2012-04-24 22:30:11
Φωτογραφία για Χτύπησε ξανά η καμπάνα αναστηλωμένου ιστορικού Ναού της Ι.Μ.Λαγκαδά...
Aπό την Ι.Μ.Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης

Με τη δέουσα λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθους πιστών, την Δευτέρα 23 Απριλίου ε.έ., ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου πραγματοποιήθηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης. Στην τελετή των Θυρανοιξίων παρέστησαν ο  Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Κοινότητος Καβαλαρίου κ. Γεώργιος Παρατσουκίδης, ο πρόεδρος της Κοινότητος Λαγυνών κ. Αντώνιος Τράκας και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Λαγκαδά.

Με το πέρας του αγιασμού ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης εξέφρασε την συγκίνησή του και τη μεγάλη του χαρά για την τέλεση των Θυρανοιξίων ενός Ναού λησμονημένου και ξεχασμένου αλλά με μεγάλη ιστορία, ο οποίος πλέον θα αποτελεί ένα κόσμημα για την Μητρόπολη μας και για την ευρύτερη περιοχή όπως χαρακτηριστηκά τόνισε.


Στην συνέχεια  εξέφρασε τις βαθύτατες ευχαριστίες προς όλους όσους εκοπίασαν για την αποπεράτωση του έργου  και ιδιαίτερα στον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ανδρέαν Τασούλαν ο οποίος όλο αυτό το διάστημα με προσωπική εργασία και αυταπάρνηση είχε την επίβλεψη για την αποπεράτωση του έργου ώστε ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου να αποπερατωθεί και να είναι λειτουργήσιμος. Παράλληλα ευχήθηκε να αποπερατωθούν σύντομα και οι υπόλοιποι  ναοί της Μητροπόλεως οι οποίοι είναι υπό ανέγερση όπως ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Περιβολακίου, ο Ιερός Ναός Αγίου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Λαγυνών και ο Ιερός Ναός των Θεοφανείων στο Λαγκαδά.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Τρύφων Τσομπάνης ο οποίος τόνισε το γεγονός ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αμέσως μετά την ανάληψη  των καθηκόντων του στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά έδειξε ιδιαίτερο και έντονο ενδιαφέρον για  την ανάδειξη και αναστήλωση της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, η οποία είχε συληθεί  από  αρχαιοκαπήλους. Έχοντας ως στόχο την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας για την πλήρη αναστήλωση και διάσωση του μνημείου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας επικοινώνησε με την Θ΄ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων  και έτσι ξεκίνησαν άμεσα οι απαιτούμενες εργασίες. Κατόπιν ο κ. Τσομπάνης έκανε μία αναφορά στην ιστορία του Ναού λέγοντας ότι η ανασκαφή έδωσε αξιόλογα ευρήματα, όπως για παράδειγμα, ότι διαπιστώθηκαν  αρχαιότερες φάσεις που ανάγονται έως και τον 11ο αιώνα και επιπλέον ήρθαν στο φως ταφές και άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα. Και κατέληξε λέγοντας ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών της συντήρησης του Ναού η επαρχία διαθέτει πλέον ένα μεταβυζαντινό μνημείο  έτοιμο για κάθε λειτουργική χρήση, η σπουδαιότητα  του οποίου το καθιστά λαμπρό προσκύνημα.

Κατόπιν, ακολούθησε Πανηγυρικός Αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, καθώς και η πρώτη Θεία Λειτουργία μετά από αιώνες στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.
Press-GR
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ