2014-07-15 06:42:07
Φωτογραφία για Η Κομισιόν ζητεί προστασία των καταναλωτών στο διαδίκτυο
Σύσταση προς τα κράτη μέλη να ενισχύσουν την προστασία των καταναλωτών που παίζουν τυχερά παιγνίδια στο διαδίκτυο εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η ταχεία εξάπλωση της διαδικτυακής τεχνολογίας (έξυπνα τηλέφωνα, ψηφιακή τηλεόραση, ταμπλέτες) επιβάλλει τη λήψη προληπτικών μέτρων.

Σύμφωνα με κοινοτικά στοιχεία, περίπου 7 εκατ. καταναλωτές συμμετέχουν σε τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο, ενώ η ευρωπαϊκή αγορά διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών αντιπροσωπεύει το 45 % της παγκόσμιας αγοράς. Για την πλειονότητα των πολιτών της ΕΕ που παίζουν τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο, πρόκειται για μια ψυχαγωγική δραστηριότητα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι το 0,1-0,8 % του γενικού ενήλικου πληθυσμού υποφέρει από διαταραχή που συνδέεται με τα τυχερά παιχνίδια και ένα επιπλέον 0,1-2,2 % του πληθυσμού παρουσιάζει δυνητικώς προβληματική σχέση με τα τυχερά παιχνίδια.

Τα παιδιά και οι έφηβοι κινδυνεύουν επίσης περισσότερο, λόγω του ότι χρησιμοποιούν όλο και συχνότερα το διαδίκτυο για ενημέρωση ή για ψυχαγωγία, και μπορούν εύκολα να έλθουν σε επαφή με διαφημίσεις για τυχερά παιχνίδια και με σχετικούς ιστότοπους, αναφέρει η Επιτροπή.


Η σύσταση της Επιτροπής καθορίζει μια σειρά αρχών τις οποίες τα κράτη μέλη καλούνται να περιλάβουν στην εθνική τους νομοθεσία.

Ειδικότερα ζητείται να ισχύουν βασικές απαιτήσεις όσον αφορά τις πληροφορίες που παρέχονται στους ιστότοπους τυχερών παιχνιδιών, ιδίως για να εξασφαλιστεί επαρκής ενημέρωση των καταναλωτών ώστε να κατανοούν τους κινδύνους που συνδέονται με τα τυχερά παιχνίδια. Να διασφαλίζουν επίσης τα κράτη μέλη ότι ανήλικοι δεν έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια.

Η Κομισιόν συνιστά ακόμη να εφαρμόζεται συγκεκριμένη διαδικασία για το άνοιγμα λογαριασμού παίκτη, ώστε οι καταναλωτές να υποχρεούνται να παρέχουν στοιχεία για την ηλικία και την ταυτότητά τους, τα οποία θα επαληθεύουν οι φορείς εκμετάλλευσης. Αυτό θα δώσει επίσης τη δυνατότητα στους φορείς εκμετάλλευσης να καταγράφουν τη συμπεριφορά του παίκτη και να κρούουν τον κώδωνα κινδύνου όταν χρειάζεται, αναφέρει.

Τέλος ζητείται να προβλεφθεί συνεχής στήριξη των παικτών για την πρόληψη προβλημάτων που συνδέονται με τα τυχερά παιχνίδια, μέσω της παροχής εργαλείων (όρια στα χρηματικά ποσά που παίζουν, προειδοποιήσεις για τα ποσά που χάνουν ή κερδίζουν, διαλείμματα κατά το παίξιμο), ώστε να διατηρούν υπό έλεγχο το παιχνίδι τους, καθώς επίσης να έχουν πρόσβαση σε ειδικές τηλεφωνικές γραμμές ώστε να μπορούν να ζητούν βοήθεια σχετικά με τη συμπεριφορά τους όταν παίζουν τυχερά παιχνίδια.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να ορίσουν ανεξάρτητες ρυθμιστικές Αρχές που θα βοηθούν στην αποτελεσματική παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τη σύσταση.

Η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να την ενημερώσουν για τα μέτρα που έλαβαν σύμφωνα με τη σύσταση, εντός 18 μηνών από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα μέτρα που έλαβαν τα κράτη μέλη 30 μήνες μετά τη δημοσίευση.

   

«Πρέπει να προστατεύσουμε καλύτερα όλους τους πολίτες, και ειδικότερα τα παιδιά μας, από τους κινδύνους που συνδέονται με τα τυχερά παιχνίδια», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Εσωτερική Αγορά και τις υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος πρόσθεσε: «Περιμένουμε τώρα από τα κράτη μέλη, αλλά και από τους φορείς εκμετάλλευσης διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών, να ανταποκριθούν στις φιλοδοξίες μας για υψηλού επιπέδου προστασία των καταναλωτών σε όλη την ΕΕ σε αυτόν τον ταχέως αναπτυσσόμενο ψηφιακό τομέα.»
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ