2012-04-25 17:33:34
Φωτογραφία για Ντράγκι: τώρα χρειάζονται και αναπτυξιακά μέτρα
Ο νέος γάλλος πρόεδρος θα συμφωνήσει με την ευρωπαϊκή πολιτική σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μετά το «δημοσιονομικό πακέτο» οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να προσυπογράψουν και μέτρα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας που περνούν μέσα από την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

«Διαθέτουμε ήδη ένα πακέτο δημοσιονομικού χαρακτήρα. Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει με τη δική μου οπτική είναι να υιοθετήσουμε κι ένα πακέτο ανάπτυξης (…) θα πρέπει να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο ιταλός ευρωτραπεζίτης. 

Το ζήτημα του αναπροσανατολισμού της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής έχει έρθει στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες αφενός λόγω της ενδεχόμενης εκλογής του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας αλλά και λόγω των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στην υπόλοιπη ευρωζώνη.


Όμως ο Μάριο Ντράγκι ήταν σαφής. Όπως έχει επαναλάβει στο παρελθόν, τα μέτρα περιστολής των δαπανών είναι αναγκαία όμως «είναι πλέον αναγκαίο να ενισχυθούν με μέτρα ανάπτυξης». Ο ίδιος άλλωστε έδωσε και το στίγμα αυτού του «πακέτου ανάπτυξης» αναφέροντας ότι «αν και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προσκρούουν σε συμφέροντα πολλών και κάνουν κακό» θα πρέπει να ακολουθηθούν στο μέλλον. Επίσης τόνισε οι πολιτικές εξισορρόπησης των δημοσιονομικών μπορεί να βυθίζουν βραχυπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη όμως μακροπρόθεσμα θα αποδώσουν. «Βρισκόμαστε στη μέση του δρόμου» είπε χαρακτηριστικά ο Ντράγκι αναφερόμενος στη λιτότητα. 

Άλλωστε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Φρανκφούρτης επιμένει ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αναλάβει άλλο ρόλο πέραν αυτού που επιτελεί ήδη με τη στήριξη των τραπεζών της ευρωζώνης με την παροχή ρευστότητας (η οποία έχει αγγίξει το ένα τρισ. ευρώ). 

Ο Ολάντ θα συμφωνήσει με την ευρωπαϊκή πολιτική

Ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε επίσης την πεποίθηση του τι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας θα συμφωνήσει ως προς τα θέματα της οικονομικής πολιτικής με τους υπολοίπους Ευρωπαίους ηγέτες, «όποιες και αν είναι οι αρχικές (του) θέσεις». 

«Έχω την πεποίθηση ότι οι παράγοντες της πολιτικής αλλαγής θα βρουν έναν κοινό δρόμο για το καλό του ευρώ», είπε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος και φαβορί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, Φρανσουά Ολάντ, επιθυμεί την προσθήκη μέτρων για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή συνθήκη δημοσιονομικής πειθαρχίας («Δημοσιονομικό Σύμφωνο»), ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζίζήτησε τη δραστηριοποίηση της ΕΚΤ υπέρ της ανάπτυξης.

«Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε ως προς το γεγονός ότι οι διαφωνίες και οι διχογνωμίες δεν είναι καλές για το ευρώ» και ότι «οι κύριοι πολιτικοί παράγοντες κατανοούν αυτό το γεγονός», πρόσθεσε ο Ντράγκι. 

«Οι αξίες της κοινωνικής ολοκλήρωσης και της αλληλεγγύης εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της κουλτούρας μου και δεν είμαι καθόλου αντίθετος με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο [...] Αλλά κάθε κοινωνικό μοντέλο πρέπει να είναι βιώσιμο» και δεν πρέπει να βασίζεται στην υπερχρέωση, πρόσθεσε. 

 πηγη:tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ