2012-04-24 21:58:06
Φωτογραφία για Ο Σόιμπλε απορρίπτει την ιδέα του ευρωόμολογου
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε την πρόταση του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ για την «σταδιακή» υιοθέτηση των ευρωομολόγων. «Το ΔΝΤ αγνοεί τις θεμελιώδεις αρχές της δημοσιονομικής πολιτικής», σχολίασε την Τρίτη ο Σόιμπλε μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στο Βερολίνο. Τη Δευτέρα ο Μπλανσάρ με άρθρο του στους Financial Times Deutschland είχε δικαιολογήσει τον σκεπτικισμό των Γερμανών για την έκδοση κοινών ομολόγων από τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης όσο δεν υπήρχε το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και τα άλλα μέσα επιβολής δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Τώρα όμως, που έχουμε το Σύμφωνο, πρέπει να δεχθεί η Γερμανία να κινηθεί προς την κατεύθυνση των ομολόγων», σημείωνε ο Μπλανσάρ.

Ο γάλλος αξιωματούχος του ΔΝΤ πρόσθεσε μάλιστα ότι έχουν διατυπωθεί αρκετές λειτουργικές προτάσεις για την σταδιακή εφαρμογή μορφών κοινού δανεισμού. «Δεν είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί η ενιαία αγορά ομολόγων με μία μόνο κίνηση», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.


Στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο της Ευρώπης αναφέρθηκε, όμως, την Τρίτη και ο Σόιμπλε. Ο γερμανός υπουργός απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον Σοσιαλιστή υποψήφιο πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ που αρνείται να συναινέσει στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο αν δεν ενταχθούν σ' αυτό και μέτρα για την ανάπτυξη, εξέφρασε την πεποίθησή του για την τελική έγκριση του Συμφώνου. Και επανέλαβε ότι το Σύμφωνο από μόνο του θα μετριάσει την κρίση χρέους. «Η Ευρώπη βρίσκεται στο δρόμο ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ