣΕΕ, ο Σύλλογος Διπλωματούχων Ναυπηγών και το Τ.Ε.Ε έχουν διαμορφώσει μια μελέτη το 2011, προτάσσοντας ως αναγκαίο όρο και ικανή προϋπόθεση για την ανάπτυξη και επιβίωση της Ναυπηγικής Βιομηχανίας τον Ενιαίο Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας για τον οποίο υπάρχουν δηλώσεις και μόνο δηλώσεις πρώην και νυν στελεχών της κυβέρνησης ότι είναι μία λύση.

Ο Ε.Ν.Φ.Ν.Β. μπορεί να έχει τις ακόλουθες δραστηριότητες: κατασκευής πολεμικών πλοίων και επισκευών αυτών κατασκευές εμπορικών πλοίων επισκευές εμπορικών πλοίων βιομηχανικές δραστηριότητες (οι πλωτές εξέδρες του Πρίνου είχαν κατασκευαστεί στα Ναυπηγεία Ελευσίνας) εξασφάλιση από το Υπουργείο Ανάπτυξης μέσω ΕΣΠΑ προγραμμάτων ναυπήγησης επιβατικών πλοίων για τις άγονες γραμμές. Επειδή δεν έχουμε το δικαίωμα να παρακολουθούμε τα γεγονότα κατάρρευσης του κλάδου. Επειδή οφείλουμε καθημερινά να επηρεάζουμε θετικά τις εξελίξεις".
enet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ