2014-07-09 01:23:26
Φωτογραφία για Αποσπάσματα συνέντευξης του γραμματέα της Κ.Ε. της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάση Θεοχαρόπουλου
Αποσπάσματα συνέντευξης του γραμματέα της Κ.Ε. της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάση Θεοχαρόπουλου στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή» Για τη μικρή ΔΕΗ και το Δημοψήφισμα

Αποφασίσαμε χθες να καταθέσουμε την πρότασή μας υπέρ του δημοψηφίσματος μόνο για το σχέδιο νόμου της μικρής ΔΕΗ με ένα σκεπτικό και με μία εισηγητική έκθεση στην οποία καταθέτουμε τις θέσεις μας. Είμαστε υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, και το έχουμε τονίσει, αλλά με άλλους τρόπους, και αυτό έχουμε πει αναλυτικά για το σχέδιο νόμου. Είμαστε κατά αυτού του σχεδίου νόμου για τη μικρή ΔΕΗ καθώς πρόκειται για μια κατάτμηση και ένα σπάσιμο των υποδομών της ΔΕΗ.

Υπάρχουν οι προτάσεις για το δημοψήφισμα α) της ΔΗΜΑΡ, β) του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ και γ) του ΚΚΕ. Η δική μας άποψη είναι ότι υπάρχει ο ελάχιστος κοινός τόπος ως προς αυτό το σχέδιο νόμου της μικρής ΔΕΗ και μπορούν να συναθροιστούν οι προτάσεις σε αυτόν τον ελάχιστο κοινό τόπο.


Σε καμία περίπτωση δεν συναθροίζουμε σε αυτή τη διαδικασία τις ψήφους της ΧΑ.

Όσο αφορά στην ουσία της θέσης μας, να σας πω ότι εμείς στη ΔΗΜΑΡ, από τη ίδρυσή μας, είμαστε υπέρ των δημοψηφισμάτων. Δημοψηφίσματα για τέτοια ζητήματα γίνονται συχνά στην Ε.Ε.

Να τονίσω ότι δεν συνδέουμε σε καμία περίπτωση αυτή τη διαδικασία με το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Αν το έχει αυτό κάποιος στο μυαλό του, είμαστε εντελώς αντίθετοι με μια τέτοια σύνδεση.

Για το δημόσιο χρέος

Εάν δεν μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα του δημόσιου χρέους, με συγκεκριμένο τρόπο σκληρής διαπραγμάτευσης, δεν θα μπορέσει να γίνει βιώσιμο. Θυμίζω ότι η αρχική απόφαση ήταν να μπει όταν θα πετύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα. Και η απόφαση αυτή και η συζήτηση πρέπει να γίνει όχι μόνο για την χρονική μετακύλιση ομολόγων και για την μείωση επιτοκίων, αλλά και για την αναδρομική υπαγωγή των πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Ταυτόχρονα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ε.Ε. για την ευρωπαϊκή αμοιβαιοποίηση μέρους του χρέους.

Έναρξη Διαλόγου για την Κεντροαριστερά και για τη διαμόρφωση μίας προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας

Η Δημοκρατική Αριστερά σήμερα αναλαμβάνει πρωτοβουλία για το θέμα των συνεργασιών και συμμαχιών. Σήμερα στέλνουμε2 επιστολές, μία επιστολή προς τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς έτσι ώστε να γίνει ισχυρός αυτός ο χώρος και όχι απλώς συμπληρωματικός εταίρος μιας οποιαδήποτε μελλοντικής προοδευτικής διακυβέρνησης και η δεύτερη επιστολή προς τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να υπάρξει αυτή η προοδευτική, κοινωνική και πολιτική συμμαχία στο μέλλον με συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ