2014-07-05 09:11:09
Φωτογραφία για Έκοψαν την επικουρική από συνταξιούχους της ΑΤΕ
Μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε 1400 συνταξιούχους της Αγροτικής Τράπεζας όταν πήγαν να εισπράξουν αυτό τον μήνα τις επικουρικές τους συντάξεις και διαπίστωσαν ότι αυτές είχαν κοπεί!

Την ίδια ώρα οι σύλλογοι των εργαζομένων της Ιονικής αποφάσισαν την αυτοδιάλυση του επικουρικού τους ταμείου συναντώντας σφοδρές αντιδράσεις από τους συνταξιούχους.

Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί θα δούμε το αλαλούμ που έχει συμβεί στα επικουρικά ταμεία των δύο τραπεζών

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΤΕΑ, έληξε το διάστημα που ήταν υποχρεωμένο το ταμείο να καταβάλλει την παροχή.

Όπως δήλωσε ο κ. Μπάμπης Πασσάς, Πρόεδρος εργαζομένων π. Αγροτικής Τράπεζας «πρόκειται για μία κατάφορη αδικία που εμπεριέχει πολύ εμπάθεια και πολύ ανορθολογισμό. Η τράπεζα είχε πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις όχι για να πάρουν στα χρόνια που προβλεπόταν, αλλά σε όλο τον βίο τις υποχρεώσεις».

Οι συνταξιούχοι της ΑΤΕ ήταν ασφαλισμένοι σε έναν ειδικό λογαριασμό, τον ΕΛΕΜ, ο οποίος στον κανονισμό του, στο άρθρο 10, ανέφερε ότι η καταβολή της σύνταξης ήταν απολύτως ανάλογη των ετών εργασίας. Εάν για παράδειγμα κάποιος έφευγε για σύνταξη με 15ετία, για 15 χρόνια είχε δικαίωμα να εισπράττει επικουρική. Ωστόσο, το 1983 έγινε τροποποίηση του καταστατικού που προέβλεπε ότι εφόσον εξαντληθεί ο παραπάνω χρόνος, την καταβολή της επικουρικής σύνταξης την αναλαμβάνει η ΑΤΕ, εφ' όρου ζωής.

«Θα μου πείτε τώρα αφού έκλεισε η Aγροτική από πού θα πάρετε τα λεφτά; Έγινε αναλογιστική μελέτη που έλεγε: για αυτό τον σκοπό τι υποχρεώσεις έχει η αγροτική τράπεζα; Για να πληρώνει τις επικουρικές εφ' όρου ζωής; 380εκ! Τα 380 εκ. η αγρoτική τράπεζα ta έδωσε αμέσως μετρητά και τα άλλα σε 10 ετήσιες δόσεις» δήλωσε στο Star o κ. Γ. Μυλωνάς, πρόεδρος συνταξιούχων π. Αγροτικής Τράπεζας

Το ταμείο ισχυρίζεται ότι δεν έχουν καταβληθεί εισφορές, ενώ οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων επιρρίπτουν ευθύνες στον τρόπο που έγινε η διαχείρηση των χρημάτων.

Ο κ. Μυλωνάς προσθέτει, για να καταλάβουμε πόσο μπορεί να ήταν η επικουρική πριν τις περικοπές και πόσο σήμερα:

«Το ανώτερο όριο ήταν 1300 ευρώ και το κατώτατο 150 τώρα το ανώτατο 550 και το κατώτατο 100. Βέβαια δεν έχουμε έρθει ακόμα στα επίπεδα των υπόλοιπων συνταξιούχων Εγώ διευθυντής με 35 χρόνια παίρνω σύνταξη και επικούρηση 1600 ευρώ και έπαιρνα 3500».

Την ίδια ώρα τη αυτοδιάλυση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Ιονικής - Λαϊκής Τράπεζας αποφάσισαν οι σύλλογοι εργαζομένων που υπάγονται στο Ταμείο. Όλα ξεκίνησαν με δικαστική απόφαση που δικαίωσε συνταξιούχους που είχαν προσφύγει διεκδικώντας επαναφορά των επικουρικών τους συντάξεων προ των περικοπών

Ο ΓΓ των συνταξιούχων της Ιονικής Τράπεζας, κ. Γ. Κολλάτος δήλωσε στο Star: «Οι συνταξιούχοι 7 παλιών διαφορετικών τραπεζών είχαμε ιδρύσει το 1979 ένα επικουρικό ταμείο αυτοδιαχειριζόμενο. Το 2012 που κουρεύτηκαν τα ομόλογα έχει μία απώλεια γύρω στο 40% στα αποθεματικά του. Σήμερα τα αποθεματικά είναι 220 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα της τελευταίας αναλογιστικής μελέτης η βιωσιμότητα του ταμείου είναι μέχρι το 2026 με το καλό σενάριο θα κρατήσουν τα αποθεματικά έως Δεκέμβριο 2036»/

Οι εργαζόμενοι της τράπεζας επιθυμούν να διαλυθεί το ταμείο προκειμένου να πάρουν πίσω τις εισφορές που κατέβαλλαν, ωστόσο οι συνταξιούχοι λένε ότι αν γίνει αυτό θα διαλυθούν τα αποθεματικά και οι ίδιοι δε θα μπορούν πλέον να εισπράττουν τις συντάξεις τους.

Πηγή: star
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ