2014-08-01 20:16:13
Φωτογραφία για Χ. Μαχαίρας: Εμείς λέμε ότι στη νέα διακυβέρνηση έχει θέση μια μεγάλη, αυτοτελής και αυτόνομη κεντροαριστερά
Αποσπάσματα συνέντευξης του εκπροσώπου τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χ. Μαχαίρα στο... ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και στον δημοσιογράφο, Βασίλη Λυριτζή:

Ερ. Είστε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση;

Απ. Είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι υπάρχει μία ανταπόκριση στην αρχική πρωτοβουλία που αναλάβαμε για τον διάλογο στην κεντροαριστερά και τη προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Με τον ΣΥΡΙΖΑ συζητάμε για το δεύτερο σκέλος και μετά την αρχική ανταπόκριση στην πρωτοβουλία του κ. Κουβέλη, την απαντητική επιστολή του κ. Τσίπρα, είχαμε αυτή την πρώτη συνάντηση. Όπως καταγράφει σήμερα ο Τύπος, κινήθηκε σε ένα θετικό κλίμα και άνοιξε διαύλους επικοινωνίας, τους οποίους είμαστε διατεθειμένοι - και εμείς και ο ΣΥΡΙΖΑ - να κρατήσουμε ανοικτούς.

Ερ. Θετικό κλίμα και δίαυλοι επικοινωνίας που πατάνε στην καλή διάθεση να προχωρήσει η συζήτηση ή και σε κοινούς τόπους σε επιμέρους ζητήματα;


Απ. Πατάνε στην καλή διάθεση - όπως λέτε - να προχωρήσει η συζήτηση, η οποία δεν προκύπτει γενικά και αόριστα, αλλά και από τη συναντίληψη που υπάρχει ότι η χώρα χρειάζεται μία άλλη διακυβέρνηση. Σε αυτή τη θέση συμφωνούν και άλλες πολιτικές δυνάμεις και εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να συντονίσουν τον βηματισμό τους προς αυτό τον κοινό στόχο.

Ερ. Ποιες άλλες πολιτικές δυνάμεις; Ας πούμε το ΚΚΕ, το οποίο επίσης δεν θέλει τη σημερινή κυβέρνηση αλλά δεν θέλει...

Απ. Το ΚΚΕ έχει επιλέξει ένα σεβαστό αλλά μονήρη δρόμο εκτός της ΕΕ, της Ευρωζώνης κλπ. και δεν υπάρχουν σημεία σύγκλισης και επαφής. Υπάρχουν δυνάμεις όπως της πολιτικής οικολογίας, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και αναπτύσσεται ένας εξαιρετικά ενδιαφέρον διάλογος μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αφορά τη στρατηγική του κόμματος και την πολιτική και ιδεολογική του ταυτότητα.

Αλλά για να επανέλθουμε στη χθεσινή συζήτηση πέρα από την ανάγκη να συμπέσουμε σε έναν στόχο όπως είναι η διακυβέρνηση, προχωρήσαμε ένα βήμα παραπάνω. Συζητήσαμε θέματα, στο τραπέζι ήταν τα 12 σημεία προγραμματικής σύγκλισης που έχει θέσει ο κ. Κουβέλης και τα 9 σημεία τα οποία έθεσε ο κ. Τσίπρας με την απαντητική του επιστολή. Σε πολλά από αυτά υπάρχει συμφωνία, υπάρχει σύμπτωση απόψεων, σε κάποια χρειάζεται επεξεργασία, σε άλλα υπάρχει απόσταση.

Ερ. Μιας και αναφερθήκατε στους δύο πολιτικούς αρχηγούς. Προβλέπεται να υπάρχει και συνάντηση του κ. Κουβέλη με τον κ. Τσίπρα;

Απ. Άμεσα όχι. Προβλέπεται όμως να συνεχιστεί ο διάλογος που ξεκινήσαμε μετά τον Αύγουστο.

Ερ. Στον διάλογο περιλαμβάνεται και η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας;

Απ. Όχι, δεν ετέθη τέτοιο ζήτημα, ούτε συζητήθηκε. Όπως ξέρετε η θέση η δική μας είναι ότι το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να κριθεί στον κατάλληλο χρόνο σε συνάρτηση με δύο στοιχεία, το πολιτικό κλίμα της συγκυρίας και τις ασκούμενες πολιτικές. Οφείλω βέβαια να πω ότι δεν ετέθη ως προαπαιτούμενο ούτε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ κάτι τέτοιο.

Ερ. Στις συζητήσεις αυτές για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, ανεξάρτητα από την πορεία του διαλόγου που κάνετε με το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις για την κεντροαριστερά, δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν και αυτές οι δυνάμεις;(...) Αν θα θέλατε κάποια στιγμή να υπάρχει μια τριμερής συνάντηση που να συμμετέχει και το ΠΑΣΟΚ.

Απ. Για να υπάρχει τριμερής συνάντηση πρέπει να το θέλουν και τα τρία μέρη. Αυτή τη στιγμή από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν συζητάει με το ΠΑΣΟΚ λόγω της συγκεκριμένης πολιτικής αντίληψης που έχει και μάλιστα σπεύδει να πει ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Εμείς λέμε ότι στη νέα διακυβέρνηση, σε ένα μπλοκ εξουσίας προοδευτικό, έχει θέση μια μεγάλη, αυτοτελής και αυτόνομη κεντροαριστερά. Και γι' αυτό εργαζόμαστε. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ