2014-07-08 22:35:07
Φωτογραφία για Τι λένε οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές αγορές για την ασφάλιση περιβαλλοντικής ευθύνης
Ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο «Survey of environmental liability insurance developments» εξέδωσε η Insurance Europe, απαντώντας... στη σκέψη της Κομισιόν για πιθανό πανευρωπαϊκό υποχρεωτικό ασφαλιστικό σύστημα σε συνάφεια με την Οδηγία Περιβαλλοντικής Ευθύνης (ELD).

H Ιnsurance Europe διεξήγαγε έρευνα στις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές αγορές για τη διαθεσιμότητα τηςασφάλισης περιβαλλοντικής ευθύνης. Διαπιστώνεται ότι πολλές και διάφορες λύσεις διατίθενται προκειμένου να ικανοποιηθεί η ζήτηση στις αγορές. Φαίνεται επίσης ξεκάθαρα ότι λειτουργεί μια ελεύθερη αγορά εθελοντικής συμμετοχής σε αυτόν τον απαιτητικό κλάδο, προσφέροντας διαφορετικά προϊόντα και προσεγγίσεις. Μια προκρούστεια λογική είναι άσκοπη• θα μπορούσε μάλιστα να εμποδίσει την ενθαρρυντική ανάπτυξη ασφαλιστικών προϊόντων που παρατηρείται σήμερα στα κράτη μέλη.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας

Διαφορετικοί καταναλωτές και αγορές απαιτούν διαφορετικά συμβόλαια και επίπεδα κάλυψης, και οιασφαλιστές στα επιμέρους κράτη μέλη ανταποκρίνονται στις ανάγκες της δικής τους αγοράς. Η αγορά αλλάζει στάδιο ανάπτυξης από χώρα σε χώρα, όμως οι εξελίξεις στην προσφορά ασφάλισης περιβαλλοντικής ευθύνης είναι θετικές σε όλη την ΕΕ.


Όπως διαπιστώθηκε:

Στις περισσότερες αγορές διατίθεται κάλυψη για όλους τους κινδύνους της ELD (μέτρα πρωτογενούς, συμπληρωματικής και αντισταθμιστικής αποκατάστασης).

Υπάρχει σύνθετο εύρος λύσεων, που αντικατοπτρίζει τις διαφορετικές ανάγκες σε διαφορετικές αγορές.

Η κάλυψη για κινδύνους της ELD παρέχεται ως μέρος συμβολαίων γενικής αστικής ευθύνης ή ως ξεχωριστό προϊόν περιβαλλοντικής ευθύνης και από μεμονωμένες ασφαλιστικές ή σχετικές κοινοπραξίες.

Η περιβαλλοντική κάλυψη κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 1 και 5 εκατ. ευρώ, με την άνοδο να εξαρτάται από τη ζήτηση.

Η διαθέσιμη δυναμικότητα για την περιβαλλοντική ευθύνη σε κάποιες αγορές αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ ή και τα ξεπερνά, εφόσον ζητηθεί.

Διαφορετικοί κίνδυνοι καλύπτονται από διαφορετικές αγορές, με κάποιους (όπως η περιβαλλοντική καταστροφή) να απαντούν πιο συχνά, ενώ άλλους (όπως η διακοπή εργασιών) να διαφέρουν από κράτος σε κράτος.

Σε πάνω από τις μισές χώρες της έρευνας προσφέρονται προϊόντα σε πολυεθνική βάση.

Λίγες είναι οι αναφορές για ασφαλιστικές αξιώσεις με βάση την ELD.

Συμπερασματικά, η υποχρεωτική κάλυψη δεν θα ωφελούσε τις ποικίλες ανάγκες, μπορεί μάλιστα να αύξανε το κόστος και να μείωνε τις καταναλωτικές επιλογές. Και η αγορά έχει τη δυναμικότητα να διευρύνει το διαθέσιμο ποσό για την κάλυψη περιβαλλοντικής ευθύνης εάν αυξηθεί η καταναλωτική ζήτηση.
nextdeal.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ