2014-08-01 20:29:52
Φωτογραφία για Το Arctic Sunrise σήκωσε άγκυρα μετά από 10 μήνες κράτησης
Δείτε την ανακοίνωση της Greenpeace: "Απέπλευσε σήμερα από το Μούρμανσκ της Ρωσίας το Arctic Sunrise, μετά από... περισσότερες από 300 μέρες κράτησής του για την ειρηνική διαμαρτυρία της Greenpeace ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίου στην Αρκτική. Το πλοίο της Greenpeace κατευθύνεται στο λιμάνι του Άμστερνταμ, όπου είναι νηολογημένο.

Το παγοθραυστικό πλοίο Arctic Sunrise βρισκόταν υπό κράτηση από τις 19 Σεπτεμβρίου 2013, μετά από παράνομη εισβολή των ρωσικών αρχών σε αυτό, που κατέληξε στη σύλληψη 28 ακτιβιστών της Greenpeace και 2 ανεξάρτητων δημοσιογράφων– γνωστοί ωςArctic 30 - που επέβαιναν σε αυτό. Στις 6 Ιουνίου η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας ανακοίνωσε στη Greenpeace την άρση της σύλληψης του Arctic Sunrise. Πλήρωμα της Greenpeace, με επικεφαλής τον καπετάνιο Daniel Rizzotti, κατέφτασε στο πλοίο στις 27 Ιουνίου και τις επόμενες τρεις εβδομάδες επιδόθηκε σε εργασίες αποκατάστασης προκειμένου να το καταστήσει ξανά αξιόπλοο.


«Όταν ο καπετάνιος και το πλήρωμα έφτασαν στο Arctic Sunrise, το βρήκαν σε κακή κατάσταση, χωρίς εργασίες συντήρησης τους τελευταίους δέκα μήνες και με τα συστήματα πλοήγησης, επικοινωνίας και ασφαλείας του πλοίου είτε να έχουν αφαιρεθεί είτε να έχουν καταστραφεί», δήλωσε η Faiza Oulahsen, υπεύθυνη της εκστρατείας για την Αρκτική στη Greenpeace International. «Το Arctic Sunrise κατευθύνεται τώρα στο Άμστερνταμ, όπου θα πρέπει να γίνουν εκτεταμένες επισκευές ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στον αγώνα για την προστασία της Αρκτικής από τις ριψοκίνδυνες πετρελαϊκές εταιρίες όπως η Shell και η Gazprom».

Το Arctic Sunrise αναμένεται να φτάσει στο Άμστερνταμ στις αρχές Αυγούστου, όπου θα το υποδεχτούν υποστηρικτές και ακτιβιστές της Greenpeace, ανάμεσά τους και μέλη των Arctic 30. Το πλοίο έπειτα θα μεταβεί σε ναυπηγείο όπου θα γίνει λεπτομερής αξιολόγηση της κατάστασής του καθώς και οι απαραίτητες επισκευές.

Πρόσφατα, η Greenpeace ενημερώθηκε από την Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας ότι η έρευνα σχετικά με την υπόθεση των Arctic 30 επεκτείνεται μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου 2014, παρά το γεγονός ότι έχει καταργηθεί η ποινική υπόθεση εναντίον τους.

«Η παράνομη εισβολή και σύλληψη του Arctic Sunrise και η συνεχιζόμενη έρευνα πάνω στην ειρηνική διαμαρτυρία τωνArctic 30 είναι μία προσπάθεια εκφοβισμού και κατάπνιξης της συζήτησης γύρω από την εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική, αλλά το μόνο που έχει καταφέρει είναι να μας κάνει δυνατότερους», είπε η Faiza, η οποία ήταν ένα από τα μέλη των Arctic 30 που κρατήθηκαν στη Ρωσία. «Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην παράνομη φυλάκιση των Arctic 30. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που γνωρίζουν ότι ο πλανήτης μας υπερθερμαίνεται και οι πάγοι στην Αρκτική λιώνουν και θα συνεχίσουν να εναντιώνονται με ειρηνικό τρόπο στην παράλογη αναζήτηση πετρελαίου στην Αρκτική, τόσο στη Ρωσία όσο και οπουδήποτε αλλού». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ