2012-04-24 15:43:24
Φωτογραφία για Πολιτική ανασυγκρότηση στη Γαλλία: Η περίπτωση του Αριστερού Μετώπου
Η ανάδυση του Αριστερού Μετώπου στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών της 23ης Απριλίου 2012, ήταν σημαντική. Έλαβε 3.985.928 ψήφους, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα είχε λάβει μόνο 707. 268 το 2007 ότι οι ψήφοι.

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν κατάφερε να ανακατασκευάσει μια πολιτική οικογένεια που είχε καταστραφεί από τις συμμετοχές της στις κυβερνήσεις του Φρανσουά Μιτεράν και από την κατάρρευση του σοβιετικού μοντέλου, και την μεταγενέστερη μετάλλαξη του ΚΚΓ από επαναστατικό κόμμα αφιερωμένο στην ταξική πάλη σε ένα «καθώς πρέπει» κόμμα προσανατολισμένο σε κοινωνικά θέματα. Οι συγκεχυμένοι ψηφοφόροι του είχαν σκορπιστεί εδώ και πολύ καιρό προς τροτσκιστές και οικολογικές παρατάξεις.

Ωστόσο, αυτή η ιδεολογική ανάσταση συνοδεύτηκε από ένα βαθύ κοινωνιολογικό μετασχηματισμό.

Οι ψηφοφόροι του Αριστερού Μετώπου είναι προλετάριοι (δηλαδή που δεν κατέχουν τα εργαλεία της εργασίας τους) πιο εξελιγμένοι από απλούς εργάτες και αγρότες.


Αυτή η νέα παράταξη πέτυχε μια γνήσια σύνθεση μεταξύ των μαρξιστικών θεμάτων και του σύγχρονου προβληματισμού γύρω από νέες έννοιες, όπως είναι ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός.

Εν μπάσει περιπτώσει, το Αριστερό Μέτωπο δεν επέστρεψε στο σκορ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ένωσης της Αριστεράς. Το 1981, ο Ζορζ Μαρσέ συγκέντρωσε 4.456.922 ψήφους για λογαριασμό του (όταν υπήρχαν 8.000.000 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι λιγότερο).

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν δεν κατάφερε να πείσει ορισμένου παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΚΚΓ που ψήφισαν Όχι στο δημοψήφισμα του 2005, σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Αρνήθηκαν να δώσουν την εμπιστοσύνη τους σε μια προσωπικότητα που τότε, στα μάτια τους, έπαιξε σε δύο ταμπλό (η «Παύλα»). Τα ερωτήματα τράφηκαν από τους ρητορικούς δισταγμούς του Αριστερού Μετώπου ρητορική: παρουσιάστηκε πιο συχνά ως πολίτικος αντίπαλος του ΕΠ παρά ως πολιτικός αντίπαλος της ολιγαρχίας, και στο διεθνές επίπεδο παρουσίασε επιφανειακές θέσεις παρά αντι-ιμπεριαλιστικές («Θαυμάζω τον Ούγκο Τσάβες, αλλά δεν καταλαβαίνω την υποστήριξή του υπέρ του Αχμαντινετζάντ»).

Η δράση των βουλευτών, που θα εκλεγούν στο Κοινοβουλίο τον ερχόμενο Ιούνιο κάτω από την ετικέτα αυτής της νέας παράταξης, θα καθορίσει εάν το Αριστερό Μέτωπο κατάφερε να ανασυστήσει μια αντι-καπιταλιστική και αντι-ιμπεριαλιστική δύναμη ή αν ήταν απλά μια ειδική επιχείρηση για να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους στο δεύτερο γύρο υπέρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Πηγή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ